Pozvánka na Festival Hory a mesto 2024

Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto sa uskutoční počas 9.-13. apríla 2024 vo Vivo! Bratislava. Ponúka bohatý program filmov aj prednášok. Či už ide o sekcie Skala, Bouldering, Vysoké hory, Sneh, Voda, Zem a Vzduch, sekcie venované behu, jaskyniarstvu, turistike, horskej kultúre, enviro tématike, horským chatám a útulniam, alebo o premietania pre školy a prezentácie hostí festivalu - na svoje si tu príde každý. Pre program a zaobstaranie si vstupeniek navštívte webstránku Hory a mesto Cinepass.

Na návštevníkov, ktorých festival privíta tento rok v priestoroch nákupného strediska Vivo! Bratislava, čaká viac ako 40 dobrodružných filmov, okrem iného aj premiéry filmov Pavla Barabáša a filmová séria Reel Rock. To je ale len malý zlomok z programu festivalu, ktorý je päťdňovou súťažnou prehliadkou horského filmu spojenou s multimediálnymi prezentáciami zahraničných aj slovenských hostí, ktorí sú svetovými špičkami v dobrodružných športoch. 

Vstupenky na jednotlivé sekcie a prednášky festivalu Hory a mesto 2024 sú už v predaji na webe https://ham.cinepass.sk Poďme sa pozrieť, čo ponúkajú jednotlivé festivalové dni.

UTOROK 9. APRÍLA

Festival Hory a mesto zaháji od 19.00 úvodný program, v rámci ktorého budú vyhlásené víťazné filmy pre ročník 2024, a to film s ocenením Grand Prix, Cena literárneho fondu a filmy s čestným uznaním v kategóriách SKALA, ZEM, VODA a VZDUCH, ako aj CENA POROTY. Potom už sa začne filmový program, v rámci ktorého bude uvedená hneď trojica krásnych filmov od Pavla Barabáša - Robotníci hôr, Desiatkový kráľ a Nahé svety. Každý z nich stojí za to a spolu trojnásobne!

Od 19.30 bude v prvý deň festivalu prebiehať blok venovaný BOULDERINGU. Predstaví sa v ňom trojica hostí - Tomaso Greksák, Tomáš "Svišť" Pilka a Jana Švecová, ktorí v rámci moderovanej diskusie prezradia aj to, čo ich pri lezení motivuje, ako vedia, kedy je ten správny čas opustiť jeden projekt a venovať sa inému a vlastne všetko, čo ste kedy chceli vedieť o boulderingu a nebudete sa báť opýtať. Súčasťou bloku je dvojica filmov - jeden z ďalekého zahraničia (Išli dievky do Hueca) a jeden z blízkeho - Švecovci.

Girls gone Hueco

STREDA 10. APRÍLA

Stredajší progam začne o 17.30 blok venovaný vysokým horám. Hosťom bude poľský horolezec Alek Lwow a jeho 70 rokov v horách sveta. Patrí do najúspešnejšej generácie poľských alpinistov zo 70. a 80. rokov, medzi priekopníkov alpského štýlu vo vysokých horách a zimného himalájizmu. Film o poľskej horolezkyni Wande Rutkiewicz (Z hory je vidieť lepšie. Wanda Rutkiewicz.) je príbehom neobyčajnej ženy, ktorá bola dôležitou, ale tiež trochu kontroverznou osobnosťou poľského a svetového himalájskeho horolezectva. Druhý film - Egoland - nás zavedie pod vrchol (alebo na vrchol?) Veľkého trolla s drámou na zostupe.

Alek Lwow pod Everestom

Aj ďalší blok o 18.00 je venovaný lezeniu - REEL ROCK je pojmom, ktorý prináša kvalitnú filmovú produkciu z vertikálneho sveta. V rámci REEL ROCK 18 si budete môcť pozrieť štyri parádne lezecké filmy - Yeah Buddy, Jirishanca, Celým srdcom a Lezenie nikdy nezomrie.

Od 20.00 v sekcii VODA Luciša Hollá a Tomáš Andrássy porozprávajú Ako raftovať v Afrike a pritom sa nenechať zožrať krokodílom. Adrenalín a zážitky z raftingu na rieke Zambezi zaručené! Blok doplní dvojica filmov - Svet je náš a Via Sedna

Priaznivci bajkov si prídu na svoje od 20.30 v sekcii BICYKLE. Neobvyklé preteky a extrémne výkony, to je Race through Slovakia 2023, kde uvidíte prvé ultra vytrvalostné cyklistické preteky na Slovensku zachytené v parádnom slovenskom filme. Ďalšími snímkami sú dobrodružný dokument Dnešok je dar, Tri odtiene Pyrenejí od slovenských bajkerov, ako aj Nasleduj Kaspera a Cross Countries, ktoré nás zavedú do severnej Ameriky.

ŠTVRTOK 11. APRÍLA

Od 17.00 načne tretí deň festivalu blok JASKYNIARSTVO. Hosťom bude český speleológ a jaskynný fotograf Marek Audy a jeho prednáška Sulfur - Najväčšie termálne podzemné jazero sveta nás zavedie do útrob termálnej jaskyne Sulfur v tiesňave Vromoner na albánsko-gréckej hranici. Hosťami diskusie o jaskyniarstve vo V4 budú Gusto Stibrányi zo Slovenska a Gyula Hegedűs z Maďarska. Blok doplní film Podzemšťania, v ktorom dva odvážne tímy amatérskych jaskyniarov sú pripravené prekonať rekord v najdlhšej a najhlbšej jaskyni v Kanade.

Sulfur - hlboko v podzemí

Od 18.00 v sekcii SNEH uvidíte štvoricu výborných filmov - vizuálne fascinujúci film Chronocepcia (v stopách nomádskych národov a starých hodvábnych ciest na ceste za panenským prašanom na jednom z najodľahlejších miest kontinent v pohorí Ťan-šan), experimentálny freeridový film Cykly, Tuláci z Mt. Loganu z vysokých hôr severnej Ameriky a #MoCrazyStrong - film, ktorý rozpráva dôležitý príbeh o rodinnej angažovanosti, strate a opätovnom získaní svojej identity a riešení problémov, ktoré predstavujú traumatické poranenia mozgu na ceste k uzdraveniu.

Od 20.00 bude v bloku HORSKÉ CHATY A ÚTULNE. Postupne porozprávajú o Brnčalke Tomáš Petrík, o chate Magurka Miroslav Meluš a Paulína Molčanová a o tom, ako má vyzerať turistická útulňa na Slovensku Mikuláš Virág z HIKEMATES. Filmom tohto bloku sú Horskí vlci - príbeh Erika Bradshawa, zanieteného horolezca, ktorý realizoval svoj bláznivý nápad postaviť útulne z vodných nádrží a vybudoval prosperujúcu horskú komunitu. Výborný blok s dôležitou témou!

Posledným blokom tohto dňa je SKALA 2 s piatimi krásnymi filmami s (nielen) lezeckou tematikou. Operácia Aiguille du Midi: Electric Avenue nás zavedie pod 50 metrov vysoký žulový monolit Gendarme des Cosmiques. Kapitáni na El Cape je film, ktorý si nemôžete nechať ujsť! Seb Berthe a jeho partička sa vybrali na lodi do Ameriky za snom - stenou Dawn Wall, no cesta tam je poriadne kľukatá (a o to veselšia). Soundscape predstavuje nevidiaceho dobrodružného športovca a autora, Erika Weihenmayera, ako lezie na obrovskú skalnú stenu hlboko v Sierra Nevade. Východiskovým bodom dokumentárneho filmu Sny z vrcholov sú kritické zápisy horolezcov do vrcholových kníh Saského Švajčiarska z 80. rokov. Na srdce neklop... Polapený Adršpachom je krátky film o Honzovi „Tatušovi“ Žwakovi, ktorý v Adršpachu urobil prvovýstup na počesť miestnej krčmy U Tošováka a v súčasnej dobe pripravuje nového tlačeného sprievodcu na túto oblasť.

Kapitáni cestou pod El Cap

PIATOK 12. APRÍLA

Doobedie bude patriť školákom, ktorí v štyroch pásmach premietania pre školy uvidia viaceré pekné filmy venované hlavne prírode. 

Od 15.00 bude repríza štvrtkového bloku SNEH, kto teda nestihne tieto parádne filmy deň predtým, má šancu to napraviť v piatok. Rovnako tak od 15.30 bude možné vidiť blok lezeckých filmov REEL ROCK 18.

Od 17.30 blok HIKING predstaví štvoricu filmov s témou (nielen) turistiky. Dotyky Slovenského raja priam pozývajú na túru do tohto kúta Slovenska, predovšetkým však ide o úžasný dokument o prírode tejto nádhernej chánenej oblasti. Film Vpred je príbehom Anjelicy, ktorá čelí v živote rôznym výzvam a na to, aby si zachovala duševné zdravie, vypĺňa voľný čas turistikou. Aj tu ale zisťuje, že jej chýba komunita „plus size“ žien. Severná stezka Českem nás zavedie na čoraz populárnejšiu diaľkovú trasu u našich susedov - "Oravský parobek" sa opäť rozhodol zbaliť celý svoj život do batohu a vyraziť na ďalšie dobrodružstvo. Film Na streche Balkánu zachytáva 320 km dlhý turistický prechod cez bulharské pohoria Pirin, Rila a Západné Rodopy.

Od 18.00 bude vyhlásenie najlepších horolezeckých výstupov rok 2023 spojené s prednáškami hostí. Juraj Švingál a Marek Čači v prezentácii Tuctubamba - dvaja kondori v ríši Inkov porozprávajú o expedičnom živote dvoch horolezcov, o živote ľudí, o stravovaní, o zábave, o drine, o úspechoch a neúspechoch a hlavne o kamarátstve a spokojnosti. Miška Izakovičová a jej prednáška Golden Gate - Splnený sen nás zavedie do žulového mora na El Cape v Yosemitoch, kde sa Miška rozhodla voľne vyliezť túto známu viacdĺžku.

Juraj Švingál a Marek Čači

Od 20.00 v bloku s názvom ZEM uvidíte štvoricu výborných filmov venovaných prírode, avšak aj s cestovateľským a objaviteľským nádychom. Film Náttúrubönd predstavuje skúmanie nášho meniaceho sa vzťahu k prírode prostredníctvom puta štyroch ľudí s islandskou krajinou. Medvedie pobrežie je pohľadom miestnych obyvateľov na environmentálne problémy, ktoré majú skutočný dopad na obyvateľov Aljašského polostrova, ako aj na populáciu medveďov. Malofatranský Kľak, to sú fantastické časozberné zábery, ktoré ešte nikto na Slovensku tak podrobne nezaznamenal. A zo Slovenska veľmi veľmi ďaleko: JAVARI je unikátny český dobrodružný expedičný film, ktorý mapuje návrat dvoch priateľov k indiánskemu kmeňu Matsés, ktorý žije na peruánsko-brazílskej hranici pri rieke Javari.

Štvrtý deň ponúka jeden z vrcholov festivalu Hory a mesto 2024 od 20.30. Catherine Destivelle je jednou z najvýraznejších postáv svetového skalného lezenia a alpinizmu. Počas svojej prednášky Od boulderingu k severným stenám Álp Catherine porozpráva o jej ceste od bouldrov vo Fontainebleau až k najvyšším vrcholom Álp a Himalájí.

SOBOTA 13. APRÍLA

Záverečný festivalový deň otvorí sekcia ENVIRO s témou MEDVEDE. Počas nej si budete môcť vypočuť prednášky troch hostí. Anna Maziuk, reportérka a šíriteľka vedomostí o prírode, bude rozprávať na tému Dobré spolužitie s medveďmi – je to možné? Molekulárny a evolučný biológ a zoológ Pavel Hulva vystúpi s prednáškou Medveď: veda a emócie. Zoológ Michal Haring bude rozprávať na tému Medveď hnedý v blízkosti ľudí a ľudských obydlí.

Medveď objektívom Anny Maziuk

V popoludňajšom bloku HORSKÁ KULTÚRA Jakub Letovanec porozpráva o Trekovaní v Himalájach mimo sezóny. Okrem tejto prenášky bude možné si pozrieť tri pekné a pútavé filmy - Kumari: Otcov sen z prostredia nepálskeho vidieku, Príbeh hory Begbie - krátky film, ktorý skúma históriu krajiny a jej spoločný význam pre domorodé skupiny a nadšencov horských športov a napokon film Starec a hora o tom, ako si 74-ročný muž so svojím psom Messym užíva nádherný život na lyžiach v zasnežených horách.

Od 17.00 bude sekcia, ktorá veríme, že pritiahne početné zástupy divákov - BEH. :-) Hosťom nebude nikto iný, ako Patrik Hrotek. Uvedenie filmu Patrik a následná diskusia s hlavným protagonistom o jeho ceste na MS Backyard Ultra v americkom Tennessee je prvou časťou tohto bloku, ktorý predstavíme v samostanom článku. Okrem prednášky a filmu s Paťom uvidíte aj ďalšie štyri filmy s témou behu - KarakoRun, Sám po vrcholoch, Červená ihla a Make Life Ultra.

Vidieť neviditeľné, uchopiť neuchopiteľné, využiť predvídateľné. Rozmýšľať pod nátlakom, v strachu, strese časovom i duševnom. Je to krásna hra a následky prehier môžu byť niekedy bolestivé, následky výhier sa však rátajú v desiatkach až stovkách kilometrov dlhých letov ponad hory, krajinu a gigatonách perspektív hodných bohov. Juraj Koreň, Veni vidi volavi terra media a sekcia VZDUCH od 18.00.

Od 20.00 bude nasledovať vyhlásenie víťazov Fotosúťaže 2024 spojené s uvedením výberu z víťazných filmov. No a bodkou za festovalom Hory a mesto 2024 bude prezentácia prezentácia Hadley Hammer „Ilúzia času“, ktorá podrobne opisuje jej vstup do sveta profesionálneho lyžovania. Vo veku 25 rokov sa zúčastnila na svojej prvej veľkej lyžiarskej súťaži, bola katapultovaná na vrchol Freeride World Tour a do veľkých horských stien. Hadleyna prednáška sa zameria skôr na úlohu času v minulých aj súčasných dobrodružstvách.

Hadley Hammer

SPRIEVODNÝ PROGRAM

Súčasťou festivalu je aj Fotosúťaž - fotografická súťaž pre všetkých nadšencov a milovníkov hôr, prírody a adrenalínového športu, ktorá sa teší každý rok väčšiemu záujmu fotografov a verejnosti. 

V priestoroch festivalu si budete môcť pozrieť krásne fotografie - na jednom miesta sa tu totiž stretnú hneď tri výstavy. Víťazným fotografiam z vyššie spomenutej fotosúťaže Hory a mesto 2024 budú robiť spoločnosť fotografie od horolezcov Zola Demjána a Aleka Lwowa.

Festivalový náučný chodník bude aj tento rok pripravený najmä pre detských návštevníkov festivalu Hory a mesto, ktorí sa chcú zabaviť a niečo sa dozvedieť.

Foto: Festival Hory a mesto

Naši mediálni partneri: