Montreux Trail Festival 2022

Šiesty ročník Montreux Trail Festival má za cieľ priniesť výnimočnú výzvu pre bežcov a zážitok pre všetkých, ktorí sa počas víkendu 29.-31. júla 2022 v švajčiarskom meste Montreux a v okolitých horách budú pohybovať. Zážitok nie len bežecký, ale aj hudobný a v neposlednom rade aj gastronomický. Vďaka organizátorom podujatia ich preteky ako hostia zažijú aj viacerí slovenskí bežci.

Montreux Trail Festival alebo "Tour des Alpes Vaudoises" predstavuje spojenie očarujúceho prostredia - mesta Montreux na brehu Ženevské jazera, okolitých vysokých hôr, inovantívneho formátu pretekov s mixom trás, ktoré potešia bežcov vrátane ultratrailovej elity. A k tomu všetkému patrí hudba a sviatočná nálada. Riviéra Montreux po jazzovom festivale zažila so vznikom Montreux Trail Festival v júli 2017 malú revolúciu. Podujatie hneď upútaôo svojou srdečnosťou a prostredím. 

Brehy Ženevského jazera obkolesené vinohradmi ponúkajú úžasné výhľady. Hrad Chateau de Chillon hneď na brehu jazera dodáva miestu na atraktivite. Región vítal horských turistov už pred dvoma storočiami. Dôvodom sú samozrejme Alpy, ktoré sa aj tu stali v 21. storočí prostredím pre horské bežecké preteky s najvyššími alpskými štítmi na dohľad.

Aby mohol vzniknúť event takýchto rozmerov a kvality, bolo vytvorené združenie “Dénivelé Positif”, za ktorím stoja dvaja fanatici, čo sa ultrabehu a hôr týka - Diego Pazos a Cédric Agassis. Diego, ktorý získal v roku 2015 titul švajčiarskeho ultrabežca roka a Cédric, ktorý má mnohoročné skúsenosti s organizovaním trailových pretekov a menežovaním projektov, spojili svoje sily a do podujatia vložili veľkú dávku kreativity, dôkladnosti, ale aj odviazaného "Rock’n Roll" prístupu. Samozrejme, preteky neorganizujú sami, majú podporu ďalších vyše 30 členov organizačného tímu a 250 dobrovoľníkov.

V roku 2021 sa na Montreux Trail Festival vybral Majo Priadka. Jeho reportáž nájdete v sekcii SLOVAK ULTRA TRAIL TEAM. Majo v svojom článku a aj pri rozprávaní o pretekoch neskrýval nadšenie. Na stovke MXTREME podal ďalší zo svojich parádnych ultra výkonov a tak mohla vzniknúť aj táto fotka. :-)

Osobitne Majo chválil atmosféru pretekov spojenú s množstvom zábavy a hudby. Organizátori nám ju sprostredkovali v oficiálnom videu z ročníka 2021:

Spolupráca s organizátormi Montreux Trail Festival pokračuje aj v roku 2022, a tak tu máme informácie k aktuálnemu ročníku tohto švajčiarskeho podujatia. Poďme sa pozrieť bližšie, čo všetko majú organizátori Montreux Trail Festival pre bežcov pripravené na júl 2022.

MXTREME (110 KM / +8000 M)

Tieto preteky sa vrátili do programu Montreux Trail Festival v roku 2020 s úplne novou trasou, ktorú si v rámci spolupráce s SUT úspešne vyskúšal ako prvý zo slovenských bežcov Bohumil Uhrin (reportáž). Po štarte z Bex na úsvite trasa rýchlo zvýši vaše tepy výstupom z 500 do 2500 metrov, odkiaľ sa naskytnú výhľady na majestátne štíty Muverans. Nasleduje zostup do nádherného regiónu Pont-de-Nant, Anzeinde a Solalex. Po prvej časti sa trasa dostane do regiónu Villars a prekročí horské sedlo Col de la Croix a masív Chamossaire. Ďalej pokračuje smerom na Leysin (obec v kantóne Vaud), nad ktorou sa týčia skalné veže Mayen a Aï. Výstup na vrchol Rochers de Naye s výhľadom na jazero Léman a zostup cez rokliny Gorges du Chauderon tvoria záverečnú pasáž trasy pred dobehom do cieľa v Montreux.

  • Štart: 30. júla 2022 o 04.00 hod. z Bex
  • Mapa trasy: Link
  • Občerstvovacie stanice: 11
  • Dropbagy: 2 ks do Sépey
  • Cieľ: Montreux
  • Časový limit: 34 hodín (plus časové brány: Solalex - 9 hodín, Le Sépey - 18 hodín, Rochers de Naye - 31 hodín)
  • Obtiažnosť: extrémna
  • Trasa je certifikovaná ITRA za 5 bodov a je zaradená medzi UTMB kvalifikácie
  • Štartovné: 175 CHF
 

MXALPS (70 KM / +5000 M)

Preteky znamenajú návštevu najkrajšej horskej oblasti v kantóne Vaud a beh po celom reťazci hrebeňov a vrcholov nad Montreux. Po štarte z zo stredovekého zámku Aigle trasa vedie po fantastických trailoch s množstvom vrcholov, výhľadmi na Mont Blac z Cape aux Moines či na jazero Léman a scenériu Álp. Zmes objavovania, krásy a náročnosti. Prvá časť trasy znamená 1500 metrov stúpania s napojením sa na trasu MXEXTREME v sedle Col d'Argniaules. Pri výbehoch a zbehoch na Grand a Petit Chamossaire si popri sústredení na svoje kroky po trailoch môžete vychutnať aj výhľady na masív Diableters, vzdialený Mont Blanc a na jazero Bretaye. Postupne zbehnete k jazeru Chavonnes a k občerstvovačke Le Sépey. Po doplnení energie zamierite pod skalné vežiam Famelon, Mayen a Aï. Zostup ku Corbeyrier vás priblíži k ďalšej dôležitej občerstvovačke, kde si doplníte sily pred výstupom na hrebeň Malatraix s jeho výhľadmi na najväčšie jazeru v západnej Európe. Až po výstupe na Rochers de Naye zamierite už k Montreux, pričom záverečnú pasáž trasy pred dobehom do cieľa tvorí roklina Gorges du Chauderon.

  • Štart: 30. júla 2022 o 06.40 hod. zo zámku Aigle
  • Mapa trasy: Link
  • Občerstvovacie stanice: 7
  • Cieľ: Montreux
  • Časový limit: 26 hodín (plus časová brána: Le Sépey - 6 hodín)
  • Obtiažnosť: vysoká
  • Trasa je certifikovaná ITRA za 4 body a patrí medzi kvalifikačné preteky UTMB
  • Štartovné: 105 CHF (do konca mája)
 

MXSKY (30 KM / +2100 M)

Skyrunneri si prídu na svoje na tretej najdlhšej trase Montreux Trail Festival. Je to trasa, ktorá je výzvou, no aj zábavou pre bežcov. Po štarte z Montreux nasleduje stúpanie na Cubly a beh cez hrebeň Verraux. Zo sedla Col de Jaman sa dostanete na  ostrý vrchol Dent de Jaman. Odtiaľto už nasleduje zostup do Montreux, ktorý vedie cez rokliny Gorges du Chauderon.

  • Štart: 30. júla 2021 o 09.00 hod. z Montreux (Place du Marché)
  • Mapa trasy: Link
  • Občerstvovacie stanice: 3
  • Cieľ: Montreux
  • Časový limit: 9 hodín (plus časová brána: Montagne d’Amont - 6,5 hodiny)
  • Obtiažnosť: stredná
  • Trasa je certifikovaná ITRA za 2 body a patrí medzi kvalifikačné preteky UTMB
  • Štartovné: 62 CHF 
 
 
Špecialitou podujatia je možnosť nie úplne tradičnej štafety - MXFAMILY. Úvodný kilometer v Montreux totiž zabehne dieťa (do 15 rokov) a potom už predá štafetu dospelému bežcovi, ktorý sa vydá za nástrahami a krásami trasy MXSKY. Záverečný kilometer v Montreux potom obaja členovia štafety odbehnú spolu. Deti štartujú na úvodný kilometer o 08.45 hod. Štartovné na MXFAMILY je 80 CHF.
 
 
 
Montreux Trail Festival je neodmysliteľne spojený s hudbou. Trail, fun and rock'n'roll. Socha slávneho speváka slávnej skupiny Queen stojí na brehu Ženevského jazera na Place du Marché. A práve tu sa začína v piatok 30. júla o 20.30 hod. beh, počas ktorého zažijete rokliny Gorge du Chauderon v noci. Skvelá atmosféra, zábava a nie tak celkom ľahká trailová trasa s časovým limitom 3,5 hodiny a dvoma občerstvovačkami.
 
 
TRAIL VILLAGE
 
Súčasťou podujatia je expo v Montreux na brehu Ženevského jazera - príležitosť prezentovať produkty a nápady tiscíkam ľudí - bežcom, ich fanúšikom, návštevníkom mesta.
 
Montreux Trail Festival pozýva všetkých ultrabežcov zo Slovenska na svoje krásne horské traily, náročné trasy a preteky s nezabudnuteľnou atmosférou a zábavou počas nich aj po dobehu do cieľa. 
 
 
Webstránka pretekov: https://montreux-trail.ch/en/
 
Aký bol Montreux Trail Festival a jeho atmosféra v rokoch 2019 a 2020, ukazujú oficiálne videá z podujatia:
 
 

 

Naši mediálni partneri: