Keď sa Martinčania bavia na lokálnom ihrisku - 24 hodinovka na Martinky

Ako vznikla myšlienka 24 hodinovky na Martinky? Vďaka svojej polohe je región Turca ideálnym miestom na trailové aktivity (skyrunning, ultra, Everesting, MTB a iné). Korona kríza v roku 2020 viedla k zrušeniu mnohých slovenských aj zahraničných eventov a borci hľadali možnosť sebarealizácie, ako sa len dalo. Kedže som fanúšikom ultra (či už beh, alebo MTB), rozhodol som sa v júli 2020 pre MTB Everesting a po jeho úspešnom dokončení (kde inde, ako na Martinkách) v auguste 2021 aj pre bežecký.

Pravidlá Everestingu sú jasné, na jednom kopci nastúpať výšku Everestu. A voľba padla znovu na Martinky. Akciu sme s Vladkom Nosáľom, vynikajúcim ultra bežcom a kamarátom, nazvali "24 hodinovka na Martinky" s podtitulom "Beh rozbitých kolien"

Parametre trate sú ideálne: 4,5 km UP, 878 prevýšenie, sklon 19,5%. :-) Terén je dominantne les s trčiacimi koreňmi stromov (ako žily na tele napichaného kulturistu), jemným prachom do presýpacích hodín a kameňmi, ktoré by kľudne mohli byť súčasťou betónových základov. Keďže sme už zabudli na to, ako bolo v auguste 2020 a preteky sa blížia, rozhodli sme sa akciu si 13.8.2021 zopakovať. Štart o 18.00 hod. na parkovisku horná Investička Martin.

Deň D. Autá plné "žrádla", chémie, vody a PIVA nachystané, partia kamarátov usmiata.

Prvé výškače absolvujeme spoločne - foto na rotunde musí byť. Prvý zbeh preveruje naše menisky a úpony :-).

Postupne si robíme rozostup kilometre, výškače a únava stúpajú... Padá noc a rozžiarené mesto pod nami dotvára kulisu pokoja.

Ráno nám kamarát Marek pripravil milé prekvapenie: Palacinky, praženica, káva - uvarené priamo na parkovisku. Niet lepšieho na MORÁL...

Po výdatných raňajkách naše utrpenie (čo to táram, zábavka) pokračuje... Otvorené chaty na Holiach sú prísľubom "čapáka" a chladenej kofoly. V autách už tekutiny dosahujú pri tejto tropickej sobote bod varu. Výškače, kilometre a hodiny pribúdajú a napodiv aj nálada stúpa, veď čochvíľa už bude koniec. Posledné metre nám robí spoločnosť ďalší kamarát Ľubo spolu so svojou šarmantnou manželkou Táničkou.

Posledné občerstvenie a po viac ako 23 hodinách ideme dokončiť 24 hodinovku RELAXOM.

Záver:  

Juraj Krivuš

Naši mediálni partneri: