Mozart 100 - Scenic Ultra

Michal Špak

K štartovnému som sa dostal ako slepé kura k zrnu, Slovak Ultra Trail ponúkol voľnú registráciu, ja som zareagoval najrýchlejšie a o pár dní som už kupoval Rakúsku diaľničnú známku. Potom noc v aute pri nákupnom centre + doprava na štart na bicykli (predsa nebudem platiť ubytovanie a parkovanie, keď neplatím štartovné,nie?) a ideme na to.

Na štarte sa postavím dopredu, nech ma vidno na videu a fotkách a po výstrele vyrazím tempom skoro 5:30 min/km, ktoré ale nik nechce držať, tak sa postupne prepadám až skoro na posledné miesto.

Aspoň tak mi to prišlo. Prvých pár kilometrov bežíme cez mesto, okolo rieky Salzach, až začneme stúpať. Podľa profilu som čakal lezecký terén, ale je to len turistická cestička okolo potoka, niečo ako Kvačianska dolina. Tu počujem: "ako sa beží?" Druhý Slovák v štartovom poli Július spoznal moju štátnu príslušnosť vďaka šiltovke s našim znakom. Jeho prvé ultra. Posielam ho po chvíli ďalej, nechcem prepáliť, ale povedal som, že ho ešte dobehnem. Nedobehol. Ale tesne.

Ten v modrej čiapke je Julo :)

Po prvej občerstvovačke (mimochodom, tie sú cca. každých 10 km) nasleduje prvý strmší úsek hore a prvý zbeh. Napálil som a predbieham asi 5 bežcov. Jupí, konečne po 15km. Julo napálil asi viac, prebehol bežcov aspoň 10 a už ho nevidím. Darmo, Slovákom to z kopca ide dobre... Nasleduje hore-dole, asfalt, šotolina, štrk, poľná cesta. trochu lesa a údolíčko s potokom asi takým ako ten v Košiciach na námestí, ale zato sú na ňom postavené asi 4 mlyny. Úžasné, aká silná je voda a príroda. Len nechápem, ako tam dopravovali obilie, do takého kopca by kôň ani bez nákladu nevyliezol.

Nechal som technické záležitosti výroby múky rakúskym predkom, lebo sa predo mnou objavila scenéria s bohovsky modrým (novozadefinovaný odtieň) jazerom Fuschlsee. Čistá radosť pozerať a bežať.

Fuchlsee

Ak som ešte nespomenul organizáciu, dobrovoľníkov a fanúšikov, tak idem na to. Paráda. Ono bola skoro samozrejmosť zastaviť premávku po štarte, keď beží dav 500 ľudí, ale to isté, aj keď pribieham o skoro 8 hodín neskôr do Salzburgu, na prechode červená a ja neveriacky pozerám na policajta, ktorý ma uisťuje, že tie autá zastavil kôli mne a že mám bežať, to som nečakal. (tu som si spomenul na Bratislavu a finále Štefánik trail, čo je super akcia, ale toto by tam asi možné nebolo). Dobrovoľník na skoro každej odbočke, krížení s cestou, značenie také, že ani ja! som ani raz nezišiel zo správnej cesty. A diváci, náhodní okoloidúci a turisti, skoro všetci tlieskali, fandili a všetci ustupovali, aby mali bežci voľnú cestu. Niesom hejter, ale to u nás...

Do reality ma vrátila bolesť chodidiel nezvyknutých na také dlhé behy. Zatiaľ čo si prezúvam ponožky, prebehne okolo popredný český vytrvalec Dan Orálek, bežiaci 100 km. Kedže som akurát vyzutý (to je ale smola), nemôžem ho ponaháňať, ako som chcel. Tak ho povzbudím a keď sa znovu rozbehnem, rozmýšľam, koľko mi nadelí do cieľa. V tom momente sme boli na tom ja: 4hod/34km, on 8 hod/80 km. Do cieľa mi teda ušiel o 34min/30km. Slušné. A aj tak nevyhral.

S približujúcim sa cieľom rastie únava. A nervozita. Viem, že ma čakajú ešte dva veľké kopce, cieľ sa blíži a oni nikde. Mám 15 km do konca a chýba mi 700m+/900m-. To ako kde naberieme?

Nebojte, nabrali. Prvý kopec, hore fajn, poprvýkrát výhľad na Salzburg.

Salzburg

Dole tiež fajn. Až na schody. Drevené. Asi milión. Sto metrov dole na sto metroch. Tam ma predbehli típci z nejakého kratšieho laufu, Tí to brali po dvoch, troch schodoch, ja ledva po jednom. To už išlo do tuhého. Zvyšok dole strmým asfaltom, tiež žiadna slasť. To už sme doma a ja dúfam, že to nepríde. Kopček. Asi ako Petřín, okolo lanovky. Drevené schody, tentokrát smerom hore. Tabuľa 2 km do cieľa.

Aj táto pani ma predbehla, niečo si pri tom myslím spievala.

A ja mám 18 minút na čas pod 8 hodín. Hrad na vrchu, ľudia povzbudzujú.

Franziskischlössl

Bežím. 1 km do cieľa. Do 8 hodín ostáva... 5 minút. Čožéé? Tak nič, trochu som sa zdržal. Teraz cez most, potom podchod a rovno do davu, predrať sa na námestie. Predstavte si vianočné trhy, tak toľko ľudí. A v tom dave organizátor na mňa kričí. Skoro som zablúdil na cieľovej rovinke...

V cieli stretávam Jula, dal mi len pár minút, skoro som ho mal. :)
Poučenie: Tí, čo ste v Prahe, nepodceňujte tréning na Petříne.
P.S. V origináli v Salzburgu sa volá Kapuzinerberg.

Výsledky: https://www.abavent.de/anmeldeservice/253/949/ergebniss/3901/

44.      SPAK Michal               SVK                   Slo(w)Mo                     08:03:00             +2:33:33

https://meonthetrail.blogspot.sk

Článok bol zverejnený so súhlasom autora.

Viac tu: https://www.slovakultratrail.sk/news/ultra-sierra-nevada/

Článok bol zverejnený so súhlasom autora.

Naši mediálni partneri: