NTS 2013: Beh na krídlach vetra

Radovan Harach

Nízkotatranská stíhačka, ultra-trail dvojčlenných družstiev s takmer stokilometrovou traťou a 5500 m celkového stúpania, sa tento rok konal po štvrtý krát, opäť s viacerými novinkami. Vďaka sprísneným podmienkam pre prihlásenie, ktoré mali odradiť špekulantov s rýchlou klávesnicou, avšak neznalých veci, sme očakávali, že v prípade priaznivých podmienok pôjde konkurencia a úroveň výkonov na NTS opäť nahor. To sa do bodky naplnilo.

Na tradičnú piatkovú prezentáciu v budove telgártskej školy sa tento rok dostavilo 45 družstiev zo 46 prihlásených, takže v skoré sobotné ráno v uličke vedľa školy netrpezlivo podupávala 90-členná skupina bežcov pripravená na boj ako s traťou, tak aj so súpermi. A samozrejme so sebou samými.

Presne o šiestej hodine sa po odpočítavaní ozval štartovný výstrel a bežci sa s podporou obľúbeného songu “Push the tempo“ vydali v ústrety prvému stúpaniu a dlhému dňu na nízkotatranskom hrebeni. Hneď na úvod padol prvý rekord, keď Ivan Mudroň a Patrik Hrotek zdolali vyše tisícmetrové stúpanie na Kráľovu hoľu za rovnú hodinu. Fantastické.

Zo zmiešaných družstiev si s rannou rozcvičkou najrýchlejšie poradili Radek Eschler a Božena Kováčová, ktorí spolu s Janou a Milanom Madajovcami prišli na prvú kontrolu o 07:14. V silnom vetre sa posledné družstvo kráľovohoľskou kontrolou prehnalo krátko po pol ôsmej, čo umožnilo organizátorom posilniť ďalšiu skupinu na Čertovici.

Pod zamračenou oblohou s občasnými lúčmi slnka to najrýchlejšie odsýpalo stále Ivanovi s Patrikom, ktorí si postupne budovali na svojich prenasledovateľov náskok. Prenasledovali ich Matej Fabšík a Matúš Vnenčák, za nimi nasledovali ostrieľaní borci Jozef Homola a Štefan Daňo v honbe za ďalšou obhajobou prvenstva, nasledovaní dvojicou Tomáš Kačmarčík - Zdenko Žuffa a ďalšími mužskými družstvami v tesnom závese. V tomto poradí pribehli aj na KS2 Priehyba, kde pre bežcov bolo v turistickom prístrešku pripravené občerstvenie a množstvo nápojov. Prvé družstvá si z neho vzali naozaj iba symbolicky, po kontrole a doplnení vody do vakov sa ihneď vrhali na zdrvujúce stúpanie na Kolesárovú.

Ruch a zhon na tomto kontrolnom stanovišti trocha ustal až so stredom štartového poľa. Zo zmiešaných družstiev na Priehybu ako prví prišli Radek Eschler a Božena Kováčová (09:21), tesne za nimi Madajovci a s malým odstupom Silvia Petrjanošová s Ľubomírom Okruhlicom a Dušan Hudák s Laurou Vnenčákovou. Na Priehybe žiaľ zároveň skončilo jedno družstvo, keď Andrejovi Krnovi zranenie nedovolilo pokračovať v preteku.

Na bežcov čakala obľúbená, približne 22-kilometrová časť trate, ktorej charakter naznačujú familiárne mená jej úsekov, ako napr. Masážny salón, alebo Rambo dráha. Pre bezpečnosť a zrýchlenie postupu však bola táto časť (vlastne už od Andrejcovej) kompletne vyznačená fáborkami, takže blúdenia boli, pokiaľ vieme, ojedinelé. To už sa v éteri šírili správy o narastajúcom náskoku prvej mužskej dvojice nielen na ostatné tímy, ale aj na rekord NTS. Ojedinelé však neboli ani zmienky o prepálenom tempe a svorke vlčiakov. Nikto netušil, ako dlho si Patrik s Ivanom svoje nadzvukové tempo udržia.

Eliminačka na Čertovici (KS3) vítala vedúcu dvojicu Mudroň - Hrotek o 11:27, čím prekonali doteraz najlepší čas na tomto úseku (Fabšík - Vnenčák) o rovnú polhodinu. Za nimi s odstupom 28 minút prišli práve Matej Fabšík s Matúšom Vnenčákom, o ďalšie tri minúty neskôr Tomáš Kačmarčík a Zdenko Žuffa. Obhajcovia prvenstva Daňo s Homolom pribehli na Čertovicu o 12:02.

Na Čertovici boli pripravené tradičné švédske stoly a nápoje. Okrem iného sme zistili, že experimentovať so značkou nealko piva sa príliš neoplatí. Polievka bola navarená o čosi neskôr, ako sme čakali, personál potreboval mierne postrčenie, aby zaradil príslušnú rýchlosť. Poučenie pre ďalšie ročníky...

Zo zmiešaných družstiev na eliminačku prví dobehli Milan a Jana Madajová (12:45), druhé miesto držali Radek Eschler a Božena Kováčová (13:03), nasledovaní Dušanom Hudákom s Laurou Vnenčákovou. Božena Kováčová predviedla, že do cieľa sa dá s výborným časom dobehnúť aj s teniskou držiacou pohromade vďaka kobercovej páske už od Čertovice. Kvalitný matroš.

V boji o postupové miesta sa ani tento rok nekonala veľká dráma, krátko pred druhou hodinou už boli postupujúce družstvá zapísané na tabuli. Postupne prichádzali družstvá, ktoré žiaľ kvôli eliminačke museli svoju púť Nízkymi Tatrami ukončiť, posledné pol hodinu pred vypršaním limitu KS3. Z Čertovice sa medzitým časť organizátorov už presúvala do Hiadeľského sedla a na Donovaly, aby pomohla s vybavením a posilnením týchto stanovíšť, ako aj prípravou nočného značenia v lese pred Donovalmi (tentoraz netradične cyklisticky). Počasie sa v súlade s predpoveďami poobede zlepšilo, pribudlo slnka a chvíľami doslova pripekalo. Na hrebeni vo väčších výškach to však naďalej bol let na krídlach vetra.

Kamienka na Chopku s čiastočne obmenenou posádkou sa dočkala príchodu vedúcej dvojice už o 13:50. Kamienkársky čaj a s malou výnimkou aj jedlo boli pripravené, takže prichádzajúci bežci, ktorí si odpustili hody na Čertovici, si to mohli vynahradiť tu. Na KS4 sa náskok prvého družstva blížil už k trištvrtehodine. Štefan s Jozefom dobehli na Kamienku  o 14:34, v tesnom závese za nimi dvojica Tomáš Kačmarčík - Zdenko Žuffa. Na štvrtom mieste boli Matej Fabšík s Matúšom Vnenčákom, pre nich sa však kvôli nepríjemným zdravotným problémom preteky žiaľ skončili. O 9 minút neskôr dobehlo české družstvo Zbyněk Cypra - Rostislav Filipec. Dobre sa držalo aj posledné francúzske družstvo Antoine Pottin - Cyrille Bachelard, ktoré bojovalo v prvej desiatke.

Zo zmiešaných tímov na Kamienku ako prví zavítali Madajovci s 25-minútovým náskokom na dvojicu Silvia Petrjanošová - Ľubomír Okruhlica. Radek s Boženou dobehli len o dve minúty neskôr, za nimi s 22-minútovou stratou Dušan Hudák a Laura Vnenčáková. Kontrola na Chopku mohla zbaliť svoje zoznamy pred pol siedmou, kedy prišiel posledný mix Branislav Devečka - Tereza Galiová, ktorý tu zároveň aj skončil.

Na Ďurkovej bolo novým spestrením stádo kráv, pastieri si totiž svoj mobilný salaš rozložili rovno nad útulňou, takže niektorí bežci mali o zážitok navyše. Katka s Ďurom a Daliborom na Ďurkovej pripravila tradičné menu, bonusom bola polievka od osadenstva chaty, ďakujeme. Netradičný ionťák použil Antoine z francúzskeho tímu, ktorý si neváhal lognúť zo žinčice. Tomu sa hovorí odvaha! Na hrebeni za KS5 Ďurková okrem nádhernej horskej scenérie v lúčoch zapadajúceho slnka prišli aj nepríjemné chvíle pre vedúcu zmiešanú dvojicu. Zranené koleno znamenalo stop pre Janu Madajovú a Milana Madaja, navyše bola potrebná aj asistencia horskej služby, ktorá túto dvojicu priviezla na Donovaly, kde Janka za potlesku všetkých prítomných dokrívala do cieľa.

V čase, keď KS4 na Chopku končila svoju službu, už vedúce družstvo prebehlo Ďurkovou aj Hiadeľským sedlom a bežalo za svojim veľkým úspechom. I keď na Hiadeľskom sedle to ešte vyzeralo, že Štefan Daňo s Jozefom Homolom by mohli na nich zatlačiť (náskok stiahli na polhodinu), žiadna dráma sa už nekonala. O pol ôsmej večer nastal v cieli ruch a organizátori s divákmi obrátili zrak smerom k ceste vedúcej od osady Bully na Donovaly, kde pribiehali víťazi. Po divokom behu cez parkovisko s víťazným krikom vpadol Ivan Mudroň s Patrikom Hrotekom do cieľa o 19:37 s novým rekordom NTS 13 hodín a 37 minút! Popri gratuláciách došlo aj k spontánnej samokontrole povinného výstroja, kedy Ivan ukazoval, čo všetko nepoužil počas preteku. Nuž, ale pravidlá sú pravidlá.

Druhé miesto obsadili matadori NTS - Jozef Homola a Štefan Daňo, ktorí s časom 14 hodín a 3 minúty prekonali svoj minuloročný čas o 38 minút. Rekord NTS z roku 2012 prekonali aj tretí Tomáš Kačmarčík so Zdenkom Žuffom (14 hodín 10 minút) a dokonca aj štvrtí Zbyněk Cypra a Rostislav Filipec s časom 14 hodín a 32 minút. V presne rovnakom čase, ako minulý rok víťazi, dobehli na piatom mieste Petr Kučera a Vlastimil Bukovjan. Ak sa bude každý rok NTS takto zrýchľovať, budeme musieť hádam použiť na prepravu medzi kontrolami miesto áut vrtuľníky!

Zábava v cieli sa so súmrakom rozbehla na plné obrátky, pivo tieklo potokom, guláš (aj keď troška ostrejší) snáď chutil. Po západe slnka sa nám už oveľa lepšie pripravovalo na príchod družstiev, dvojice svetlušiek bolo vidieť už na kopci nad Donovalmi. Prichádzali ďalší a ďalší muži a čoraz častejšie padali otázky ohľadom mixov.

Keď sa nad Donovalmi objavila šesťčlenná skupinka svetielok, vyrazil som im v ústrety za most. Neodpustil som si privítanie nášho stabilného účastníka Riša Pouša a beh s ním a s jeho parťákom Ivanom Murínom až k cieľu, ktorý medzitým pod nami burácajúcim potleskom a krikom privítal víťazov v mixoch - Silviu Petrjanošovú a Ľubomíra Okruhlicu, ktorí vyhrali s krásnym časom 17 hodín a 15 minút. Minuloročný rekord NTS v podaní Michaely Polakovičovej a Jana Nyekiho prekonali o hodinu a tri minúty!

Na druhej pozícii dobehli českí ultrabežci Radek Eschler a Božena Kováčová (18 hodín a 4 minúty), na bedni ich doplnili s časom 18 hodín a 31 minút Viola Drenková a Jaroslav Janíček.

Gratulujem všetkým víťazom, ako aj všetkým družstvám, ktoré dotiahli svoj boj vo vetre až do cieľa. Ich výkony sú obdivuhodné, či už dobehli so západom slnka, alebo so svitaním. Takisto si obdiv zaslúžia všetci, ktorí sa na štart NTS postavili a bojovali s náročnou traťou zo všetkých síl.

Ďakujem Soni a Ľubovi, hlavným organizátorom NTS, ako aj celému početnému tímu spoluorganizátorov dobrovoľníkov, bez ktorých by táto akcia nebola uskutočniteľná. Tiež ďakujem všetkým ľuďom, ktorí na trase NTS povzbudzovali a prispeli tak k príjemnej a športovej atmosfére.

Do videnia rok a veľa zdaru všetkým praje

Rado

Foto: Richard Pouš, Tomáš Trstenský, Adushka, Pio, Jožo a Rado

Naši mediálni partneri: