Timo na Pirin Ultra 66k 2023

Timotej Šály

Pirin Ultra sú preteky, ktoré ponúkajú tri vzdialenosti a to 38 km, 66 km a 160 km. Podujatie sa konalo 9. septembra a štart aj cieľ sa nachádza v bulharskom podhorskom mestečku Bansko na okraji pohoria Pirin. Vraciam sa sem znova po roku a opäť si vyberám strednú trasu dlhú 66 km s prevýšením 4200m. 

Rovnako tak ako minulý rok sa vraciame spolu s kamošom Rišom. Tentokrát volíme cestu autom zo Slovenska. Do základnej partie sa pridávajú Julo, Peťo, Ondro, Zuzka a Aťa, ktorým chcem touto cestou poďakovať za výbornú spoločnosť! :) 

Cestu si rozdeľujeme a prvú noc trávime v mestečku Pirot na juhu Srbska. Dostávame sa do balkánskeho nastavenia mysle a končíme v miestnej reštaurácii, kde si volíme pizzu, ako istotu. Ráno končíme v teplom prameni na kraji mesta a do Banska už je to len krátka cesta. 

Oproti Julovi a Peťovi, ktorí bežia 160km trasu, máme deň naviac a trávime ho v lokálnych podnikoch. Pizza a malé pivo ako ďalšia overená istota na obed a na večer ešte palacinka. Ešte predtým ako začnem komentovať samotný priebeh pár výhovoriek. Dva týždne pred pretekom som si podvrtol členok pri zbehu z Chopku. Našťastie to nie je nič vážne a po pár dňoch voľna sa s tým dá behať. Akoby to nestačilo, týždeň nato počas 30km po Nízkych Tatrách na krátkom kuse asfaltu sa znova deje to isté. Úvod teda aspoň neprepálim. Okrem toho úspešne prechladnem a fúkaním sopľov otravujem najmä svojich spolucestujúcich celý zvyšok týždňa. Na štart sa teda staviam poriadne uzemnený a snažím sa krotiť najmä svoje očakávania.

Jedinou zmenou oproti minulému roku je posunutie štartu o hodinu skôr na 6:00. Z toho dôvodu, prvých cca 45min bežíme s čelovkou. Inak je trasa rovnaká, 3 dlhé stúpania, 4 občerstvovačky a na konci skoro 19km klesania až do cieľa. Na štarte dostávame GPS tracker, vďaka čomu nás je možné sledovať LIVE, aj keď vraj to nefungovalo úplne presne počas celých pretekov. Štart. Bežíme uličkami mesta, tempo je relatívne pomalé, tak sa prirodzene dostávam na prvé miesto. 

Zdravím Riša a Ondra a odbíjam prvé ľahké kilometre behatelným, aj keď postupne stále viac nakloneným terénom. Prvá občerstvovačka chata Banderitsa, 10km, 800m+, 1hod 10min v podstate nezastavujem iba dopĺňam vodu. Nasledujúci úsek je môj najobľúbenejší, pomerne krátky výstup do sedla a následný zbeh, kde sa najprv beží otvorenou horskou krajinou, ktorá sa postupne mení cez kosodrevinu až po príjemný borovicový les. Po zbehu začne stúpanie až po chatu Begovitsa, 30km, 2200m+, 3hod 45min a opakujem overenú rutinu, doplniť vodu a zbytočne sa nezabávať. Nasleduje najprudšie stúpanie, ktoré sa však rýchlo zmierňuje a dostávame sa na najvyšší bod trasy Kuklite vo výške 2662 m.n.m.. Prudký zbeh na začiatku plynule prechádza do mierneho a prebiehame medzi voľne pasúce sa kravy a kone. Pirin je špecifický v tom, že aj tieto inak rýchle úseky sú o dosť pomalšie, lebo na viacero miestach je to skôr vychodený chodník cez vysokú trávu so skrytými skalami a podobne. Ideál na neistý členok. Chata Pirin, 42,5km, 3300m+, 5hod 32min a tentokrát okrem vody vyberám z ponuky aj hrozno. Predo mnou je už posledné stúpanie, ale rovnako ako pred rokom mi celkom dochádza, sklon je dlho len mierny, ale behám už len veľmi málo. Presúvam sa dolinou až pod záverečný strmý výšlap a chladím sa v každom potoku, na ktorý narazím.

foto: Martin Angelov

foto: Martin Angelov

Nasleduje nekonečné klesanie, ktoré je občas prekladané s rovinou. Rovnako ako minulý rok, je aj tentokrát posledná občerstvovačka, chata Demianica, až na 58. km, o 4km neskôr, ako by mala byť. S klesaním sa postupne mení terén na lesné cestičky, posledné 2km sú znova cez Bansko.

Dobieham do cieľa kvalitne uvarený po 69,5km s prevýšením 4200m+ za 9hod a 32min na prvom mieste, kde sa o mňa kamoši postarali. Ani som nestíhal hovoriť, čo potrebujem, a už som všetko mal. 

Čas z minulého roku sa mi podarilo zlepšiť asi o 7 minút, ale svoje očakávania som nenaplnil a celý beh bol poriadne utrápený a boj najmä sám so sebou. Možno niekedy v budúcnosti sa sem ešte vrátim. V cieli som poriadne zničený, ale celkom rýchlo sa dávam dokopy a dokážem normálne fungovať. Julo dobieha 160km trasu len pár minút po mne a postupne sa všetci stretávame. Večer ešte vyhlásenie a Pirin 2023 je úspešne za nami. 

Na koniec chcem poďakovať organizátorom a Slovak Ultra Trail za možnosť vycestovať do zahraničia a reprezentovať SUT Team. Rišovi, ktorý všetko stíhal fotiť a organizovať, ale aj celej slovenskej partičke za výlet. Rovnako tak všetkým, ktorí držali palce na diaľku a sledovali, ako sa moja žltá bodka presúva po mape. Ďakujem, však viete! Rovnako tak trénerovi Peťovi Fraňovi, ktorý mi pomohol sa na túto celú sezónu pripraviť.

Naši mediálni partneri: