SCENIC TRAIL + SÚŤAŽ

V tohtoročných článkoch o zahraničných ultratrailových pretekoch sme sa pozreli do Rakúska, Macedónska, Španielska, Talianska či Andorry. Na konci roka sa vydáme objavovať ďalšie zaujímavé podujatie, tento raz vo Švajčiarsku. Je ním SCENIC TRAIL. Spolu s informáciami pre Vás prinášame v spolupráci s organizátormi Scenic Trail aj vianočnú súťaž o štartovné. Ale najprv poďme k samotnému podujatiu Scenic Trail.

SCENIC TRAIL sú preteky v južnom Švajčiarsku, ktoré sa odohrávajú v oblasti hôr a 7 obcí severne od Lugana - Alto Malcantone, Bedano, Capriasca, Isone Lugano, Mezzovico-Vira, Monte Ceneri a Torricella Taverne. Tento sviatok horského behu sa odohráva v druhú júnový víkend už od roku 2013. Práve vtedy sa konal prvý ročník s dĺžkou trasy 50 km. Trasa prebiehala po horských hrebeňoch tohto regiónu a ponúkala dychberúce výhľady (z toho vyplýva aj názov "Scenic"). V roku 2015 a 2016 bol Scenic Trail ocenený ako najlepšie švajčiarske ultratrailové preteky. A chodníkmi jedinečnej krásy vedie Scenic Trail dodnes.

Scenic Trail, to je predovšetkým veľký bežecký event. A ako býva u takýchto udalostí zvykom, na svoje si prídu horskí bežci na viacerých vzdialenostiach. U Scenic Trail je ponuka skutočne široká. Kráľovskou trasou je K113 ULTRA. Ide o impozantnú trasu po najkrajších horách regiónu. Výhľady sa rozprestierajú od jazera Maggiore až k talianskym Apeninám, od Álp až po údolie Po. Každý krok Vás povedie hlbšie do krajiny mnohých krás, ktorú si zamilujete. Ak budete mať šťastie, zažijete východ slnka na vrchole Gradiccioli a jeho západ na vrchole Monte Boglia. Úcta patrí všetkým, ktorí dokončia túto náročnú trasu s dĺžkou 113 km a celkovým stúpaním 7400 m. Jej najvyššie položené pasáže sa nachádzajú vyše 2100 m nad morom. Medzi najvyššie a najnižšie položeným bodom je teda viac ako 1700 výškových metrov. Asfaltový povrch tvorí iba 7 percent z trasy. 8. júna o polnoci vybehnú z Tesserete tí, ktorí sa rozhodnú zmerať si sily s touto krásnou líniou a samozrejme sebou samými. Na jej absolvovanie má každý 32 hodín.

Veľký zážitok nemusí mať bezpodmienečne trasu s troma ciframi. A organizátori Scenic Trail ho ponúkajú aj tým, ktorí sa rozhodnú pre klasiku - K54 TRAIL, čiže stále ešte ultra s parametrami 54 km / +3800 m. Takmer navlas rovnaké parametre ako naša domáca Ultra Fatra :-) No určite jedninečný a nezabudnuteľný zážitok a spomienky zanechá vo Vašich srdciach prírodný amfiteáter údolia Cassarate a beh po hrebeňoch hôr nad ním. Na rozdiel od 113 km dlhej trasy, kde je možná účasť od 18 rokov, na trase K54 TRAIL je možná už od 16. Štartuje sa 9. júna o ôsmej hodine ráno, do cieľa treba prísť do 15 hodín.

Skyrunning sa už niekoľko rokov nesie na vlne popularity a svoje miesto má aj na podujatí Scenic Trail. Trasa K27 SKYRUN, to je 27 km s náročnými 2200 m celkového stúpania, na ktoré sa vybieha 9. júna o 9 hodine ráno. Rôznorodý terén Vás vynesie až do výšky 2116 m n.m. na vrchol Gazzirola, následne Vás zbeh z neho doslova katapultuje na cieľovú líniu v Bogno, odkiaľ Vás autobus odvezie späť do Tesserete. Na absolvovanie tejto trasy máte 7 a pol hodiny.

Ešte kratšia trasa, no námahy doslova celý kopec ponúka K4 VERTICAL DELLA CROCE. Poctivých 880 metrov nastúpate na 4,5 km vertical trase, na ktorej absolvovanie máte 2 hodinky. Štartuje sa 10. júna o desiatej hodine, opäť z Tesserete, ktoré je centrom podujatia Scenic Trail.

O tom, že Scenic Trail nie je iba akcia pre ultrabežcov či skyrunnerov, ale pre celé rodiny, svedčí posledná z ponúkaných trás - nesúťažný K11 WALKING TRACK. Nie úplne najľahšia túra (stúpanie je 800 metrov) vedie po chodníkoch s fantastickými výhľadmi na jazero Lugano a na Alpy. Možno, že to bude pre niekoho odrazová doska pre trailový beh :-)

Taká je teda pozvánka asociácie Scenic Trail. Všetky dôležité informácie nájdete buď v pravidlách pretekov alebo ich ponúka prezentácia Race manual. Ide samozrejme o preteky zabezpečené na profesionálnej úrovni. Nie len dočasné značenie, ale dokonca trvalé značenie ukazuje, kadiaľ vedú trasy Scenic Trail. V pravidelných vzdialenostiach sú na trase rozmiestnené občerstvovacie stanice s ponukou občerstvenia vopred avizovanou v dokumente Race manual. Princípom je semi-autonómia , teda support poskytovaný bežcom od organizátorov akcie na určených miestach trasy, z ktorých 6 je prístupných aj autom.

Elektronická časomiera je u pretekov tejto úrovne samozrejmosťou. Pretekov, ktoré nesú aj titul Swiss Trail Running Championship 2018. Trasy K113, K54 a K27 Vám zároveň pomôžu navýšiť počet pre kvalifikačných bodov ITRA o 6, resp. 4 a 2 body. A ko čerešnička na torte - Scenic Trail je v zozname kvalifikačných pretekov pre Western States Endurance Run. Pre niektorých bežcov o dôvod viac, prečo vyskúšať v roku 2018 práve túto akciu. Registrácia prebieha prostredníctvom webstránky www.endurancecui.active.com.

Na internete koluje množstvo videí, fotiek či reportáží, ktoré Vám pomôžu ďalej priblížiť trasu a atmosféru Scenic Trail. Fanpage na Facebooku nájdete na https://www.facebook.com/scenictrail.ch/, Twitter Scenic Trail môžete sledovať na https://twitter.com/scenictrail.

SÚŤAZ O ŠTARTOVNÉ NA SCENIC TRAIL 2018

Ako vianočný darček Vám prinášame súťaž o tri voľné registrácie na Scenic Trail 2018, konkrétne pre trasu K113 ULTRA alebo K54 TRAIL podľa vlastného výberu. Podmienkou na zaradenie do žrebovania je zodpovedať správne všetky tri otázky, ktoré nájdete v súťažnom formulári:

:::SÚŤAŽNÝ FORMULÁR:::

Po 7 dňoch , teda vo štvrtok 28. decembra večer vyberieme žrebovaním troch výhercov, ktorí sa v júni 2018 prebehnú po trasách Scenic Trail.

Ďakujeme organizátorom Scenic Trail za umožnenie tejto súťaže.

Naši mediálni partneri: