Kysucká stovka: Rozhovor s Romanom Minarovičom

Už zajtra večer sa v Kysuckom Novom Meste zídu účastníci 8. ročníka Kysuckej stovky, aby o deviatej spoločne vyrazili z Radole v ústrety dobrodružstvu v kopcoch, snehu, ľade a ďalších obľúbených kysuckých elementoch. Niekoľko otázok ku Kysuckej stovke sme preto položili jej zakladateľovi a hlavnému organizátorovi Romanovi.

Roman, chystáte sa už na 8. ročník Kysuckej stovky. Aká spomienka sa Ti spája s tým prvým?

Prvý ročník Kysuckej stovky sa uskutočnil v januári 2011, vtedy to bola komorná akcia nadšencov (akcionári CS1000) diaľkových pochodov a ultrabehu. Vyštartovalo 30 ľudí, trasu dokončilo 15 ľudí.

Pred štartom prvej Kysuckej stovky (foto: Bálint Őrsi, 2011)

Zimné stovky nie sú na Slovensku práve obvyklou vecou, sneh sa vlastne dá zažiť (ak odmyslíme Slavove mrazivé prekvapenia na Javorine) na dvoch stokilometrových trasách. Čo ťa viedlo k tomu zorganizovať práve takýto druh diaľkového pochodu?

Mám rád zimu, sneh, radšej sa budem brodiť v snehu ako sa pražiť u Slava a Bela na slnku :-). Zimné Kysuce sú krásne, chcem ich ukázať aj iným turistom, bežcom, preto je ten termín Kysuckej stovky na konci zimy, v marci.

Zimná scenéria (foto: Roman Minarovič, 2018)

Organizátorom Kysuckej stovky je Športklub turistiky Kysucké Nové Mesto. Má tento klub vzťah k diaľkovej turistike? Konajú sa pod jeho hlavičkou na Kysuciach aj iné pochody?

Náš Športklub turistiky v Kysuckom Novom Meste má viac ako 65-ročnú históriu. Počas roka organizujeme množstvo turistických akcií, ktoré sú určené pre všetkých. Organizujeme akcie pre bežných turistov, ale aj pre náročných turistov. Spomeniem napr. prechod Kysuckou vrchovinou, Spomienková dolnokysucká 50, Kysucké Himaláje a iné.

Na trase Spomienkovej dolnokysuckej 50 (foto: Radovan Harach, 2012)

Akcia sa koná s podporou miestnych turistov, ale napríklad aj škôl, či iných zázemí. Vybudovala si akcia za roky svojej existencie v kysuckom regióne okruh svojich stálych podporovateľov alebo stálych fanúšikov?

Áno, Kysucká stovka má svojich fanúšikov, podporovateľov, verím, že nám vzájomná spolupráca vydrží aj do budúcna. Ďakujem všetkým, ktorí nám pomáhajú s akciou v regióne Kysúc.

Na kontrole v Dolnom Vadičove (foto: Roman Minarovič, 2015)

Poďme na samotnú trasu. Ak by sa niekto chcel na Kysuckú stovku vybrať, ako by si mu ju charakterizoval?

Na trase zažijete tmu, hmlu, vietor, sneh, mráz, slnko, vodu a blato.

Stúpanie na Kýčeru alebo diaľkokrasokorčulovanie (foto: Mário Jánoš, 2018)

Trasa sa počas existencie podujatia viackrát menila. V najťažšej verzii mala 127 km s celkovým stúpaním 5560 metrov, v súčasnosti je to 113 km / +4700 m. Boli zmeny v trase  spôsobené vonkajšími okolnosťami, alebo šlo o rozhodnutie organizátora.

Pôvodná trasa (127 km / 5560 m+) spájala dva najvyššie vrcholy Kysúc. Kvôli iným okolnostiam sme trasu zmenili, trošku zľahčili.

Ľadonhora, jedna z dominánt pôvodnej trasy Kysuckej stovky (foto: Tina Magová, 2019)

Je Kysucká stovka akcia vhodná pre široký okruh diaľkoplazov a bežcov, alebo vyžaduje už nejaké tie skúsenosti či prípravu?

Kysucká stovka patrí medzi veľmi náročné akcia. Veríme, že k nám prídu ľudia so skúsenosťami. Akcia nie je vhodná pre "letných" bežcov a začiatočníkov.

Na trase Kysuckej stovky 2018 (foto: Mário Jánoš, 2018)

Z posledných dvoch uskutočnených ročníkov Kysuckej stovky prvé miesto putovalo do Českej republiky zásluhou úžasných výkonov Víta Otevřela (14:50 v roku 2017 a 13:57 minulý rok, v skupine víťazov bol aj v roku 2015). Najlepšie časy na Kysuckej stovke však závisia od snehových podmienok. Pamätné sú najmä roky 2013 a 2015, kedy bolo až 5 víťazov s časom vyše 25,5 hodiny, ako aj rok 2015, kedy spolu do cieľa doputovali Maťo Halász, Ivan Mudroň, Paťo Hrotek a Vít Otevřel. Čo sa dá očakávať od tohto ročníka?

Celú trasu som prešiel a musím povedať, že tento rok si príroda na Kysuciach pripravila pre bežcov náročné podmienky. Na južných svahoch sú zvyšky snehu, na severných je ešte minimálne 30 cm a viac snehu.

Minulý rok bol mimoriadne mrazivý, hlavne v noci teplota klesla pod -15 stupňov. S tým súviseli aj na iných slovenských diaľkových akciách neznáme problémy s hydratačnými vakmi resp. fľašami. Máš pre takýto prípad nejaké odporúčania alebo triky?

Hydrovaky nepoužívam, nemám s nimi skúsenosti, nosím si klasické plastové fľaše.

Osobitosti kysuckého diaľkoplazenia (Julka Batmendijnová, 2018)

Je trasa Kysuckej stovky značená špeciálnym značením? Zvykneš si ju pred pretekmi prejsť celú osobne?

Celú trasu Kysuckej stovky si každý rok prechádzam, podľa toho potom spíšem itinerár trasy, ktorí dostane každý účastník akcie. Celá trasa je vyznačená reflexnými značkami, predpokladaná denná časť je vyznačená bieločervenými fáborkami. Naše doplnkové značenie je hneď po akcii pozbierané.

Ranné výhľady na Malú Fatru (Mário Jánoš, 2018)

Na čo by účastníci Kysuckej stovky určite nemali zabudnúť?

Každý účastník by si mal zvážiť svoj zdravotný stav, neštartovať chorý. So sebou si zoberte teplú bundu na nočnú časť trasy, rukavice. Veľmi odporúčam mini mačky (pozn.: bežecké mačky) a turistické paličky.

Bojovníci proti mrazu (foto: Mário Jánoš, 2018)

A posledná otázka - čo by si chcel odkázať všetkým, ktorí sa na Kysuce chystajú či už tento rok alebo Kysuckú stovku zvažujú do budúcnosti?

Radi Vás na Kysuciach privítame a sľubujeme Vám nevšedný zážitok.

Želáme veľa šťastia na trase všetkým bežcom a diaľkoplazom a úspešnú akciu organizačnému tímu.

Naši mediálni partneri: