BEH NA HORY A MESTO: MIRA RAI

21. ročník festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto privíta svojich hostí a priaznivcov horských športov, cestovania a horských dobrodružstiev v priestoroch CINEMAX Bory a nákupného centra Bory Mall v Bratislave počas piatich festivalových dní (25. - 29. marca). V bohatej ponuke festivalu nájdete množstvo filmov, prezentácii a sprievodných podujatí. Sme veľmi radi, že pevné miesto v programe festivalu má tematická sekciu BEH (od minulého roku už počas dvoch večerov).

21. ročník festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto privíta svojich hostí o necelý mesiac. Priaznivci horských športov, cestovania a horských dobrodružstiev si prídu na svoje počas piatich festivalových dní (25. - 29. marca) s množstvom filmov, prezentácii a sprievodných podujatí. Poďme sa pozrieť na tematickú sekciu BEH, ktorá na našu veľkú radosť je každoročnou súčasťou bohatého programu tohto festivalu (od minulého roku už počas dvoch večerov).

Viac tu: https://www.slovakultratrail.sk/news/beh-na-hory-a-mesto-julka-batmendijnova-cesta-hrdinov-snp-za-12-dni/

Záverečný festivalový deň - nedeľa 29. marca - bude sviatkom pre fanúšikov horského behu a ultratrailu. Od 19:30 bude totiž v kinosále E v Bory hosťom Mira Rai!

Mira Rai je nepálská trailová bežkyňa, ktorá sa zúčastnila na mnohých medzinárodných bežeckých pretekoch a získala množstvo ocenení vrátane ceny Dobrodruh roka 2017 od National Geographic. Medzi jej najväčšie úspechy patria pódiové umiestnenia na Vibram Hong Kong 100, Trofeo Kima, Tromsø Skyrace a Annapurna 100, či štvrtá priečka na prestížnom Lavaredo Ultra Trail. Mira Rai má na konte množstvo úspešných behov na podujatiach svetového mena.

Ako sa k behu dostala? Úplnou náhodou! Jedno ráno si bola zabehať v kopcoch v okolí Káthmandu a stretla tam skupinku bežcov, ktorí trénovali na rovnakých trailoch. Chvíľu spolu bežali a potom sa dohodli, že sa o týždeň stretnú a pôjdu si znova zabehať. Keď Mira dorazila na dohodnuté miesto, zistila, že stojí na štarte 50-kilometrových pretekov. Napriek tomu, že na to nebola vôbec pripravená, nemala so sebou jedlo ani vodu, ani vhodné technické bežecké oblečenie, tieto preteky vyhrala a svojím pozitívnym prístupom a odhodlaním na seba strhla pozornosť organizátorov.

Mira odvtedy vyhrala niekoľko medzinárodných pretekov a v Nepále začala propagovať trail running, organizovať preteky a najmä povzbudzovať mladé dievčatá, aby nasledovali svoje športové sny. V tejto ešte stále patriarchálnej spoločnosti sa stala inšpiráciou pre mnoho žien po celej krajine.

Súčasťou večera bude aj premietanie filmu Mira, ktorý zachytáva príbeh tejto bežkyne.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/846530792477297/

Ujsť si určite nenechajte ani druhý večer venovaný behu (kinosála C od 17:00 hod.). V piatok 27. marca bude hosťom festivalu Julka Batmendijnová, ktorá porozpráva o svojej minuloročnej Ceste hrdinov SNP. Julka v auguste 2019 stanovila najrýchlejší známy ženský čas prechodu Cesty hrdinov SNP! Ako to vyzeralo na trase, v podpornom tíme, ale aj ako na extrémnu záťaž reagoval organizmus a psychika, o tom príde porozprávať na festival Hory a mesto.

Vstupenky na festival Hory a mesto 2020 sú už v predaji na: https://cinepass.sk/ham/sk/tickets

Informácie a foto: Hory a mesto

Naši mediálni partneri: