Grossglockner Ultra-Trail 2022

Grossglockner Ultra-Trail (GGUT) sa blíži k svojmu už siedmemu ročníku. Od 29. do 31. júla 2022 sa pozornosť regiónu obklopujúceho najvyššiu horu Rakúska opäť raz zameria na trailový beh. S viac ako 1500 štartujúcimi bežcami z mnohých krajín zaujal GGUT pevné postavenie v bežeckom kalendári ultratrailových bežcov.

Štyri vzdialenosti (110 km, 84 km, 57 km a 35 km), beh cez 3 spolkové krajiny, 7 údolí, okolo 14 ľadovcov a troch stoviek alspkých vrcholov s výškou nad 3000 metrov, to je ponuka najprestížnejšieho ultratrailu v Rakúsku pre budúci rok. Najväčším magnetom je kráľovská disciplína GGUT, ktorá patrí so svojimi 110 km a so 6500 metrami stúpania k tým najnáročnejším a krajinársky najpôvabnejším ultra trailom vo Východných Alpách. Noviniek pre budúci rok je opäť hneď niekoľko, takže ak máte chuť ich spoznať takpovediac "na vlastné nohy", s registráciou netreba príliš váhať.

Organizátorom sa osvedčilo obrátenie smeru trás (všetci bežci, ktorí stihli stanovené časové limity boli následne schopní dokončiť preteky), preto táto úprava ostane v platnosti aj pre rok 2022. Ďalšou zmenou, ktorá sa osvedčila v roku 2020 (vtedy ako variant pre nerpiaznivé počasie) je úprava trasy v oblasti Kals am Großglockner. Všetky trasy povedú cez chatu Glorer Hütte (2642 m n.m.), ktorá je výborným miestom pre občerstvovačku. Navyše upravený úsek trasy vedie aj cez nádherné alpské lúky, je behateľnejší, bezpečnejší a ponúka skvelé výhľady na najvyšší vrchol Rakúska.

Dobrou správou je aj návrat priestoru štartu a cieľa do centra Kaprunu na námestie Salzburger Platz. Odtiaľto štartovali prvé tri ročníky pretekov. Skvelá atmosféra je zaručená. Organizátori očakávajú, že si ju príde užiť okolo 2000 bežcov z približne 40 krajín. Ako píšu na svojej webstránke, garantujú nezabudnuteľný zážitok a pekný trailový víkend pre každého. :-)

S takmer 1200 štartujúcimi bežcami z 36 krajín zaujal GGUT pevné postavenie v bežeckom kalendári zahraničných profi bežcov. S traťovými rekordami na všetkých troch trasách bol GGUT 2017, ktorý sa konal 21.-23. júla pod najvyššou rakúskou horou, veľkým úspechom. Kráľovská disciplína GGUT patrí so svojimi 110 km a 6500 metrami stúpania k najnáročnejším a krajinársky najpôvabnejším ultra trailom vo Východných Alpách

Viac tu: https://www.slovakultratrail.sk/news/grossglockner-ultra-trail/

Najbližší ročník GGUT sa bude konať 29.-31. júla. Ponuka sa ustálila na štyroch trasách, ktorými sú Grossglockner Ultra-Trail (110 km / +6500 m), Osttirol Trail (84 km / +5000 m), Grossglockner Trail (57 km / +3500 m) a Weissee Gletscherwelt Trail (35 km / +1500 m). "Najmladšou" z trás je Osttirol Trail, ktorý je s 84 km aktuálne druhou najdlhšou vzdialenosťou podujatia. Organizátori ju bežcom po prvý raz predstavili v roku 2020.  Ďalšou možnosťou v ponuke organizátorov je absolvovanie 110 km dlhej trasy GGUT ako dvojčlenná štafeta.

Registrácia na GGUT je otvorená na webe: www.ultratrail.at. Hrdým sponzorom tohto jedinečného dobrodružstva v rakúskych horách je aj v roku 2020 spoločnosť DYNAFIT.

Web: www.ultratrail.at

Facebook fanpage: https://www.facebook.com/grossglocknerut/

Grossglockner ULTRA-TRAIL teda v roku 2022 pre ultrabežcov ponúka tri trasy. Poďme sa pozrieť na ich základné údaje:

Grossglockner ULTRA-TRAIL (GGUT 110):

GGUT 110 prevážne prebieha po okruhu “Glocknerrunde,” chodníku, ktorý vedie okolo najvyššej hory Rakúska, Grossglockneru (3798 m). Štart a cieľ pretekov s trasou 110 km / +6500 m je v Kaprune, región Pingau v Salzbursku. Táto trasa vedúca cez Národný park Vysoké Taury vedie bežcov mnohokrát cez technicky ťažký terén a vyžaduje silnú fyzickú a mentálnu odolnosť.

Po štarte z v Kaprune vás lesné cesty dovedú k začiatku výstupu k priehrade vodnej nádrže Mooserboden. Nad ňou sa začínajú technické pasáže vedúce na Kapruner Törl (2639 m). Nasleduje zostup k ďalšej vodnej nádrži - Tauernmoos a okamžite potom výstup ku chate Rudolfshütte (2315 m). Ďalej pokračujete do Kalser Tauern a technicky náročným zbehom sa dostanete do údolia (Dorfertal). Profil trasy je od chaty Kalser Tauernhaus menej vertikálny a neskôr miernejšie klesá do obce Kals am Grossglockner. Odtiaľto nasleduje dlhý výstup na idylické Greiwiesen a krátky zbeh k hotelu Lucknerhaus s výbornými výhľadmi na Grossglockner. Cez pekné alpské lúky s výbornými výhľadmi trasa vedie k najvyšším partiám trasy s občerstvovačkou na chate Glorer Hütte (2642 m n.m.). Nasleduje zbeh k chate Salmhütte a traily vás ďalej povedú do Stockerscharte (2465 m). Aby si stehná užili svoje, nasleduje ďalší technický zbeh k priehrade Margaritze. Trasa pokračuje okolo chaty Glocknerhaus do nadmorskej výšky 2663 m (Untere Pfandlscharte). Odtiaľto to už pôjde väčšinou dole až po Fusch. Posledné stúpanie, a potom už nasleduje finálny zbeh do Kaprunu, kde sa nachádza cieľ pretekov.

  • Štart: piatok, 29. júl 2022, 22.00, Kaprun.
  • Cieľ: Kaprun
  • Parametre trasy: 110 km / +6500 m
  • Maximálny počet bežcov: 500
  • Časový limit: 30 hodín
  • 5 ITRA bodov
  • Kvalifikácia pre Western States Endurance Run (časy do 28 hodín) 

Osttirol Trail (OTT 84):

Osttirol Trail (OTT) je veľmy náročný horský ultrabeh, väčšinou vo vysokohorskom prostredí. Nie je to iba kvôli celkovému stúpaniu 5000 metrov, prechodu troch sediel nad 2500 m n.m., ale aj kvôli dlhým technickým pasážam a prechodu troch snehových polí. Určite sa zídu skúsenosti z ultrabehov v podobnom prostredí a nadmorských výškach, pevný krok a skúsenosti z pohybu v náročnom teréne.

Štart OTT sa nachádza v Enzinger Boden v nadmorskej výške 1483 m. Po štarte nasleduje 900-metrové stúpanie na chatu Rudolfshütte. Ďalej trasa pokračuje do Kalser Tauern, kde sa napája na 110 km dlhú trasu GGUT (popis hore).

  • Štart: sobota, 30. júl 2022, 05.00, Enzinger Boden - stanica Weissee-Gletscherwelt
  • Cieľ: Kaprun
  • Parametre trasy: 84 km / +5000 m
  • Maximálny počet bežcov: 300
  • Časový limit: 23 hodín
  • 4 ITRA body

Grossglockner Trail (GGT 55):

Štart GGT sa nachádza v strede obce Kals am Grossglockner. Odtiaľto trasa vedie k po starej Glocknerstrasse k hotelu Lucknerhaus, kde sa napája na trasu GGUT (popis hore). Platí to isté - ako u predošlej trasy - ide o veľmi náročný trailový beh vo vysokohorských podmienkach s technickými pasážami.

  • Štart: sobota, 30. júl 2022, 06.00, Kals am Grossglockner.
  • Cieľ: Kaprun
  • Parametre trasy: 57 km / +3500 m
  • Maximálny počet bežcov: 600
  • Časový limit: 18 hodín
  • 3 ITRA body

Grossglockner Ultra-Trail nie je iba o ultrabehu, na svoje si prídu aj priaznivci kratších vzdialeností. Trasa Weissee Gletscherwelt Trail (GWT 35) je so svojimi 35 km a stúpaním 1500 metrov peknou výzvou pre horských bežcov alebo príležitosťou pre členov sprievodu, ako si spríjemniť deň na GGUT. Štartuje v piatok 29. júla pri stanici Weissee-Gletscherwelt o 08.00 hod. Limit je 11 hodín, maximálny počet účastníkov je 500.

V roku 2019 si 110 km dlhú trasu Grossglockener Trail vyskúšal Majo Kamendy a svoje zážitky zhrnul v reportáži, ktorú si môžete prečítať na webe SLOVAK ULTRA TRAIL. V tom istom ročníku na 50 km trati Martin Halász dobehol na výbornom 2. mieste za Jordim Gamitom a darilo sa aj ďalším bežcom z opäť väčšej slovenskej výpravy na týchto rakúskych ultra pretekoch.

Oficiálne video z roku 2021:

Navštívte web www.ultratrail.at pre registráciu, viac informácii alebo prístup k fotkám.

SÚŤAŽ O ŠTARTOVNÉ  NA GROSSGLOCKNER ULTRA-TRAIL 2022

V spolupráci s organizátormi podujatia vám okrem informácii o týchto pretekoch prinášame aj súťaž o voľnú registráciu na Grossglockner Ultra-Trail 2022 na jednu z jeho ultra trás - 110 km / 84 km / 57 km - podľa vlastného výberu. Odpovedzte správne na súťažné otázky, ktoré nájdete vo formulári, a budete zaradení do žrebovania o možnosť štartovať zadarmo na tomto rakúskom podujatí.

::: SÚŤAŽNÝ FORMULÁR :::

Súťažný formulár bude otvorený do piatku 14. januára 2022 do 12.00 hod. Zo správnych odpovedí následne vyžrebujeme výhercu (štartovné je neprenosné, v prípade, že výherca ohlási, že o štartovné nemá záujem, nasleduje žrebovanie ďalšieho čísla).

Výsledok súťaže: 

Po uzavretí formulára sme zo správnych odpovedí vyžrebovali výhercu štartovného na Grossglockner Ultra-Trail 2022. Je ním Juraj Bavlšík, ktorému k výhre srdečne gratulujeme a prajeme mu pekný zážitok z pretekov!

SÚŤAŽ O ŠTARTOVNÉ  NA MOZART 100 BY UTMB® 2022
 
V spolupráci s organizátormi podujatia vám okrem informácii o týchto pretekoch prinášame aj súťaž o voľnú registráciu na trasu MOZART 100 (108 km) alebo MOZART ULTRA (78 km) podľa vlastného výberu. Odpovedzte správne na súťažné otázky, ktoré nájdete vo formulári, a budete zaradení do žrebovania o možnosť štartovať zadarmo na tomto rakúskom podujatí.
 
::: SÚŤAŽNÝ FORMULÁR :::
 
Súťažný formulár bude otvorený do piatku 10. decembra 2021 do 18.00 hod. Zo správnych odpovedí následne vyžrebujeme výhercu (štartovné je neprenosné, v prípade, že výherca ohlási, že o štartovné nemá záujem, nasleduje žrebovanie ďalšieho čísla).
 
 

Naši mediálni partneri: