Radek Dočkal v cieľovej stanici Rýchlika

Ponúkame vám krátky rozhovor s Radkom Dočkalom, českým ultrabežcom, ktorý sa ako jediný zahraničný hosť zúčastnil na 1. ročníka podujatia Rýchlik Zoška – Bratislava. Radek je skúsený bežec na dlhé trate; v roku 2013 sa okrem iného pokúsil ako jediný sólobežec absolvovať 345 km dlhý beh Od Tatier k Dunaju a pravidelne sa zúčastňuje rôznych podujatí spadajúcich do kategórie ultra v ČR, ako aj na Slovensku. S Radkom sa v cieli Rýchlika po prebehnutí trasy rozprával organizátor RZB Vlado Ravinger.

Ako si sa dozvedel o tomto podujatí? Je to predsa len 1. ročník...

Pravidelne sledujem rôzne bežecké portály a na portáli www.beh.sk som natrafil na článok o tomto behu. Zaujal ma ten nápad - komorný pretek bez más s minimálnymi nákladmi. Fotenie kontrolných bodov sa mi tiež páči, na organizáciu vďaka tomu stačí malý tím. Navyše mám skutočne rád Malé Karpaty, takže bolo rozhodnuté.

Ako sa ti dnes bežalo?

Výborne. Počasie bolo úplne fantastické, na celej trase som napočítal maximálne dve kaluže a aj tie sa dali bez problémov obísť. To je až neuveriteľné na Malé Karpaty, tu je väčšinou terén hodne blatistý.

Vyhovoval ti profil trate Rýchlika?

Profil mi vyhovoval ideálne. Bolo tu určité prevýšenie, ale nie príliš veľké a minimum asfaltu.  Po približne 20-tich kilometroch, keď človeku začínajú dochádzať cukry, začína trať pozvolne klesať, čo je ideálne v momente krízy.

Čo by si odporučil tomuto podujatiu, aby sa posunulo v ďalších rokoch na vyššiu úroveň?

Za prvé si myslím, že aj v amatérskych podmienkach sa dá zorganizovať veľmi kvalitné podujatie a nie je nevyhnutné posúvať všetko smerom k väčším peniazom a množstvu ľudí. Teraz je trend robiť masové podujatia za stále rastúce štartovné, ale to nie je vždy predpokladom kvality. Čo sa týka možností zlepšenia pre Rýchlik, určite by som rád spomenul, že orientácia v niektorých miestach nebola ideálna. Pomohlo by vlastné značenie na modrej značke do Neštichu a aj lepšie vyznačenie odbočky na žltú značku. Tú sme nenašli a trochu sme sa prešli. Taktiež odporúčam pre budúcnosť upresniť v propozíciách čo a ako je potrebné fotiť na jednotlivých kontrolách. Posledné, čo ma napadá, je rozčleniť štartové pole na kategórie do 50 rokov a nad 50 rokov. Podľa mňa totiž najstarší účastník tohtoročného behu Jozef Oravec podal úplne skvelý výkon!

Ďakujeme za postrehy. Zúčastníš sa aj o rok?

Áno, určite. Tento termín je úplne ideálny a navrhujem ho určite ponechať. Jar je plná rôznych bežeckých podujatí v Malých Karpatoch, ale na jeseň tu nie je nič podobné. Navyše je obvykle počas prvého a druhého septembrového víkendu ešte pekné počasie.

Vďaka za rozhovor.

Foto: Radek Dočkal

Naši mediálni partneri: