100BB

Timotej Šály

Už počas uzatvorenia okresov ma prvý krát napadla myšlienka spraviť si ultra výlet okolo domáceho mesta - Banská Bystrica. Plánov som mal viacero, ale nakoniec som ubral od kopcovitých trás a inšpiroval sa behateľnejšou trasou z dielne členov domácej ultra scény Ultra/BoBu, ktorá má pomenovanie 100BB (s parametrami 105 km a 3300 m prevýšenia).

Finálne rozhodnutie, že pôjdem, prišlo až deň predtým. Chcel som si najmä vyskúšať, či som schopný odbehnúť takmer bez podpory takúto dlhú vzdialenosť. Zároveň som aj túžil spoznať nove miesta domáceho prostredia, kam by som sa asi tak skoro nedostal.

O piatej vyrážam do prekvapivo chladného rána. Už v úvodných kilometroch zisťujem, že včerajší výbeh a najmä zbeh na Krížnu (10 km a 1000 m hore dole) zanechal väčšie následky, ako by som dúfal. Ale bežať sa dalo, a tak som sa s tým zmieril a pokračoval ďalej. Na začiatok som cez Suchý vrch prešiel do Malachova, následne na Horné Pršany a po Malachovskej zvážnici k výdatnému prameňu Grófov obed. Tu som si dal prvú prestávku a doplnil zásoby vody. Medvedích stôp tu bolo neúrekom, ale tie ma sprevádzali celý deň.

Následne som zbehol do Ortút, ponad Mútne som sa dostal pod Králiky a cez pekné lúky najprv do Tajova a následne do Riečky. Strmo, ale krátko do ťažbou zničeného Riečanského sedla a odtiaľ nasledoval dlhý zbeh s občasnými terénnymi nerovnosťami až do Jakuba. Pred Jakubom znova pre istotu dopĺňam vodu a pokračujem smerom k Španej doline. Asfaltový kopec a predstava obľúbeného prameňa s lavičkami ma núti bežať. Cez dedinu prebehnem a zastavujem sa až pri prameni. Hodinky ukazujú 48 km a niečo cez 7 hodín. Nasledujúca polovica by mala byť ešte behateľnejšia. Napriek slnečnému počasiu je celkom zima, a tak sa do optimálnej teploty dostávam, až keď sa dostanem na Šachtičky.

Pokračujem cez behavé zvažnice trochu obchádzkou na Fugerov dvor. Zbieham nad Selce, krajom lúky sa dostávam ku skokanským mostíkom a postupne naberám smer k Slovenskej Ľupči. Kupujem kolu a vodu na doplnenie a prežúvajúc sa presúvam konečne na druhú stranu Hrona. Od Driekyne až na Poniky je to dlhé tiahle stúpanie. Hlava môže vypnúť od kontroly trasy, tak púšťam nohy, bežím a zastavujem sa až na Ponikoch. Cez lúky sa dostávam do malej dedinky Oravce. Nasleduje ďalšie tiahle behavé stúpanie, ale už to ide ťažšie. Indiánskym behom sa dostávam na vrch predposledného kopca. Cez pekný les zbieham do Dolnej Mičinej a robím si súkromnú občerstvovačku na lavičke pred obchodom. Kola znova zaúčinkuje a cez lúky sa dostávam pod posledný kopec, Kozlinec. Už nasleduje len zbeh, ktorý má však niekoľko krátkych, ale prudkých úsekov, ktoré nútia prejsť do kroku. Cez serpentíny na Urpíne sa konečne dostávam znovu do Banskej Bystrice. Pokračujem až domov, kde ako už tradične ukončujem stovku na čísle vyššom, a to na 105 km.

Výsledný čas 12:40 hod (moving time 12:07) trochu prekonal očakávania, keďže celý čas som sa snažil netlačiť na tempo. Podarilo sa mi tak vyhnúť dákej väčšej kríze. Vypil som asi 4,5l vody + Coca Coly. Dalo by sa to odbehnúť aj s pol litrovkou, prameňov bolo po ceste dosť. Na jedlo som mal 3 Snickers, 1 žemľu so škvarkovou a k tomu 2 kapsičky detskej výživy. Taký malý experiment - chuťovo boli dobré, ale veľa energie mi to nedalo.

Link na stravu: https://www.strava.com/activities/5251795735

Naši mediálni partneri: