Majo na Salomon Pitz Alpine Glacier Trail

Majo Priadka

Prvý augustový víkend sa v tyrolskom údolí Pitztal konali náročné vysokohorské trailové preteky Salomon Pitz Alpine Glacier Trail, kde sa na štart najdlhšej 100-kilometrovej trasy postavil aj Majo Priadka. Majo na týchto pretekoch predviedol famózny výkon, keď v perfektnom čase 10 hodín a 55 minút zvíťazil s takmer hodinovým náskokom pred druhým. Preteky a aj svoj výkon opísal Majo v nasledujúcich riadkoch.

Kráľovskú trasu P105 The Salomon Ultra, ktorá mala mať pôvodne 106 km/+6000m organizátori okresali na 100 km/+4000m kvôli nepriaznivému počasiu. Oficiálnu trasu a presné info sme sa dozvedeli 5 hodín pred štartom. Na ľadovec nás nepustili z bezpečnostných dôvodov, tak sme sa tam aspoň ráno vyviezli lanovkou a bol to veru nádherný pohľad!

Trasa pretekov nás previedla po Tyrolsku a ukázala nám krásne alpské vysokohorské scenérie. Štartovali sme o 23:00 do mierneho dažďa. Po úvodnom stúpaní občas pofúklo a objavila sa hmla, takže viditeľnosť bola veľmi nízka, asi tak na 1 meter. Potešilo ma, keď sa za mnou zjavil Tomáš F. zo Salomon tímu a prehodili sme pár slov. Vtedy som sa dozvedel, že sme na čele pretekov. Myslel som, že ešte jeden pretekár je pred nami. Technický terén v nočných hodinách bol dosť náročný. Na šmykľavých kameňoch a koreňoch mi hodne pomáhali paličky. Zvolil som aj dobrú obuv, Salomon S/Lab Genesis.

Bežali sme dvakrát rovnakú trasu s parametrami 50km/+2000m. Jednu nočnú a druhú dennú. Cez štart v Mandarfen sme prebiehali trikrát, štvrtýkrát to už bol cieľ. Veľkou výhodou bolo, že sme mali možnosť si tu nechať dropbag.

Za približne 5 hodín a 30 minút som dokončil prvú polovicu pretekov. Doplnil som arzenál od Edgar - gély, magnézium a power drink. Nohy boli trochu unavené, ale cítil som sa veľmi dobre. Pravdepodobne mi pomohla aklimatizácia vo Vysokých Tatrách. Už som presne vedel do čoho idem a za chvíľu sa aj rozvidnelo. Po vybehnutí do druhej polovice na mňa zakričali zo slovenského tímu, že si postupne vytváram náskok a to mi dávalo vietor do plachiet.

Bol to pre mňa silný zážitok a celé preteky vyšli nad očakávanie. V cieli prišla obrovská radosť z víťazstva a že som to v náročnom alpskom teréne zvládol bez zranení. Poďakovanie patrí organizátorom, že aj napriek náročnejším podmienkam sa preteky uskutočnili.

Ultra trail je v prvom rade bohatý na zážitky a aj v tomto závode sa to potvrdilo.

Naši mediálni partneri: