LAZY RUN

Dnes v uponáhľanej dobe chcú všetci bežci utekať rýchlo. Vyhrávať. Niekedy až príliš. Pretekáme sa v práci a aj vo chvíľach určených len pre seba samého, vo svojom voľnom čase. Bolia kolená, kĺby a strácame motiváciu. Cieľom LAZY RUN je upokojenie mysle, bežať pre radosť, prestať merať tepy a časy. Nepretekať. Počúvať telo. Užívať si to. Spoznávať prírodu, spoznávať seba. Ponoriť sa v tichu do vlastných myšlienok na neznámej ceste, vzdialený od štartu a cieľa, ktorý nepoznáme. Behať a dosiahnuť svoj cieľ – zmysel pohybu.

O tom je lenivý „lazy“ beh na Lazoch. Na krásnych miestach v Javorníkoch, kde iných bežcov nestretneš. Užiješ si samoty ale aj lepšie spoznáš svoj tím, s ktorým behávaš. Spoznáš nový rozmer behu. Nový rozmer aktivít medzi behaním. Lenivý beh je ten beh, ktorým vieš byť ultra. Vymeníš asfalt za les. Prebehnúť vzdialenosť dlhšiu ako maratón je možno pre teba zatiaľ nereálna predstava, ale len pokiaľ ťa hlava obmedzuje.

To sú slová, ktoré vítajú návštevníkov webstránky projektu LAZY RUN. Ak vás zaujali rovnako, ako nás, poďme sa spoločne na tento projekt pozrieť bližšie.

Na úvod sme položili niekoľko otázok k LAZY RUN Bresťovi (Peťovi Brestovanskému), ktorý je autorom prvotnej myšlienky, z ktorej Lazyrun vzišiel.

Ako vznikla myšlienka na LAZY RUN? Alebo „Lejzyrun“?

Vznikla na lazoch, keď som bežal na Makytu. Využiť chalupu, ktorú mám a využiť ju pre bežcov, ktorí by radi začali s trailovým behom, ale skúsiť dostať do lesa aj bežcov, ktorí v lese nebehávajú a priblížiť im ultra a trailový beh.

Ide o projekt Teba samotného alebo na ňom spolupracuješ s niekym daľším?

Ide o projekt troch ľudí. Martin Sekér, ktorého poznám už 20 rokov a prežil som s ním veľa v horách a Linda Beniačová, ultrabežkyňa, ktorú nepoznám až tak dlho. S Lindou som sa spoznal na Malofatranskej stovke. Podľa zamerania akcií, ktoré pre ľudí robíme, potom prizývame aj ďalších ludi.

A tu sa dostavame k vašej činnosti. Čo je jej náplňou?

Pripravujeme pre ľudí bežecké kempy, niektoré aj formou teambuildingu. Okrem samotneho behu sa na nich venujeme strave (aj počas pretekov), kompenzačným cvičeniam, robíme videorozbor (najmä zo zbehov), učíme orientácií v teréne aj podľa mapy a buzoly, približujeme ľuďom, ako sa pripraviť na dlhý beh.

Kde sa vaše bežecké tréningy odohrávajú?

V Javornikoch a Bielych Karpatoch – niekedy spojíme aj obidve. Denné objemy sú okolo 20 km pri trojdennom kempe. Samozrejme, je možnosť tento objem upraviť pre bežcov, ktorým vyhovuje menšia porcia kilometrov, resp. tempo a objem kilometrov prispôsobujeme slabším bežcom. Máme aj nočné behy, ktoré sme už napríklad spojili aj s testovaním čeloviek.

Pomáhate ľuďom aj s výberom ďalšieho výstroja, napríklad obuvi?

Áno. Ľudia si u nás v teréne vedia otestovať topánky, ktoré si chcú neskôr kúpiť, čo je veľký rozdiel oproti vyskúšaniu v obchode.

Okrem toho sa zameriavame na stravu. Snažíme sa ukázať alternatívu proti bežnému stravovaniu na vlastnej skúsenosti. Strava robí veľmi veľa. Je to individuálna záležitosť, každý musí vyskúšať, čo mu sedí. Počas bežeckých kempov si sami pripravujeme stravu na beh, napríklad si vyrábame gély alebo sushi, ktore potom hneď počas behov aj skúšame :)

Koľko bežeckýchch podujatí ste doposiaľ robili?

Doteraz sme mali sedem akcií, z toho štyri boli teambuildingy, zvyšné boli bežecké kempy. Najbližšiu akciu pripravujeme na 8. februára pod názvom Zimná výzva.

Čo by si chcel bežcom a prípadným záujemcom o vaše akcie odkázať?

Ak chcete odbehnúť ultra, nie je dôležitá iba fyzická príprava a nabehané kilometre, ale aj mentálna príprava. Nie sme na mieste dostupnom bežne autom, takže je to prostredie, v ktorom vieme ukázať, ako pripraviť na dlhý beh nielen nohy, ale aj hlavu.

Prechodným domovom pre bežcov sa stáva novopostavená drevenica na samote v rázovitej obci Lazy pod Makytou. Nachádza sa bočnom hrebeni Javorníkov s krásnym výhľadom. Od Makyty je vzdialená 5 km.

Bežecké kempy spojené s teambuildingom sú určené hlavne pre bežecké tímy štafetových pretekov alebo firemné bežecké tímy. Pre bežcov je postarané o všetko, od možnosti dopravy (z Bratislavy), cez profi trénera, stravu až po na zážitky bohatý program. A veľa informácii a skúseností. Aj o doplnkových športoch, o strečingu, o regenerácii, o joge a všeličom inom. A to všetko s tímom, ktorý vie, o čom to je. Vďaka vlastným bohatým skúsenostiam.

 

Pre vytvorenie si obrazu o akciách LAZY RUN zdieľame niekoľko slov o jesennej akcií v Javorníkoch, ktorá sa konala 19.-22. októbra:

Jesenná LAZY RUN paráda ako má byť bola. Dezén tenisiek La Sportiva sme riadne v javorníckom a bielokarpatskom blate pootláčali. Nič sme im nedarovali. Na suchu perfektné, v blate a na mokrých listoch ešte lepšie boli. Akumulátormi v čelovkách Petzl aby sme sa nestratili sme ale vôbec nešetrili a na seba a aj niekoľko stoviek metrov pred seba videli. Vybiť sa nám ich nepodarilo. Linda nás rozcvičila a techniku doladila, Seko ako od Jureka navaril a čo to o tom porozprával, géliky a sushi sme si ako na stovečku pripravili, s buzolou nad mapou podumali a hlavne sme si parádne zabehali. Nie je zlé počasie na behanie je len slabá motivácia. Ďakujeme bežcom, že náš tím Lazy Run rastie.

A aké boli pocity bežcov?

"Miesto, kam sa chcem určite vrátiť. Dni plné úžasného behu, najlepšej stravy, dobrej nálady a s príjemnými ľuďmi. Prísť sem bolo dobré rozhodnutie."

"Perfektná akcia. Nádherné miesto mimo civilizáciu, krásna príroda a množstvo terénov na behanie. A okrem behania Vám hostitelia pripravia gastronomické hody a z vlastných skúseností poradia nielen ako správne behať, ale tiež čo si pri behaní obliekať, obúvať, jesť, piť a ako unavené telo po behu dohromady dať."

Článok zakončíme citátom z úvodnej strany LAZY RUN.

Beh je tvoj príbeh
„Jediný spôsob ako nájsť svoje limity je ísť za ne.“

Arthur C. Clarke

Foto: LAZY RUN

Naši mediálni partneri: