Hrebeňmi Veľkej Fatry

Paľo (PaPo) Porubčan a Maťo Hudák 21.5.2021

Príprava na Lavaredo Ultra Trail (LUT) nám vrcholí. Čo znamená, že každý víkend spolu s Maťom zažívame nové longrunové dobrodružstvo.

Tento krát bol cieľ niečo naozaj dlhé, so slušným prevýšením, technicky náročné a ideálne v peknej prírode. Výber padol na Veľkú Fatru, kde mám už dlhšie v hľadáčiku okruh hrebeňmi (oxymoron), ktorý by pospájal úseky, ktoré som ešte nepoznal.

Z pohľadu hrebeňov je Veľká Fatra zaujímavá v tom, že jej logicky hrebeň tvorí písmeno “Y”. Vedie z Krížnej po Ploskú, kde sa rozdeľuje na dva samostatné hrebene. Východný, populárnejší ktorý vedie cez Rakytov, Smrekovicu, Malinô Brdo až do Ružomberka a beháva sa ním aj Ultra Fatra. Západný, menej chodený, idúci cez Malý Lysec, Kľak až na Kopu nad Kraľovanmi.

Práve prieskum západného hrebeňa bol hlavnou motiváciou tohto longrunu.

Pre zlú predpoveď sme s Matom naplánovali štart na piatok a brali dovolenku. Stretko v Ľubochni, počasie ideálne, občas slnko, občas pod mrakom, relatívne chladno. Vybiehame okolo 9:30.

Hrebeň logicky začína na Kope, tú sme ale vynechali. Aj bez nej sa nám to zdalo ako dosť v rámci LUT prípravy. Vybehli sme teda po modrej do Ľubochňianskeho sedla, kde sme sa napojili na červenú značku. Nasledoval naozaj super singláč kombinujúci les a lúky s výhľadmi na Turiec. Doslova som si krochkal a utvrdil sa v tom, že zobrať si dovolenku malo zmysel.

V sedle Príslop

Situácia sa zmenila od sedla Príslop, kde začal polom po minuloročnej veternej smršti. Tá od určitej nadmorskej výšky polámala veľa konárov a stromov, a to nielen vo Fatre. Kto bežal Strážovskú výzvu, vie o čom píšem. :-) Bolo treba často obliezať a prekračovať spadnuté konáre, občas preliezť, či podliezť dáky strom. Pričom bolo vidieť, že to už niekto nahrubo prečistil pílou. Zásadne sme spomalili, hopko-krokobehom sme prešli cez Kľak, Jarabinu, Malý Lysec až na Javorinu.

Pohľad z Kľaku

Sú tu strmé stúpania a klesania, často prekvapivo ostrý hrebeň, občas skaly s parádnymi vyhliadkami na východný hrebeň a jeho dominantu - Rakytov. Od Javoriny otravný polom našťastie skončil a cez romantikoš lúky sme dobehli na chatu pod Borišovom, kde sme doplnili tekutiny a ja som dal aj jednu kapustovú.

Pohľad z Javoriny na Ploskú a Borišov

Od Borišova to už poznáme veľmi dobre. Červenou na Ploskú a potom na východný hrebeň po zelenej. Na prekvapenie, úseky kde býva blato aj v lete, ako pod Čiernym, boli relatívne suché. A to bolo vidieť, že tráva je ešte utlačená z čerstvo roztopeného snehu. Užívali sme si, že sa dá opäť bežať a netreba nič preliezať. Tento úsek asi netreba veľa opisovať. Kto bol na Ultra Fatre, vie, že je to jeden z najkrajších a z veľkej časti dobre behateľných vysokohorských chodníkov.

Čierny Kameň

V  Šiprúnskom sedle sme z východného hrebeňa odbočili na bočný hrebeň smerujúci priamo do Ľubochne. Pre oboch opäť neznáma. Prvá časť po červenej na Chabzdovú, total paráda. Nádherné lúky, dobrý podklad a výhľady na zasnežené Tatry.

Za Chabzdovou

Od Chabzdovej po modrej. Kvalita chodníka výrazne nižšia. Veľa ľudí tu zjavne nechodí, keďže občas nebolo vôbec vidieť líniu. Za lúkami pred Magurou začal opäť polom. Teraz ale o kus horší, ako okolo Kľaku, keďže ho nik neprerezal. Krásu parádneho ostrého a logického hrebeňa s vyhliadkami úplne zatienil ťažko priechodný terén. Musel som prepnúť hodinky na mapový podklad, keďže občas som netušil, ktorým smerom ísť. Mal som kraťasy, čo sa ukázalo ako chyba. Holene celé doškriabané. Stretli sme aj diviačiu mega rodinku a niekoľko kúskov vysokej.

Polom pod Červeným Grúňom

Polom skončil až v sedle pod Červeným Grúňom. Ako odmena je posledný úsek od sedla Poľana do Ľubochne. Ideálny podklad, behateľný a občas serpentínový singláčový zbeh. Tvorca si dal naozaj záležať, keďže bolo vidieť že chodník je úmyselne ťahaný popod skaly.

Pohľad na Šíp za sedlom Poľana

Dobehli sme nečakane neskoro, ale obaja nad mieru spokojný. Neviem, či práve ten sťažený terén vo finále nespôsobil ešte väčšiu spokojnosť, či eufóriu z úspešnej akcie.

Technické info:
•    Trasa: Ľubochňa - Ľubochnianske s. - s. Príslop - Kľak - Jarabiná - Malý Lysec - Javorina - chata pod Borišovom - Ploská - Rakytov - Smrekovica - Šiprúnské s. - Chabzdová - s. pod Červeným Grúňom - Ľubochňa
•    Parametre: 61 km / +3750 m
•    Voda: medzi Vyšným Rudnom a sedlom Príslop, chata pod Borišovom, pod sedlom Ploskej, sedlo pod Čiernym kameňom, Smrekovica
•    Možné jedlo: chata pod Borisovom, Smrekovica
•    Strava: https://www.strava.com/activities/5335244298
•    Priamo na značke pri vbehu do Ľubochne je výdatný a čistý prameň (potok), kde sa dá umyť
•    V centre Ľubochne pizzeria (varia do 21:00)

Naši mediálni partneri: