Beh na festivale Hory a mesto 2024

24. ročník festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto privíta svojich hostí a priaznivcov horských športov, cestovania a horských dobrodružstiev v priestoroch nákupného centra VIVO! Bratislava počas piatich festivalových dní (9. - 13. apríla). V bohatej ponuke festivalu nájdete množstvo filmov, prezentácii a sprievodných podujatí. Sme veľmi radi, že pevné miesto v programe festivalu má tematická sekciu BEH.

21. ročník festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto privíta svojich hostí o necelý mesiac. Priaznivci horských športov, cestovania a horských dobrodružstiev si prídu na svoje počas piatich festivalových dní (25. - 29. marca) s množstvom filmov, prezentácii a sprievodných podujatí. Poďme sa pozrieť na tematickú sekciu BEH, ktorá na našu veľkú radosť je každoročnou súčasťou bohatého programu tohto festivalu (od minulého roku už počas dvoch večerov).

Viac tu: https://www.slovakultratrail.sk/news/beh-na-hory-a-mesto-julka-batmendijnova-cesta-hrdinov-snp-za-12-dni/

Záverečný festivalový deň - sobota 13. apríla - bude určite zaujímavý pre fanúšikov horského behu a ultratrailu. Od 17:00 bude totiž v kinosále 7 vo VIVO! Bratislava prebiehať práve tematická sekcia BEH.

Hosťom bude Patrik Hrotek. Paťo je ultrabežcom, ktorého poznám zrejme väčšina ľudí, ktorí sa na Slovensku tomuto športu venujú, alebo sa oň zaujímajú. Uvedenie filmu Patrik a následná diskusia s hlavným protagonistom a s režisérom filmu je prvou časťou tohto bloku. 

Patrik Hrotek na fotke Ľubomíra Dzurňáka (Terminovka.sk)

Film režiséra Jakuba Varinského Patrik je príbehom ultrabežca, ktorý sa ako prvý a zatiaľ jediný Slovák zúčastnil na Backyard Ultra Individual World Championship v americkom štáte Tennessee. Patrik pochádza z malej dedinky na Hornej Nitre. Má rád slobodu, zimné sychravé obdobia, aktivity v horách ako napr. lezenie. Od malička sa pohybuje po prírode, a to ho priviedlo aj k behu. Behom nad 100 kilometrov sa venuje 12 rokov a stále hľadá svoje limity. Po stom podujatí na 100 km a prebehnutí cesty hrdinov SNP za 7 a pol dňa, hľadá pokračovanie vo formáte Backyard Ultra. A čo je Backyard Ultra, či ako vyzerá taký šampionát v Amerike sa môžete dozvedieť aj vo filme Patrik.

Noc na Backyard Ultra

Okrem filmu s Paťom Hrotekom uvidíte v tematickej sekcii BEH aj ďalšie štyri filmy s témou behu. 

KarakoRun je dokumentárny film o mimoriadnej výzve poľského bežca, ktorý sa ako prvý pokúsil zabehnúť 1000 km cez náročný terén severného Pakistanu pozdĺž troch najvyšších pohorí sveta: Hindúkuš, Karakoram a Himaláje. To všetko s cieľom pomôcť deťom poraziť rakovinu.

KarakoRun

 
„KarakoRun“ je inšpiratívny film, ktorý si kladie otázku, či dlhý a ťažký beh môže byť alegóriou na boj s vážnymi chorobami. Je to príbeh o odvahe, vytrvalosti a zároveň o pokuse pochopiť, či sa fyzické výzvy dajú premeniť na symbol nádeje a odhodlania.

Sám po vrcholochBritský dobrodruh a vytrvalostný športovec Isaac Kenyon si zaumienil prebehnúť po a pomedzi tri najvyššie vrchy vo Walese (Mt. Snowdon, Cadir Idris a Pen-y-Fan). Trasa má 218 km a Isaac dúfa, že bude prvý, kto kedy tento vyčerpávajúci ultravytrvalostný beh dokončil. Počas svojej 4-dňovej cesty s nami bude zdieľať svoju lásku k spojeniu s prírodou ako liek na fyzické a duševné zdravie.

Make Life Ultra: Krátky dokumentárny film, ktorý sleduje výnimočnú cestu ultrabežcov Rika Gorisa a Diny Roman. Ako držitelia svetových rekordov v trojitom a dvojitom Everestingu, zdieľajú svoju vášeň pre beh a hlboký vplyv, ktorý to má na ich životy. Prostredníctvom ich úspechov a osobného rastu film skúma transformačnú silu behu za cieľovou čiarou. Film zachytáva ich tréningy na rôznych miestach, od chodníkov v blízkosti Rikovho rodného mesta až po známe schodisko Montagne de Bueren v Liège, kde Rik a Dina vytvorili svoje svetové rekordy. Popri týchto miestnych dobrodružstvách prenesie film divákov do Álp, kde sa vracajú k svojim trailovým začiatkom a ponoria sa do majestátnosti hôr. Zatiaľ čo Rik a Dina uvažujú o svojich výzvach, film prináša silné posolstvo o tom, ako žiť život naplno a nájsť radosť v každom okamihu.

Make Life Ultra

Červená ihla: Ultrabežkyňa Sarah Gerrish prišla kvôli rakovine o jeden vaječník vo veku 15 rokov a o druhý kvôli operácii v 36 rokoch, čo ju uvrhlo do chirurgickej menopauzy a mätúceho sveta HRT (hormonálnej substitučnej terapie), mozgovej hmly a osamelosti. Film skúma stigmu, traumu a ponaučenia zo Sarahinho zážitku, ktorý jej zmenil život.

Vstupenky na festival Hory a mesto 2024 sú už v predaji na: https://ham.cinepass.sk

Informácie a foto: Hory a mesto

Naši mediálni partneri: