Letecká stovka

Letecká stovka je horský ultramaratón a diaľkový pochod v pohoriach Považský Inovec a Strážovské vrchy, ktorý sa bude konať počas 9.-10. marca 2024. Tradíciu tohto podujatia založil v roku 2012 Vlado Švancár a po jeho smrti v Himalájach v nej pokračovali Ivan Horniak a Rasťo Timko s TJ LOT Trenčín. Po niekoľkoročnej prestávke koncom sezóny 2022 došlo k obnoveniu Leteckej stovky pod hlavičkou o.z. SLOVAK ULTRA TRAIL, ktorého sa v marci 2023 zúčastnil rekordný počet účastníkov.

Po jednej vynechanej a jednej virtuálnej edícii sa 4. ročník uskutoční cez víkend 11. – 12. júna 2022 na trasách 77 km a 33 km. Trasa A Severného živloplaza 2022 je súčasťou 8. ročníka Slovenskej Ultratrailovej Ligy, má certifikáciu ITRA a je zaradená medzi kvalifikačné preteky UTMB.
Severný živloplaz zaujal miesto na mape slovenských ultrapretekov v roku 2018. Debutoval hlavnou trasou A dlhou 103 km, ktorá viedla vlastným územím Pieninského národného parku a končila priamo na historickom nádvorí Ľubovnianskeho hradu. Organizátori pre záujemcov pripravili aj sprievodnú trasu B s dĺžkou 33 km. V roku 2019 bola hlavná trasa zmenená a skrátená na 77 km, drobné zmeny nastali aj na doplnkovej trase.
Na 77 km trase spoznáte unikátny Jarabinský prielom, ako aj malebnú Čertovu skalu pod Čierťažami, vybehnete k rozhľadni na najvyššom vrchu Ľubovnianskej vrchoviny Eliášovke a po hraničnom slovensko-poľskom hrebeni sa popri miestnych samotách dostanete do obce Mníšek nad Popradom. Ďalej vás trasa povodí po otvorených lúkach a bohatých mestských lesoch, až kým sa pred vami nerozprestrie panoráma Ľubovnianskeho hradu. Za ním vás osvieži stupáčik, ktorý sa napojí na ďalší lúčny hrebeň. Popri Skalkách pri Údole postupne klesnete do Plavnice, prekročíte rieku Poprad a ocitnete sa v poslednej časti trasy. Miniete Ľubovnianske kúpele a Novú Ľubovňu a úzkym lesným chodníkom sa prehupnete späť do Starej Ľubovne. Cieľovou bránou prebehnete po tartanovej dráhe pri ZŠ Komenského na sídlisku Západ. Trasa 33 km čiastočne kopíruje svoju veľkú sestru, oproti ktorej je obohatená najmä o pôvabnú dedinku Matysová s charakteristickým bielym kostolíkom s výraznou červenou strechou. 
 

Štart a cieľ jubilejného 10. ročníka Leteckej stovky sa nachádza v meste Trenčín v Sokolovni. Hlavná časť zo 106 km dlhej trasy Leteckej stovky vedie pohorím Považský Inovec. Jej úvod vedie Vážskou cyklomagistrálou, ide teda o špecialitu Leteckej stovky - až do Beckova sa na trase nenachádzajú takmer žiadne stúpania a klesania. Tie sa začínajú až za obcou Beckov a predovšetkým za Kálnicou, odkiaľ sa postupne stúpa až na 943 metrov vysokú Panskú Javorinu s rozhľadňou. Nasleduje klesanie smerom na Kulháň a do rekreačnej oblasti Duchonka. Za ňou sa trasa stáča smerom na juhozápad a cez obec Podhradie a popod Topoľčiansky hrad mieri až k napojeniu na červenú značku pri horárni pod Kostolným vrchom. Červená značka potom sprevádza účastníkov cez Bezovec a najvyššie položené časti hrebeňa Považského Inovca a najvyšší bod trasy (Inovec, 1043 m), ako aj v ďalšom klesaní cez Inoveckú chatu do Mníchovej Lehoty. Záverečný úsek z Mníchovej Lehoty cez Mackovú, popod Čiernachov a Chatu pod Ostrým vrchom a ďalej cez Soblahov a lesopark Brezina so zostupom do mesta Trenčín vedie taktiež po červenej značke a patrí do Strážovských vrchov.

Na trase Leteckej stovky sa bude nachádzať šesť občerstvovacích staníc - prvá ešte na hrádzi pred obcou Beckov, druhá v obci Kálnica, tretia v penzióne Slniečko na Duchonke, štvrtá v Šport chate na Bezovci, piata na Inoveckej chate a nakoniec šiesta vo vlekárskej chate pod Ostrým vrchom.

Letecká stovka 2024 je súčasťou 10. ročníka Slovenskej Ultratrailovej Ligy. Trasa dlhá 106 km je certifikovaná ITRA (4 body) a je zaradená medzi preteky ITRA National League.

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE
Druh podujatia   Horský ultramaratón a diaľkový pochod
Organizátor          O.z. SLOVAK ULTRA TRAIL
Ročník 10. 
Termín 9.-10. marec 2024
Pohorie Považský Inovec a Strážovské vrchy
Parametre trasy 106 km / +3590 m
Miesto štartu Trenčín, Sokolovňa
Čas štartu 06.00 hod. 
Trasa Informácie o trase nájdete TU
Občerstvovačky 6
Cieľ Trenčín, Sokolovňa
Časový limit 25 hodín
Web www.letecka100.sk
Facebook Link
Instagram Link
E-mail letecka100k@gmail.com

Naši mediálni partneri: