Orobie Ultra Trail - z vrcholkov hôr do stredovekej histórie

Vlado Ravinger
Keď sa vysloví slovné spojenie "ultra trail", tradične spozornejú najmä priaznivci extrémne dlhých horských ultramaratónov. Ide o náročný šport, ktorý však v sebe skrýva mnohé očarujúce momenty. Ak ho skúsite, je vysoko pravdepodobné, že sa pre vás stane návykovým. Keď sa však opýtate ultrabežcov, čo ich na tejto výnimočnej aktivite priťahuje najviac, často spomenú, že ide aj o akési zrýchlené turistické poznávanie zaujímavých kútov zemegule. Faktom je, že počas horského ultramaratónu obvykle prejde či prebehne účastník takú vzialenosť, ktorú bežný turista spoznáva aj týždeň. Čoraz viac sa pritom rozmáha aj cestovanie za horskými ultramaratónmi, tak ako ho poznáme pri klasických mestských maratónoch. Bežcov lákajú nové nepoznané horské pásma, ťažké podmienky a extrémne vzialenosti.

 
Na vlne záujmu o extrémne horské behy sa vezie aj nový ambiciózny projekt s názvom Orobie Ultra Trail. Jeho celý názov znie REDA REWOOLUTION OROBIE ULTRA-TRAIL®, kratšia verzia podujatia má názov Gran Trail Orobie. Ide o podujatie, ktorého hlavná trasa meria vyše 140 km a má úctihodné prevýšenie vyše 9500 výškových metrov. Dňa 29. júla 2016 sa uskutoční len druhý ročník tohto veľmi náročného podujatia, avšak Orobie Ultra Trail má všetky predpoklady šliapať na päty najväčším a najznámejším podujatiam tohto druhu v Európe. Podujatie je výnimočné najmä tým, že trasa prebieha hrebeňom horského pásma Orobie v talianskych Alpách a končí priamo v centre stredovekého mesta Bergamo Alta. Najvyšší bod trasy má takmer 2500 metrov nad morom, v závere však účastníci klesajú až na 300 metrov nad úrovňou mora. Ide o pretek s extrémnym prevýšením a vysokou nadmorskou výškou, čoho dôkazom je aj fakt, že je jedným z iba dvoch talianských pretekov a menej ako 60 pretekov celosvetovo, ktoré dostali status kvalifikačného preteku na Ultra Trail du Mont Blanc v hodnote 6 (nových) bodov.

 
V mene občianskeho združenia SLOVAK ULTRA TRAIL som sa porozprával s organizátormi podujatia z lokálnej organizácie Spiagames Outdoor Agency o ich pohľadoch na súčasnosť a budúcnosť preteku.  
 
Aká je história vzniku vášho podujatia? Kto a prečo sa rozhodol ísť do toho?
 
Reda Rewoolution Orobia Ultra Trail (OUT) a Gran Trail Orobie (GTO) sú preteky, ktoré sa koncom júla uskutočnia iba druhý krát. Je to teda mladé podujatie, ktoré bolo snom agentúry Spiagames Outdoor Agency. Jeho cieľom bolo spropagovať náš kraj - Bergamo. Naša agentúra Spiagames sa pohybovala v oblasti outdoorových športov už 10 rokov a robila rôzne podujatia v Taliansku aj inde v Európe, ale nikdy predtým sa takto silno neangažovala v rodnom meste Bergamo. Špeciálne je potrebné za podporu podujatia poďakovať hlavnému sponzorovi, firme Reda Rewoolution, ktorá verila nášmu skvelému projektu.

 
Koľko účastníkov, dobrovoľníkov a organizátorov sa na podujatí podieľa? Rastie ich počet? Ak áno, prečo?
 
Minulý rok sme mali 971 bežcov, 700 dobrovoľníkov (!), pričom organizačný štáb tvorilo 15 ľudí. Predpokladáme, že tento rok budú čísla väčšie, už vo februári sme mali 500 prihlásených účastníkov a čísla stále rastú. Prečo? Pretože sme minulý rok urobili skutočne dobrý dojem a publikovali sme aj množstvo článkov o tomto podujatí. Aj naša stránka na Fecebooku svedčí o tom, že si náš kraj získal významnú pozornosť fanúšikov.

 
Kde vidíte vaše podujatie o 5-10 rokov?
 
Snívame o tom, že náš pretek bude považovaný za jeden z najlepších ultra pretekov v Taliansku, po boku Lavaredo Ultra Trail a UTMB. Polohou sa nachádzame medzi Chamonix a Cortina d'Ampezzo  a aj dátum konania je uprostred týchto dvoch podujatí, koncom júla. Chceli by sme spropagovať naše prekrásne hory, ktoré sú menej známe ako Dolomity alebo blízky masív Mont Blanc, ale rovnako nádherné.

 
Prečo by sa mal ultrabežec zo zahraničia prihlásiť na vaše podujatie? Čo je jeho najväčším lákadlom?
 
Tým najväčším je trasa, ktorá prechádza z útrob a vrcholkov Álp do stredu stredovekého mesta Bergamo Alta. Je to skvelá ponuka, ktorá robí tento výlet neodolateľným. Na trase sú však aj ďalšie pozoruhodnosti ako napríklad vodopád Serio, ktorý patrí k najvyšším v Európe, ale aj Kvetinová cesta, kde rastie obrovské množstvo kvitnúcich rastlín, či záver v historickom centre Citta Alta. Výhodou je aj dobrý prístup k miestu konania. Letisko Orio al Serio je významným dopravným uzlom viacerých nízkorozpočtových aeroliniek.
 
Mali by ste tiež vedieť, že  Orobie Ultra Trail s trasou dlhou 140 km a prevýšením vyše 9500 metrov je kvalifikačným pretekom ITRA (International Trail Running Association) za 6 bodov a na trati je 10 vysokých hôr, ktoré tvoria mimoriadne ťažký terén. Nie vždy je možné celú trať prejsť, nieto prebehnúť. Najrýchlejší účastník minulého roka prekonal trasu za 23 hodín a 37 minút, čo robí z podujatia jedno z najťažších svojho druhu vôbec.

 
Čo sa dá očakávať ohľadne občerstvovacích staníc? Musia si účastníci dať na niečo špeciálne pozor?
 
Máme tri druhy občerstvovačiek - ľahko zásobené, stredné a silno zásobené. Na najdlhšej trati je ich vyše 20, vo všeobecnosti sa dá povedať, že každých približne 7 km sa môže bežec niečím občerstviť. Bežci si nemusia dávať na nič špeciálne pozor, len musia byť dobre trénovaní.
 
Ako by mal podľa vás vyzerať dobrý tréning?
 
Určite odporúčame trénovať dlhé ultra vzdialenosti a tiež absolvovať podujatia typu Sky Race, pretože je tu veľké prevýšenie a horský terén. Pre dlhšiu trasu tu máme aj pravidlá, bežec už musí mať absolvované nejaké podobné podujatie.
 
Aké počasie sa dá očakávať počas podujatia?
 
Koncom júla je tu obvykle pomerne teplo, v meste je to cez deň okolo 30 stupňov, v noci okolo 20. Vo výške 2000 metrov nad morom je cez deň okolo 15 stupňov a v noci okolo 5 stupňov. Minulý rok sme ale mali hrozný víkend so silným vetrom, dažďom a búrkami. Niekoľko bežcov muselo odstúpiť kvôli problémom s podchladením. Takže by malo byť teplo, ale ktovie. Aj preto vyžadujeme ako povinnú súčasť výstroja aj nepremokavú a neprefúkavú vetrovku.

 
Čo by ste na záver odkázali komunite ultrabežcov zo Slovenska?
 
Veríme, že účasť na našich podujatiach môže byť úžasným zážitkom a skvelým podnetom pre strávenie niekoľkých dní v Taliansku pri objavovaní oblasti Bergamo a jej obyvateľov.
 
Pozývame všetkých ultrabežcov z komunity SLOVAK ULTRA TRAIL a ponúkame skvelú akciu na zľavu zo štartovného, platnú do 30.4.2016. Za štartovné hlavného preteku Orobie Ultra Trail teraz zaplatíte iba 99 EUR namiesto 125 EUR a za kratšiu trasu Gran Trail Orobie iba 54 EUR miesto 75 EUR. Podmienkou je prihlásiť sa na webstránke Orobie Ultra Trail a nezaplatiť štartovné. Účastníci sa neuvidia v zozname skôr, než sa skončí táto akcia, teda až po 30.4.2016. Platba štartovného sa následne musí realizovať prostredníctvom O.Z. SLOVAK ULTRA TRAIL v jednej sumárnej platbe za všetkých, pričom organizátor dostane e-mail so všetkými menami zúčastnených.

Rozohovor pripravil: Vladimír Ravinger
Foto: Orobie Ultra Trail


Článok bol zverejnený so súhlasom autora.


 

Naši mediálni partneri: