LA CORSA DELLA BORA 2022

Chcete zažiť beh na pomedzí troch krajín, traily s výhľadmi na hory aj more a s unikátnou klímou? Možnosť vybrať si jednu z viacerých trás, na ktorých si prídu na svoje priaznivci stomíľoviek, dlhších aj kratších ultrabehov, ale aj rekreační bežci? Ak je vašou odpoveďou áno, je čas poznačiť si v budúcoročnom kalendári dátum 7.-9. januára a vybrať sa na preteky La Corsa Della Bora, kam vás srdečne pozývajú ich organizátori. 

20-PERCENTNÁ ZĽAVA NA ŠTARTOVNÉ NA LA CORSA DELLA BORA 2022: 

Pri registrácii si vyberte možnosť prihlásenia sa "ako skupina" a ako kód zadajte "slovakultratrail.sk". Pozor, zľava bude viditeľná až v e-mali, v ktorom o cca 2-3 hodiny obdržíte údaje k úhrade štartovného. 

(dodatočné info - existuje aj možnosť gratis registrácie pre elitných bežcov na základe ITRA performance index)

La Corsa della Bora neponúka iba jednu trasu, ale hneď niekoľko, navyše s rôznymi zameraniami (teda nie len klasické ultra preteky s označenou trasou a občerstvovačkami). Ktoré to sú?

S1 IPERTRAIL

Najdlhšia trasa La Corsa Della Bora vedie cez Taliansko a Slovinsko a má dĺžku takmer 164 kilometrov. Štart je v Sella Nevea, cieľ je v Sistiane. Náročná stomíľovka s viac ako 8500 metrami stúpania je certifikovaná ITRA na 6 bodov (kvalifikácia na UTMB) a je parádnou výzvou pre skúsených ultrabežcov. Na jej zdolanie je organizátormi pretekov stanovený limit 45 hodín. S1 Ipertrail je konceptom zameraným na poznávanie, preverenie schopností bežca, odolnosti a stratégie. Každý ročník má unikátnu trasu, ktorá poriadne zamestná navigačné schopnosti bežcov. Okrem toho je veľmi dôležité sa zoznámiť s pravidlami týchto pretekov, pretože tie obsahujú niektoré špecifiká. Občerstvovačky sú riešené netradične - sám bežec si rozvrhne občerstvenie na trasu, ktoré ho bude čakať v "cash desks" každých cca 40-50 km. Pomedzi tieto "špajzy" sú občerstvovačky s teplými nápojmi (každých cca 15-20 km). V ponuke organizátorov je aj  1/2 Ipertrail, teda trasa 80 km dlhá s podobným princípom absolvovania.

  

S1 NIGHT

Predĺženie klasickej trailovej trasy 57 km do Slovinska prinieslo do ponuky La Corsa della Bora novú trať - S1 NIGHT (9. január 2022). Trasa obsahuje to najkrajšie zo stomíľovky koncentrované do kratšej vzdialenosti. Trasa je plná krátkych intenzívnych stúpaní striedaných rýchlymi sekciami a technickými pasážami po skale. Na mnohých miestach si budete môcť užiť krásne výhľady. Vápencové hrebene, výhľady na mesto Terst, krasová planina a na záver prekvapenie v podobe kamenistej pláže. Najvyššie položeným bodom je slovinská hora Slavnik s 1016 metrami. Čas štartu je možné si zvoliť od polnoci až do 05.00. Ak vyštartujete o polnoci, máte na trasu viac času, no musíte rátať s otváracími časmi občerstvovačiek, aby ste nemuseli zbytočne čakať. Celkový časový limit na zdolanie S1 NIGHT je 20 hodín. Na trase s bezmála trojtisícovým celkovým stúpaním bude umiestnených 10 občerstvovačiek.

S1 TRAIL

Asi najpopulárnejšou ultratrailovou výzvou v ponuke La Corsa Della Bora je 57 km dlhý S1 TRAIL. Trasa s celkovým stúpaním 2130 metrov vedie ponad Terstský záliv po širokých chodníkoch, kde môžete popustiť uzdu svojej rýchlosti, ale aj úzkymi singláčmi, strmým technickým terénom či skalnatou plážou. Kto by odolal možnosti bežať ultra priamo na brehu mora (alebo pomotať sa po kamenistej pláži)? :-) To všetko sa odohráva v prostredí, ktoré pripomína vysokohorské dolomitské scenérie, no výške do 600 metrov nad morom v unikátnom prostredí miestneho krasu. Jedinečný zážitok pre bežcov.

Trasa je oproti roku 2021 o niečo menej náročná, čo sa týka celkového stúpania, o to bude rýchlejšia. Organizátori navyše oproti minulým rokom hlavne v prvej časti trasu výrazne zmenili, a tak si budete môcť pozrieť aj nejaké tie slovinské kopčeky (napríklad horu Cocusso, najvyšší vrch Terstského krasu). Štartuje sa 9. januára 2022 z pomedzia medzi Slovinskom a Talianskom (Basovizza), pričom okrem hlavného času štartu o 07.30 je možný aj špeciálny čas štartu o hodinu skôr (opäť je treba potom dbať na minimálne časy občerstvovačiek, ktorých je na trase 9).

S1 ECOMARATHON

 

Ani priaznivci maratónskej vzdialenosti neobídu naprázdno. 9. januára o 10.00 hod. vyrazia na trať maratónu bežci priamo z mesta Terst z námestia Piazza Unità d'ITA. Na maratón s 1280 metrami stúpania majú vymedzený čas 10 hodín, po ceste postretnú 7 občerstvovačiek. Cieľ je v Bora Village v Sistiane podobne, ako je tomu aj u dlhších tratí. Maratón teda spája známe prístavné mesto a mestečko (tiež s prístavom). Po ceste si užijete výhľady, a to vďaka behu po cyklotrase, ktorá kopíruje niekdajšiu rakúsko-uhorskú železnicu. Následne sa trasa dostane na krasovú planinu, ktorou vedú aj ultra trate, maratón však vedie paralelne po menej technických resp. pohodlnejších chodníkoch. Aj na záver bežci ostanú ušetrení technických radovánok na Costa dei Barbari s kamenistou plážou. Trať je teda vhodná ako pre cestných, tak aj pre trailových bežcov.

Organizátori mysleli aj na rýchlikov obľubujúcich kratšie trate. Tí si môžu vyskúšať S1 URBAN - trasu 28 km / +910 m so štartom v Terste a s mestskou, ale aj trailovou časťou, ako aj najkratší S1 HALF (18 km / +570 m) so štartom nad Terstom (Obelisco) a s cieľom v Sistiane, kde je dostatok rýchlych aj technických pasáží.

Všetky informácie pre bežcov nájdete na webových stránkach www.s1trail.com, ako aj na Facebook fanpage pretekov. Registrácia na rok 2021 je už spustená (a podľa počtu voľných miest sa už skôr chýli ku koncu), registračné linky pre všetky trasy podujatia La Corsa della Bora nájdete na https://www.s1trail.com/en/registrations/

Okrem iných služieb organizátori pretekov bežcom ponúkajú shuttle zo Sistiany na štart S1 NIGHT / S1 TRAIL aj kratších trás, ako aj shuttle z Terstu na štart S1 TRAIL a polmaratónu.

Naši mediálni partneri: