Nízkotatranská stíhačka 2016

Radovan Harach

7. ročník ultra trailu pre dvojčlenné družstvá Nízkotatranská stíhačka sa konal 16. júla. V sobotu ráno na trasu 7. ročníka Nízkotatranskej stíhačky vyštartovalo z Telgártu 48 dvojčlenných družstiev, z toho 35 mužských (kategória A), 12 zmiešaných a 1 čisto ženské (kategória B). Prítomnosť takmer kompletného počtu družstiev na štarte nás potešila, priebeh Nízkotatranskej stíhačky bol však tento rok bohužiaľ veľmi rýchly.

Štart v Telgárte o 05:30 prebehol ešte za sucha. Zahrievací úsek po KS1 Šumiac s prvou živou kontrolou a stúpanie na KS2 Kráľova hoľa absolvovali všetky družstvá. Pod vrcholom Kráľovej hole však bola situácia úplne iná.

Na Kráľovej holi a hrebeni s otvorenými úsekmi veľmi silný vietor donútil väčšinu družstiev k návratu ku KS2 (k vysielaču), kde o 07:45 bolo aj ohlásené zrušenie pretekov.

Toto opatrenie bolo prijaté kvôli bezpečnosti účastníkov a taktiež dobrovoľníkov. Hlavným dôvodom bol prudký vietor, ktorý znemožňoval bezpečný pohyb pretekárov, a ktorý v lesných úsekoch lámal stromy a konáre (padnuté stromy skomplikovali následne organizátorom návrat zo sedla Priehyba aj z Kráľovej hole).

Preto boli družstvá, resp. ich členovia vyzvaní nepokračovať ani po zrušení pretekov ďalej po trase NTS smerom na Čertovicu. Ďalšími faktormi, ktoré prispeli k rozhodnutiu o zrušení pretekov, boli intenzívne zrážky spojené s nízkou teplotou, ako aj správy zo stanovíšť na západnej časti hrebeňa Nízkych Tatier (napr. Ďurková), kde situácia nebola oveľa lepšia a predpovede počasia boli taktiež nepriaznivé. KS2 Kráľova hoľa (resp. núdzová miestnosť vo vysielači) nemá v súčasnosti kapacitu na to, aby tu väčšina účastníkov NTS vyčkávala dlhší čas na prípadné zlepšenie poveternostných podmienok.

Na KS3 Priehyba pokračovalo z KS2 8 družstiev (z toho tri zmiešané), ktorým bola v sedle Priehyba potvrdená informácia o zrušení pretekov a následne boli zvezené alebo zišli po asfaltovej ceste do Heľpy, odkiaľ organizátori zabezpečili prevoz autami do Telgártu. Ostatné družstvá zišli, resp. boli čiastočne zvezené z Kráľovej hole do Telgártu, kde ich čakalo občerstvenie (ďakujeme miestnym za pozvánku na guláš).

Zrušenie pretekov je veľmi nepríjemné pre účastníkov, ktorí do prípravy na ne a účasti vložili nemálo úsilia, času a samozrejme aj peňazí. Rovnako nepríjemné a smutné je aj pre nás organizátorov. Na túto udalosť, ktorá je vyvrcholením našej práce, a na stretnutie s bežcami na trase a v cieli NTS sme sa veľmi tešili. Prvoradá je však bezpečnosť všetkých účastníkov a dobrovoľníkov, ktorí sa na podujatí podieľajú. Sme si vedomí, že niektoré družstvá mali ambíciu pokračovať na trase aj v týchto podmienkach. Išlo však o bezpečnosť všetkých. Nepriaznivé počasie očakávané podľa predpovedí počasia na víkend bolo vopred avizované, účastníci boli vopred upozornení ešte počas týždňa pred NTS.

Pre účastníkov NTS 2016 bude poskytnuté právo prednostnej registrácie na NTS 2017 v rámci skupiny 1. Veríme, že sa na budúcoročných pretekoch stretneme s čo najväčím počtom z nich a spoločne si ich užijeme v dobrých podmienkach až do cieľa. Bližšie informácie budú zverejnené v rámci aktualizácie prihlasovacieho systému pre NTS 2017.

Účastníkom, ktorí mali prostredníctvom NTS objednané ubytovanie na Donovaloch (DAMI, resp. Penzión u Marsa), bude suma za ubytovanie samozrejme vrátená.

Ďakujeme vám všetkým, ktorí ste prišli na NTS 2016. Tiež ďakujeme všetkým dobrovoľníkom, ktorých bol tento rok rekordný počet. Veríme, že sa s vami stretneme v júli 2017 na 8. ročníku NTS.

Foto: Andrej Žitňan, Michal Kostka

Naši mediálni partneri: