ECOTRAIL FLORENCE 2020

Dnes sa pozrieme do Talianska, na preteky, ktoré spájajú mesto a prírodu. A tým mestom je Florencia. Vitajte na EcoTrail Florence. Na konci článku nájdete aj súťaž o voľnú registráciu na tieto preteky.

Preteky EcoTrail majú už nejaký ten rok za sebou a my sme ich na našej webstránke predstavovali aj v minulom, aj v tomto roku (tento rok mali premiéru v Írsku aj so slovenskou účasťou). Všetko sa to začalo pred viac ako desiatimi rokmi na predmestiach Paríža, kde skupinka priaznivcov trailového behu hľadala tréningové trasy v prostredí, ktoré sa pre tento druh behu nezdalo až tak veľmi vhodné. Prvý takýto beh sa v  Paríži zrealizoval v marci 2008 a vykročil na cestu udržateľného rozvoja a pridržiavania sa hodnôt, s ktorými vznikol. V Paríži sa tento rok bude odohrávať už 13. edícia EcoTrail. Postupne pribudli ďalšie mestá - Brusel, Funchal na Madeire, Oslo, Štokholm, Madrid, Reykjavik, Ženeva, Florencia a nakoniec aj Wicklow v Írsku, Funchal na Madeire, Putajaya v Malajzii a Chiang Mai v Thajsku. Organizátori okrem iných pozitív zistili, že aj toto môže byť cesta k zviditeľneniu ich regiónu.

Koncepcia EcoTrail vyšiel zo snahy o vytvorenie ekologicky zodpovedných a s prírodou prepojených a bežeckých pretekov vo významných mestách. Tieto eventy smerujú k zviditeľneniu prírodného prostredia a kultúrneho bbohatstva regiónu, zdôrazňujú dôležitosť rešpektu k prírode (to sa prejavuje aj v praktických veciach ako je využitie trvanlivých vecí, redukovanie a triedenie odpadu, preferovanie skupinovej dopravy, lokálnych produktoch v strave atd.) a zároveň zviditeľňujú trailový beh v mestách. S už existujúcimi pretekmi v rôznych európskych mestách sa organizátori snažia ukázať, že organizovanie veľkých pretekov môže byť spojené s ekologickou zodpovednosťou a že aj mesto môže byť prostredím, kde sa dá behať na trasách, ktoré sú v úzkom prepojení s prírodou. Každá destinácia ponúka svoje vlastné preteky na dlhé aj kratšie vzdialenosti, ale napríklad aj turistické či nordic walking akcie. 

A poďme do Florencie. V budúcom roku sa preteky EcoTrail v tomto známom talianskom meste v centre Toskánska nebudú bežať po prvý raz. Premiéru tu mali v marci roku 2018, kedy sa bežala maratónska trať. Trasa bola certifikované ITRA a zaradené do okruhu kvalifikačných pretekov. Beh pritom nadviazal na tradíciu Firenze Urban Trail, behu, ktorý sa v tomto meste konal v predošlých rokoch. Ako vyzeral ročník 2019?

28. marca 2020 sa EcoTrail Florence bude konať po tretí raz, pričom na výber budú nie dve, ale už tri vzdialenosti - 80 km, 43 km a novinka - 18 km. Všetky spájajú samotné mesto Florencia s jeho pamätihodnosťami a prírodu v ňom aj v jeho okolí. Registrácia prebieha na webstránke https://florence.runforyou.fr/

80 km dlhá trasa vám umožním spoznať nielen samotné mesto, ale aj okolité kopce a obdivovať krásy Florencie z jej ulíc, ale aj pri pohľade zhora. Jej súčasťou sú rôzne malebné zákutia, aleje či mestské parky. Trasa má celkové stúpanie 2400 metrov a vybieha sa na ňu o siedmej hodine ráno. Limit počtu bežcov je stanovený na 200, časový limit je 24 hodín. Najlepší doterajší čas zabehol Fabio di Giacomo - 07:33:59. Profil a priebeh 80 km dlhej trasy môžete nájsť pod týmto odkazom.

43 km dlhá trasa je s 1100 metrami stúpania prepojením medzi mestským a terénnym maratónom. Štartuje sa z Piazzale Michelangelo o 09.00 hod. a trasa postupne prevedie bežcov cez San Miniato al Monte, park Albereta, po briehu rieky Arno bank a potom hore strmým stúpaním na Settignano. Lesný single track A single track ku Castel di Poggio a potom mestečko Fiesole, ale aj trail na vrch Monte Ceceri a zbeh dole k rieke a do ulíc mesta, to všetko vás čaká na tejto trati. Najlepší čas tu dosiahli talianski bežci Andrea Macchi a Stefano Rinaldi - 03:15:42. Profil a priebeh 43 km dlhej trasy, na ktorú môže vybehnúť 200 bežcov, nájdete pod týmto odkazom.

Novinkou EcoTrail Florence je 18 km dlhá trasa s celkovým stúpaním 400 metrov, nenáročný beh pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať atmosféru pretekov a mesta Florencie.

Web: https://florence.ecotrail.com/

Facebook fanpage: https://www.facebook.com/ecotrailflorence/

SÚŤAŽ S ECOTRAIL FLORENCE

V spolupráci s organizátormi pretekov EcoTrail Florence vám okrem informácii o pretekoch môžeme slovenskej bežeckej komunite priniesť súťaž o voľnú registráciu na tieto preteky na 18 trasu v roku 2020. Odpovedzte správne na súťažné otázky, ktoré nájdete vo formulári, a budete zaradení do žrebovania o možnosť štartovať zadarmo na marcových pretekoch EcoTrail Florence.

::: SÚŤAŽNÝ FORMULÁR :::

Súťažný formulár bude otvorený do 6. decembra 2019 do 12.00 hod., kedy vyžrebujeme zo správnych odpovedí výhercu voľnej registrácie. Štartovné je neprenosné, v prípade, že výherca ohlási, že o štartovné nemá záujem, nasleduje žrebovanie ďalšieho čísla.

Naši mediálni partneri: