Big Bear´s Backyard Ultra

Júlia Batmendijnová

Big´s Backyard Ultra sú preteky v ultrabehu po rovine, ktoré vznikli v roku 2012 v štáte Tennessee v USA. Založil ich chlapík menom Gary Cantrell pod pseudonymom Lazarus Lake a pomenoval ich po svojom pitbulovi Bigovi, ktorého jedného dňa zraneného a vyhladovaného našiel na dvore.

Ani pitbul netuší, prečo sa tento riadený masochizmus, ktorý nemá stanovený časový ani vzdialenostný cieľ, tak rýchlo rozšíril do viac ako 40 krajín sveta, ale cez víkend 29. – 31. októbra 2021 po prvýkrát zavítal aj na Slovensko.

Po vzore iných Backyard Ultra, ako napr. Big Dog´s Backyard Ultra či Big Wolf´s Backyard Ultra, si organizátor žilinskej verzie Miloš Pintrava do názvu zvolil medveďa. Prečo? Však lebo medveď. Nene, vraj preto, lebo je to pre slovenské hory celkom typická a častá šelma. Ultra sa asi bez humoru robiť nedá, a tak macko dostal do láb aj pukance, bez ktorých by naše škodoradostno-obdivné sledovanie mátoh na trati nemalo tie pravé grády.

Pravidlá pretekov sú vytesané do kameňa samotným bradatým Lazarusom a znejú tak, že pretekári a pretekárky (v spoločnej kategórii) vyrážajú každú celú hodinu z rovnakého miesta na trasu dlhú 6,71 km (4,17 míle). Denný okruh je kombinácia asfaltu a trailu, nočný je čisto asfaltový. Preteky skončia vtedy, keď predposledný odkväcne a posledný dokončí ešte jeden okruh sám. Všetci okrem víťaza sú oficiálne DNF (did not finish).

Organizátor si dal záležať, aby od piatka o 15:00 na pobreží Váhu všetko šľapalo podľa stanovených predpisov. Akurát okruh nebol okruh, ale úsečka s obrátkou na konci, takže pretekári nekrúžili, ale bežali člnkovým behom tam a späť po rovnakej trase.

Ja som sa na prosbu Soni Kopčokovej ocitla v spojenom podpornom tíme pre ňu a pre Paľa Porubčana. Zjavne predpokladali, že budú krúžiť dosť dlho na to, aby uštvali jednu sadu dobrovoľníkov, a tak nás rozpísali na šichty – od piatka do pondelka. Znie to šialene? Nuž, aktuálny držiteľ rekordu Harvey Lewis strávil na trase celých 85 hodín, teda 3,5 dňa (570,35 km), a najvytrvalejšia žena Courtney Dauwalter 68 hodín, t. j. 2,5 dňa (456,3 km).    

 

Courtney Dauwalter a Harvey Lewis, foto: Howie Stern

Mne prischla sobotná poobedná zmena, takže v čase, keď som dorazila do depa, z pôvodného radu podporných stanov pre 30 štartujúcich ostali už len posledné kusy.

Po 22 kolách (147,6 km) boli v hre poslední traja Mohykáni a jedna Mohykánka – Paľo Porubčan, Adam Drga, Peter Ondráš a Soňa Kopčoková.

Moji kolegovia zo supportu už mali za sebou 24-hodinovku, lebo pred štartom museli rozložiť všetok verkcojg, a ja som prišla ako flákačka na hotové.

Nikto sa nechystal domov, všetci boli zabehnutí a zažratí do roboty, a tak som sa chopila aspoň kreatívneho sústruhu a vysústružila zopár prihamaných transparentov. V blbých rečiach som vždy vynikala.

Po nočnej víchrici, pri ktorej vraj popri Váhu poletovalo zopár stanov, sa počasie ukľudnilo a bolo dokonale jasno a jesenne teplo – bežcom možno až trošku priteplo. K nám začali pribiehať od cca 12:40. To ma celkom prekvapilo, lebo 40 minút na kolo sa mi zdalo dosť rýchle tempo na taký pokročilý kilometer. Paľo prišiel za 50 minút, a v tesnom závese za ním Soňa. Mali to premyslené, stihli si to trochu aj nacvičiť a naštudovať, a ukázalo sa, že stratégia ísť od prvého po posledné kolo týmto štýlom bola veľmi dobrá. Išli ako naprogramované stroje.

Pred prvým dobehom som sa trochu obávala, ako ich za 10, resp. 8 minút stihneme dať dokopy, ale ukázalo sa, že je to dostatok času na všetko – doplnenie ruksaku, tekutín, kalórií, premasírovanie a oddych, občas návštevu WC a prezlečenie. Po x-tom okruhu mal človek v hlave už len cyklus prekrývajúcich sa de ja vú a problém spočítať, koľko kôl už bolo, lebo čo hodina, to rutina, ktorá vyzerala ako cez kopirák.

Organizátor neoblomne oznamoval čas tri, dve a jednu minútu pred odštartovaním každého ďalšieho kola, ktoré následne osobne odštartoval. Po dobehnutí sa bežci zakaždým museli „pípnuť“ do časomiery, resp. počítadla okruhov.

Pre nás v tíme to znamenalo počas behu v klídku pripraviť, čo bežci potrebovali do ďalšieho kola, a keď boli Soňa s Paľom v depe, na 10 minút zamakať. Týmto chcem poďakovať Silvii, Miňovi, Maťovi, Rasťovi a Veronike za super spoločnosť a atmosféru v depe, a že mi umožnili sa toľko ulievať a putovať po „nepriateľských“ stanoch s kávičkou v ruke.     

 Peter Ondráš sa vybehal po 24 kolách a na trase nechal už len poslednú trojicu. Soňa postupne čoraz viac bojovala s časom, lebo kumulatívna únava ju na udržanie tempa nútila prejsť z indiánskeho behu do súvisleho klusu. Zvládla obrovskú krízu po 26. kole a vyrazila do 27. spolu s Paľom a Adamom. Uprostred kola sa však otočila a rozhodla sa pripísať si tento rok na konto 174,5 km a neoficiálne ženské prvenstvo.

Adama, ktorý sa už asi pol dňa vyhrážal, že to zabalí, chytila finišerská slina a dokončil ešte ďalších 5 kôl. Bolo to skvelé dianie, uprostred noci dva tímy v dvoch osvetlených stanoch pri rieke hecovali svojich zverencov do ďašieho a ďalšieho okruhu a zverenci sa svojej roly chopili s ozajstnou noblesou. Na každom štarte sa na seba usmievali a žartovali a poctivo oblbovali jeden druhého prezentovaním, aké veľké rezervy ešte majú.

Adam napokon vyhlásil koniec po 31 kolách (208 km) a Paľo bez zaváhania niečo po pol jedenástej večer prebehol cieľovou čiarou posledného 32. okruhu. S 214,7 km v nohách sa stal víťazom 1. ročníka slovenského Big Bear´s Backyard Ultra.

Nasledovali gratulácie, ovácie, fotenie, zdieľanie dojmov, rozhovory pri vatre a balenie po ďalšej šišnutej, no úžasnej ultráckej akcii.

Som rada, že som mohla byť pri tom, veľa sa dozvedieť, postretať starých aj nových známych a snáď aj svojou troškou prispieť ku krásnym výsledkom, ktoré si všetci zúčastnení vybehali na tejto neľútostnej akcii. Ďakujem usporiadateľom za výborne zmáknutú organizáciu a atmosféru. Už teraz sa teším na to, čo táto novinka prinesie v ďalších ročníkoch!

Použité info a foto:
https://www.bigbearbackyard.com/ (hlavný web pretekov)
https://www.trailrunnermag.com/
https://www.runnersworld.com/
https://vegnews.com/
https://trail-run.ru/
podporný tím Slovak Ultra Trail


 

Naši mediálni partneri: