Mozart 100 by UTMB® 2022

Mesto Salzburg ako svetové dedičstvo UNESCO a úchvatný región Salzburského kraja sú každoročne dejiskom známeho rakúskeho bežeckého eventu mozart 100 by UTMB®. V spolupráci s jeho organizátormi vám prinášame informácie o týchto pretekoch, s ktorými spolupracujeme už niekoľko rokov.

18. júna 2022 sa bude v Rakúsku konať jubilejný desiaty ročník bežeckého podujatia mozart 100 by UTMB® s deviatimi rôznymi pretekmi. Registrácia je na mozart 100 by UTMB® je otvorená už od októbra, pričom platí, že čím skôr sa bežci registrujú, tým je štartovné nižšie. Predovšetkým na stovke sa vďaka jej náročnosti dá očakávať veľký záujem.

Začiatkom mája vzniklo partnerstvo medzi IRONMAN Group a UTMB Group. So vznikom novej UTMB® World Series sa pre rok 2022 zvýšil záujem o preteky, ktoré sú súčasťou tejto série (na rôznych úrovniach) a fungujú v súlade s princípmi a hodnotami UTMB. Ako sa vyjadril Josef Mayerhofer, riaditeľ pretekov mozart 100 by UTMB®, "Sme hrdí byť súčasťou UTMB® World Series, ktor sa v roku 2022 bude konať po prvý raz. Všetci sme spoločne zažili stúpajúcu popularitu trailového behu. Veľa ľudí tomuto športu v prírode venuje čoraz viac času. Salzburg patriaci do svetového dedičstva UNESCO je fantastickým a jedinečným miestom pre preteky tejto prestížnej série."

Preteky mozart 100 by UTMB® prevedú účastníkov rozmanitou krajinou v okolí Salzburgu Rakúsku a garantujú nezabudnuteľný zážitok z trailového behu. Vďaka dvom ultra pretekom sa pre skúsených ultrabežcov aj nováčikov ponúka perfektná výzva. S pretekmi mozart Marathon, mozart Light, mozart Half Marathon a mozart City Trail je umožnené bežcom všetkých výkonnostných úrovní vybrať si optimálnu trasu. Pre priaznivcov tímových súťaží sa navyše ponúka možnosť zúčastniť sa pretekov štafiet alebo ako tíme bežať v rámci mozart City Trail a bežecké zážitky zdieľať s priateľmi v tíme.

Salzburg je jedinečným miestom v každom ohľade. Harmonická súhra krajiny a architektúry, umenia a kultúry, tradičného a moderného na malom priestore vytvára osobitú príťažlivosť tohto miesta a je ďalším z dôvodov, prečo preteky navštíviť.

"Je skvelé vidieť, ako podujatie počas minulých rokov rástlo. Pri prvom ročníku v roku 2012 bolo na štarte 250 bežcov. Pri našom 10. jubilejnom ročníku očakávame viac ako 2000 účastníkov. Obzvlášť ma teší, že sa počas tých rokov vytvorila silná komunita trailových bežcov, ktorá sa každým rokom rozširuje. Bez úzkej spolupráce s našimi partnermi a celým regiónom, ktorý preteky hostí, by tento vývoj nebol možný. Sme za to vďační.", vyjadrila sa Claudia Kolussi, COO mozart 100 by UTMB®.

Poďme sa bližšie pozrieť na jednotlivé preteky v rámci mozart 100 by UTMB® 2022. Účastníci si môžu vybrať z bohatej ponuky trás. Dve z nich majú parametre ultra - sú to MOZART 100 (108 km / +5000 m) a MOZART ULTRA (78 km / +4100 m). Možnosť vyskúšať si horský maratón ponúka MOZART MARATHON (42 km / +1800 m). Ponuku doplňujú ďalšie tri kratšie trasy - MOZART LIGHT (31 km / +1100 m), MOZART HALF MARATHON (21 km / +750 m) a MOZART CITY TRAIL (9 km / +230 m). Ultra trasy sú rôznorodé: nájdete na nich poľné cesty, horské chodníky a chodníčky, ale aj schody.

Najdlhšia trasa MOZART 100 prevedie účastníkov z centra mesta Salzburg cez jeden z najnádhernejších regiónov Rakúska s jeho krásnymi lesmi, lúkami, horami a riekami k jazeru Fuschlsee a jazeru Wolfgangsee a naspäť. Rovnako, ako v minulom roku, trasa za St. Gilgen povedie na vrchol Zwölferhorn (1520 m n.m.), ktorý ponúka úchvatné panoramatické výhľady. Finále pred Salzburgom tvoria vrcholy Nockstein a Kapuzinerberg. Parametre najdlhšej trasy podujatia tak budú 108 km / +5000 m (running stones: 3). Časový limit trasy MOZART 100 je 22 hodín.

Trasa MOZART ULTRA so 78 km a 4100 metrami celkového stúpania predstavuje serióznu ultra výzvu. Táto trasa sa začína vo Fuschl am See a vedie k jazeru Wlfgangsee. Z veľkej časti má táto trasa identický priebeh, ako jej "väčší brat" - teda trasa stovky. Na zdolanie týchto 78 km (3 running stones) majú bežci vymedzený čas 20 hodín.

Fanúšikovia horských maratónov si príjdu na svoje na trase MOZART MARATHON s 1800 metrami stúpania. Štart maratónu sa nachádza v St. Gilgen a po rýchlom úvode je záver poriadne do kopca cez vrcholy Nockstein a Kapuzinerberg.

V ponuke sú aj preteky pre tímy (MOZART CITY TRAIL ako tímová súťaž) a pre štafety (na trasách MOZART 100 a MOZART ULTRA).

SÚŤAŽ O ŠTARTOVNÉ  NA MOZART 100 BY UTMB® 2022

V spolupráci s organizátormi podujatia vám okrem informácii o týchto pretekoch prinášame aj súťaž o voľnú registráciu na trasu MOZART 100 (108 km) alebo MOZART ULTRA (78 km) podľa vlastného výberu. Odpovedzte správne na súťažné otázky, ktoré nájdete vo formulári, a budete zaradení do žrebovania o možnosť štartovať zadarmo na tomto rakúskom podujatí.

::: SÚŤAŽNÝ FORMULÁR :::

Súťažný formulár bude otvorený do piatku 10. decembra 2021 do 18.00 hod. Zo správnych odpovedí následne vyžrebujeme výhercu (štartovné je neprenosné, v prípade, že výherca ohlási, že o štartovné nemá záujem, nasleduje žrebovanie ďalšieho čísla).

Naši mediálni partneri: