Mayrhofen Ultraks Zillertal 2022

Mayrhofen Ultraks sa koná v roku 2022 po štvrtý raz a ponúka dve nové trasy. Preteky teda budú ešte väčšie a zaujímavejšie. A my veríme, že aj zo Slovenska do týchto končín zavíta v budúcom roku silné zastúpenie, ktoré dokáže zamiešať karty na horných priečkach vo výsledkoch pretekov.

Zillertalské a Tuxské Alpy obklopujúce Mayrhofen budú tvoriť počas 9.-10. septembra 2022 opäť impozantnú kulisu pre trailrunningovú udalosť najvyššej úrovne. Krásne traily, nádherná príroda a výnimočná atmosféra - to sú preteky Mayrhofen Ultraks Zillertal. Od roku 2019 sa stali "highlightom" v kalendári trailových behov.

Spoločne s Turistickým spolkom Mayrhofen a Turistickým spolkom Tux-Finkenberg rozširujú organizátori Ultraks svoje portfólio pre budúci rok o dve nové trasy, ktoré poduajtie urobia ešte atraktívnejším pre trailových bežcov a predovšetkým pre ultrabežcov. 

NOVINKA #1: Z101

Nová trasa Z101 vedie vysokohorskými turistickými chodníkmi cez Zillertalské Alpy a okolo niektorých z najznámejších a historicky najvýznamnejších horských chát. Bežci prekonajú celkové stúpanie 8800 metrov v náročnom a technickom teréne. Najvyššie položený bod trasy je v 3123 m n.m.! Prechod vrcholu Schönbichler Horn je "strechou" trasy Z101, ktorá bude skúškou pre všetkých ultrabežcov. Súčasne jej štart bude v piatok zahájením napínavého Ultraks-víkendu, počas ktorého sa pobeží celkovo na šiestich trasách (plus detský beh). Stovka sa beží od piatkového večera (štart o 20.30 hd.), prví bežci sú v cieli očakávaní v sobotu okolo obeda. Tí pomalší si krásy alpských chodníkov budú vychutnávať do noci zo soboty na nedeľu. Na túto trasu sa dá prihlásiť aj ako dvojčlenné družstvo.  

  • Štart: piatok 9. septembra o 20.30 hod.
  • Štart / cieľ: Ultraks-Zone Mayrhofen
  • Dĺžka trasy: 101 km
  • Celkové stúpanie: 8800 m
  • Najvyššie položené miesto: Schoenbichler Horn (3123 m n.m.)
  • Občerstvovačky: 9 (na horských chatách)

NOVINKA #2: TUX070

Druhou novinkou je TUX070, preteky, ktoré štartujú na parkovisku lanovky Gletscherbahn Hintertux. Bežcov čaká 70 jedinečných kilometrov cez horský svet Tuxských Álp. Prvé kilometre, ešte s čelovkou, sa stúpa k Frauenwand, miestu s peknými výhľadmi, ktorým na kráse pridá východ slnka. Cez Tuxerjoch a hrebeň Zillertalských Álp trasa vedie na Rastkogel, kde sa pridáva k trase RK50. Na záver nasleduje technický zbeh do centra Mayrhofen. Cieľ sa nachádza rovnako, ako aj u ďalších trasách, v "Ultraks-Zone" pri Európskom dome. Pretože štart a cieľ sa nenachádzajú na rovnakom mieste, organizátori úre účastníkov TUX070 ponúkajú možnosť odvozu z Mayrhofen na štart a odvoz batožiny zo štartu do cieľa.

  • Štart: sobota 10. septembra o 05.30 hod.
  • Štart: Parkovisko lanovky Gletscherbahn Hintertux
  • Cieľ: Ultraks-Zone Mayrhofen
  • Dĺžka trasy: 70 km
  • Celkové stúpanie: 4000 m
  • Najvyššie položené miesto: Geierjoch (2760 m n.m.)
  • Občerstvovačky: 6 

Vďaka rozšíreniu podujatia o nové špičkové ultra trasy organizátori očakávajú v najbližšom roku silnejšie štartové pole s vyššou medzinárodnou účasťou. Popri dvoch nových dlhých trasách ponúkajú usporiadatelia ultra klasiku a niekoľko kratších trailových trás, takže každý bežec si môže vybrať svoju optimálnu vzdialenosť. Ktoré to sú?

RASTKOGEL 50

Rastkogel 50 (predtým najdlhšia trasa Mayrhofen Ultraks) povedie bežcov 50 kilometrov (celkové stúpanie 3200 m) cez Penken a Rastkogel späť do Mayrhofenu. Náročné stúpania, pekné výhľady a krkolomné zbehy čakajú každého, kto sa rozhodne pre túto vzdialenosť.

  • Štart: sobota 10. septembra o 08.00 hod.
  • Štart / cieľ: Ultraks-Zone Mayrhofen
  • Dĺžka trasy: 50 km
  • Celkové stúpanie: 3200 m
  • Najvyššie položené miesto: Horbergjoch (2762 m n.m.)
  • Občerstvovačky: 6

KRATŠIE TRASY

Pre všetkých, ktorí preferujú kratšie trasy alebo sa chystajú na svoje prvé trailové preteky v horách, sú v ponuke trasy MUZ14 (14,5 km / +900 m) a polovičná trasa SPRINT so 7 kilometrami a 350 m hore kopcom. Obidve trasy vedú okolím Mayrhofenu a ponúkajú pekný zážitok z behu v okolitých horách. 

MUZ30 (v minulosti "middle" trasa) je je veľmi obľúbenou trasou v rámci Mayrhofen Ultraks. A účasť na týchto pretekoch je (nielen) pre domácich trailových bežcov aj prestížnou záležitosťou. Trasa s 30 km / +2000 m je súčasťou Golden Trail National Series. Majú ta šancu tu získať body do kvalifikácie na finále série na Azorských ostrovoch (body sa zbierajú na šiestich pretekoch v Rakúsku, Nemecku a Švajčiarsku).

Organizátori nezabúdajú ani na deti, ktoré si zabehajú a hlavne sa pobavia na krátkej Mini-Ultraks trase v blízkosti cieľa (Europahaus), na ktorej sú aj malé prekážky. 

Cieľ pretekov (Ultraks-Zone) ponúka pre divákov okrem stánkov výrobcov a prezentácie produktov aj možnosť sledovať priebeh pretekov na veľkej obrazovke, o náladu pri čakaní na bežcov v cieli sa postará moderátor a DJ.

Všetky informácie o pretekoch Mayrhofen Ultraks ZIllertal nájdete na: https://mayrhofen.ultraks.com

Registrácia prebieha na: https://mayrhofen.ultraks.com/en/registration

Die Zillertaler und Tuxer Alpen rund um Mayrhofen bilden zwischen dem 9.-10. September 2022 erneut die imposante Naturkulisse für ein Trailrunning-Event der Extraklasse: Tolle Trails, wunderbare Natur und eine außergewöhnliche Stimmung – das sind die Mayrhofen Ultraks Zillertal. 2022 findet das Event bereits zum vierten Mal, es hat sich seit 2019 zu einem echten Highlight im Trailkalender mit ganz besonderer Atmosphäre entwickelt. 
 
Gemeinsam mit den Tourismusverband Mayrhofen und dem Tourismusverband Tux-Finkenberg erweitern die Ultraks ihr Streckenportfolio um zwei absolute Highlights im kommenden Jahr und werden für Trailrunner*innen noch attraktiver:
 
Zum einen führt der neue Z101 über Höhenwege durch die traumhaften Zillertaler Alpen vorbei an einigen der bekanntesten und geschichtsträchtigsten Schutzhütten. Läufer*innen überwinden dabei 8.800hm auf anspruchsvollem, technischem Terrain. Der höchste Punkt der Strecke liegt auf stolzen 3.123m. Der Übergang am Schönbichler Horn markiert das Dach der Tour. Der Z101 bringt alle Athlet*innen an ihre Grenzen und bildet am Freitag den Auftakt in ein spannendes Ultraks-Wochenende mit insgesamt sechs Strecken und dem Kinderlauf. Die Teilnehmer*innen laufen hierbei in der Nacht, die ersten werden gegen samstagmittag wieder in Mayrhofen erwartet, die langsameren erreichen das Ziel in der Nacht zum Sonntag. 
Die zweite Neuheit ist der TUX070, der am Parkplatz der Gletscherbahn Hintertux startet. Alle Läufer*innen erwarten 70 einzigartige Kilometer durch die Tuxer Bergwelt. Die Ultraks-Zone am Europahaus bildet – wie bei allen anderen Strecken – das Ziel dieser Distanz.  
Neben den neuen Langstrecken bietet der Veranstalter mit den „Ultraks-Klassikern“ für jeden Trailrunner und jeder Trailrunnerin die optimale Distanz an. Bei den Mayrhofen Ultraks Zillertal ist für jeden etwas dabei:
Die Rastkogel 50 (ehemals „Long“) führt die ambitionierten Läufer*innen über 50km und 3.200hm über Penken und Rastkogel zurück nach Mayrhofen. Fordernde Anstiege, schöne Aussichtspunkte und spektakuläre Downhills erwarten die Teilnehmer*innen auf dieser Distanz. 
 
Für alle, die es etwas kürzer mögen oder sich erstmals im Traillauf versuchen möchten, bieten sich die MUZ14 mit 14,5km und 900hm oder der „Sprint“ mit 7km und 350hm an. Beide Strecken führen aus dem Ort hinaus Richtung Brandberg und versprechen eine tolle Berglaufexperience am Rande Mayrhofens.
 
Die MUZ30 (ehemals „Middle“) bildet ein weiteres Highlight bei den Mayrhofen Ultraks 2022. Die beliebte Strecke über 30km und 2.000hm ist erneut Teil der Golden Trail National Series supported by Salomon. Die Teilnehmer*innen haben die Chance, sich für das Finale der Serie auf den Azoren zu qualifizieren indem sie bei sechs Rennen in Österreich, Deutschland und der Schweiz Punkte sammeln. 
Durch die Erweiterungen des Streckenportfolios erwartet der Veranstalter im kommenden Jahr ein noch stärkeres und internationaleres Teilnehmerfeld. 
 
Alle Kids können sich wieder beim Mini-Ultraks powered by Sparkasse Schwaz versuchen. Der Kinderlauf im Rahmen der Ultraks bietet den Läufer*innen von morgen eine kurze Strecke rund ums Europahaus mit kleinen Hindernissen. Hierbei steht natürlich der Spaß allein im Vordergrund. 
 
Auf der Eventfläche am Europahaus ist für Zuschauer und Interessierte ebenfalls einiges geboten: Aussteller präsentieren ihre Produkte und laden zum Mitmachen ein. Die Rennen werden auf einer Videowall live übertragen und Moderator Lukas Ebenbichler und DJ Albin sorgen für gute eine einzigartige Stimmund und Atmosphäre. 
 
Also: Nicht verpassen und am besten jetzt schon anmelden. 
 
Weitere Infos: https://mayrhofen.ultraks.com

Naši mediálni partneri: