Rozhovor pred odchodom Rýchlika Zoška - Bratislava

Prinášame vám krátky rozhovor s Vladom Ravingerom, organizátorom malokarpatského ultramaratónu, diaľkového pochodu a štafetového behu Rýchlik - Zoška Bratislava.

Častou otázkou na organizátora je, prečo sa tvoje podujatie volá Rýchlik Zoška - Bratislava.

Odpoveď je jednoduchá. Pointou tohoto behu a diaľkového pochodu je sa čo najrýchlejšie dopraviť po svojich od Zochovej chaty do cieľa v Bratislave, pričom na trase je niekoľko zastávok, na ktorých môže účastník "vystúpiť" z Rýchlika a občerstviť sa. Potom sa môže rozhodnúť, či sa odvezie aj ďalej ;-) Tieto zastávky slúžia aj ako miesta odovzdávok pre štafetové družstvá.

Rýchlik Zoška - Bratislava sa tento rok koná po tretí raz. Na aké novinky sa môžu účastníci tešiť?

Tento rok bude pri zabezpečení akcie pomáhať posilnený tím dobrovoľníkov, čo by sa malo odzrkadliť v hladšom priebehu akcie. Spolu s tým sa môžu tešiť aj na rozšírený a vyladený sortiment na občerstvovacích staniciach. Ďalším vylepšením je zverejňovanie priebežných výsledkov (vrátane medzičasov na živých kontrolných stanovištiach), aby fanúšikovia mohli sledovať postup bežcov na trati "v priamom prenose". Okrem toho ponúkame po novom aj odvoz na miesto štartu spoločným autobusom a možnosť prevozu batožiny do cieľa, čo by malo prispieť k väčšiemu komfortu účastníkov.

Zahrňujú zmeny pripravené pre aktuálny ročník Rýchlika aj nejakú úpravy trasy?

Trasa sa oproti minulým rokom prakticky nemení. Pribúdajú však niektoré heslové kontroly. Cieľ Rýchlika sa tento rok presunie "cez ulicu" - do areálu Vojenskej nemocnice v Bratislave, kde pre finisherov bude zabezpečené komfortnejšie zázemie.

Minulý rok sa Rýchlikom odviezlo 93 cestujúcich. Akú účasť očakávaš tento rok?

Očakávam, že počet účastníkov sa bude pohybovať niekde medzi 100 a 150, čo považujem za potvrdenie rastúcej popularity tohto podujatia. Zvýšený záujem o Rýchlik by mohlo priniesť aj jeho zaradenie do Slovenskej Ultratrailovej Ligy.

Aké sú tvoje plány s Rýchlikom do budúcnosti?

Určite budeme pracovať na ďalšom vylepšení servisu a aj na propagácii podujatia smerom do zahraničia. Pre tento účel uvažujeme o certifikácii trasy Rýchlika u ITRA (International Trail-Running Association), aby bolo možné požiadať o nejaký ten kvalifikačný bodík pre UTMB (Ultra-Trail du Mont-Blanc).

Chceš niečo na záver odkázať účastníkom Rýchlika?

Bavte sa dobre :-)

Naši mediálni partneri: