100 MÍĽ KRAJOM MALÝCH KARPÁT 2017

6. ročník ultra trailu a diaľkového pochodu 100 Míľ Krajom Malých Karpát 2017 odštartuje z Chtelnice 18. augusta vo večerných hodinách. Aj tento rok na účastníkov čakajú tri trasy - The Shadow Warrior, Last Ronin a The Black Knight. Čo sa za týmito názvami skrýva? Čo všetko môžete na 100 MKMK 2017 očakávať?

The Shadow Warrior je výzvou pre tých najodolnejších ultrabežcov a diaľkoplazov. S 207 km ide o najdlhšiu ultratrailovú trasu na Slovensku. A celkové stúpanie? Na malokarpatské pomery naozaj úctyhodných 7500 m. Trasa v podobe nepravidelnej osmičky prevedie účastníkov po tých najzaujímavejších miestach s prekrásnymi scenériami. Výrazné dominanty Malých Karpát - Záruby, Petrklín, Vápenná, Vysoká alebo Čierna skala - preveria sily a najmä posledné tri z nich ponúkajú široké výhľady na krajinu. Trasa 100 MKMK vedie aj okolo zaujímavých kultúrnych pamiatok - napr. renesančného kláštora Katarínka alebo zrúcaniny hradu Ostrý kameň.

Ani ďalšie dve trasy v náročnosti príliš nezaostávajú. Trasa Last Ronin so 170 km je náročným okruhom so 6000 metrami stúpania. Iba niečo nad tých 100 míľ, ktoré sa v roku 2012 dostali vďaka 165 km dlhej trase do názvu akcie, ktorej autorom je Slavo Glesk. "Nadstovkou" je aj posledná z trás - The Black Knight so 137 km a s takmer 5000 m stúpania. Všetky trasy vedú prevážne po značených turistických chodníkoch, pričom turistické značenie bude doplnené aj vlastným značením 100 MKMK.

Všetky trasy sú súčasťou Slovenskej Ultratrailovej Ligy. V súčastnosti prebieha snaha o certifikáciu najdlhšej trasy u ITRA, aby tak mohla doplniť už existujúce kvalifikačné podujatia pre UTMB na Slovensku štedrým prídelom bodov.

Prezentácia sa koná v piatok 18. augusta od 17.00 v priestoroch základnej školy v Chtelnici. Ak budete mať medzi prezentáciou a štartom (spoločný štart všetkých trás je o 22.00) chuť na miestne veselie, hody aj s kolotočmi sú naskok od školy ;-)

Na to, aký bude 6. ročník 100 MKMK, sme sa opýtali hlavného organizátora - Slava Gleska.

Slavo, čím bude tento ročník špecifický? A čo od neho očakávaš?

Slavo: Nakoľko sa všetky trasy minulý rok osvedčili, v tomto roku prichádzame len s minimálnymi úpravami v ich vedení. Zmeny nebudú prevyšovať 3 km.

Po prvý raz bude v druhej polovici trás nasadená živá tajná kontrola. Na podujatí bude použitá elektronická časomiera, takže jeho priebeh budete môcť sledovať aj na webe www.ultra.hiking.sk .

Očakávam tohto roku prelomenie účastníckeho rekordu. Aj keď samotné podujatie svojou náročnosťou láka skôr užší okruh priaznivcov diaľkových trás, každým rokom je ich na 100 MKMK viac a verím, že to bude platiť aj teraz.

Myslím, že určite, veď už teraz je v štartovnej listine 44 mien. Aké občerstvenie môžu očakávať ľudia na takto dlhej trase?

Slavo: Okrem občerstvovačiek s klasickým sortimentom, na ktorý sú bežci a diaľkoplazi na podobných akciách zvyknutí, sú pripravené občerstvovačky rodinného typu s teplou kuchyňou :-)

Ako sú riešené na trase kontroly?

Slavo: Kontroly sa oproti minulým rokom nemenia, špecialitou 100 MKMK je však to, že účastníci poznajú vopred úsek, v ktorom môžu očakávať kontrolný bod, nie však jeho presnú špecifikáciu.

Aké zázemie a služby môžu ľudia na 100 MKMK očakávať?

Slavo: Centrálnym zázemím je základná škola v Chtelnici, ktorá nám bude k dispozícii po celý víkend, nechýbajú tu samozrejme sprchy a občerstvenie v cieli. Takzvané centrálne občerstvovačky Jahodník a Výtok budú tradične slúžiť ako miesta, kde si budú môcť účastníci dať previezť dropbagy a tiež sa tu dá v prípade potreby zrelaxovať na posteli.

Čo by si chcel záujemcom o 100 MKMK odkázať?

Slavo: Ak prídete na 100 MKMK, môžete tu zažiť dobrodružstvo trvajúce jeden celý víkend a prípadne si vyskúšať aj pocity, ktoré sa človeku dostavia po troch prebdených nociach :-)

Ďakujem Slavo, držím palce pri príprave akcie.

Foto: Aleš Zavoral, Martin Fojtík, Radovan Harach

Naši mediálni partneri: