ALS BEH KOZÍ KAMEŇ

ALS charity run aimed at helping people suffering from ALS, i.e. a type of muscle atrophy, which involves the loss of central nervous system cells, attracts hundreds of runners to Svit every year. 

Po jednej vynechanej a jednej virtuálnej edícii sa 4. ročník uskutoční cez víkend 11. – 12. júna 2022 na trasách 77 km a 33 km. Trasa A Severného živloplaza 2022 je súčasťou 8. ročníka Slovenskej Ultratrailovej Ligy, má certifikáciu ITRA a je zaradená medzi kvalifikačné preteky UTMB.
Severný živloplaz zaujal miesto na mape slovenských ultrapretekov v roku 2018. Debutoval hlavnou trasou A dlhou 103 km, ktorá viedla vlastným územím Pieninského národného parku a končila priamo na historickom nádvorí Ľubovnianskeho hradu. Organizátori pre záujemcov pripravili aj sprievodnú trasu B s dĺžkou 33 km. V roku 2019 bola hlavná trasa zmenená a skrátená na 77 km, drobné zmeny nastali aj na doplnkovej trase.
Na 77 km trase spoznáte unikátny Jarabinský prielom, ako aj malebnú Čertovu skalu pod Čierťažami, vybehnete k rozhľadni na najvyššom vrchu Ľubovnianskej vrchoviny Eliášovke a po hraničnom slovensko-poľskom hrebeni sa popri miestnych samotách dostanete do obce Mníšek nad Popradom. Ďalej vás trasa povodí po otvorených lúkach a bohatých mestských lesoch, až kým sa pred vami nerozprestrie panoráma Ľubovnianskeho hradu. Za ním vás osvieži stupáčik, ktorý sa napojí na ďalší lúčny hrebeň. Popri Skalkách pri Údole postupne klesnete do Plavnice, prekročíte rieku Poprad a ocitnete sa v poslednej časti trasy. Miniete Ľubovnianske kúpele a Novú Ľubovňu a úzkym lesným chodníkom sa prehupnete späť do Starej Ľubovne. Cieľovou bránou prebehnete po tartanovej dráhe pri ZŠ Komenského na sídlisku Západ. Trasa 33 km čiastočne kopíruje svoju veľkú sestru, oproti ktorej je obohatená najmä o pôvabnú dedinku Matysová s charakteristickým bielym kostolíkom s výraznou červenou strechou. 
 

In addition to the 45 km long route - ALS BEH, Kozí kameň included in the Slovak Ultratrail League there is also a shorter 23 km route, relay runs and children's runs. The route of ALS BEH Kozí kameň 45 km with the start and finish in the town of Svit leads through the Kozie chrbty mountain range. In 45 kilometers, you gain 1,800 meters of ascent. Most of the route leads through forests and part of it through meadows. The highest point of the route also gave it its name - it is the Kozí kameň, 1255m hill located south of Svit. ALS BEH Kozí kameň will be held on Saturday, March 25.

ALS BEH Kozí kameň 2023 is a part of the 9th edition of  Slovak Ultratrail League. The 45 km course has been certified by ITRA (2 points) asd is contained in the list of ITRA National League races as well as races with UTMB Index.

BASIC INFORMATION
Race type Mountain ultramarathon
Organizer     Športuj srdcom, o.z.
Edition 7. (3rd edition of the 45 km race)
Date 25. March 2023
Mountains Kozie chrbty
Course paramaters 45 km / +1800 m
Start place Svit (Koliba)
Start time 07.00 CET
Course Course information can be found HERE
Aid stations 5
Finish Svit (Koliba)
Time limit 7 hours
Web www.behamsrdcom.sk
Facebook Link
Instagram Link
E-mail info@sportujsrdcom.sk

Naši mediálni partneri: