My się zimy nie boimy! alebo ETAPOWA TRIADA 2020 v Poľsku

Bežecká sezóna 2019 sa nebadateľne preklopila do ďalšej. Behať sa skrátka bude stále. Počas víkendu 4.-5. januára 2020 sa bude behať aj v Poľsku. V duchu hesla "3 biegy w 2 dni? Czemu nie!" je tu možné ešte pred trojkráľovým pondelkom nabrať celkom slušný objem kilometrov na troch rôznych vzdialenostiach v rámci jedných pretekov.

Etapowa Triada sú bežecké preteky v Poľsku, ktoré sa práve počas prvého januárového víkendu konajú ako Triada Zimowa (existuje aj letná verzia - júlová Triada TCT). Pre organizátorov Triady však etapový beh predstavuje predovšetkým dobrodružstvo. Od samého vzniku projektu TRIADA sa organizátori (Fundacja Kocham Góry) snažia rozvíjať myšlienku etapových pretekov v prírode. Centrom pretekov Triada je Krościenku nad Dunajcem, ktoré leží na okraji Pienin, iba kúsok severne od Čeverného Kláštora. Leží medzi tromi pohoriami, čo poskytuje ideálnu príležitosť na tri rôzne etapy. V sobotu ráno účastníci bežia v Gorciach, v sobotu večer v Pieninách a v nedeľu ráno poslednú etapu v Ľubovnianskej vrchovine (Beskid Sądecki). Cieľom každej etapy je v Krościenko na Dunajci, takže logistika nie je zložitá a bežci si môžu oddýchnuť a pripraviť sa na ďalšiu etapu hneď po dobehu do cieľa tej predchádzajúcej.

K dispozícii je hneď niekoľko verzii zimnej Triady, takže každý bežec si tu môže vybrať podľa svojich bežeckých schopností a ambícii. Poďme si ich predstaviť.

ULTRA je najdlhšou verziou zimnej Triady. Počas dvoch dní bežci absolvujú celkovo 60 km so stúpaním 3100 metrov. Prvou etapou je sobotný dopoludňajší 16 km dlhý beh, ktorého kulisou je Gorce (Gorczański Park Narodowy sa nachádza v blízkosti poľsko-slovenských hraníc). Najvyšším bodom etapy je Lubań s 1211 metrami. Cieľ, ako už bolo spomenuté, je v Krościenku nad Dunajcem. V ten istý deň čaká bežcov aj rýchla etapa s dĺžkou 11 km a s dvomi menšími stúpaniami na Toporzysko (ide o dva okruhy). Triadu bežci zavŕšia v nedeľu etapou dlhou 33 km, ktorá vedie Ľubovnianskou vrchovinou (Beskid Sądecki). Na Przehybe sa tu dostanú do nadmorskej výšky 1175 m.

MARATON je strednou verziou Triady. Postup po jednotlivých pohoriach ostáva rovnaký, tak isto prvé dve sobotné etapy sa zhodujú s verziou ULTRA. Nedeľná etapa je však kratšia - 18 km doplňuje celkový počet nabehaných kilometrov na 45 (s 2500 metrami stúpania).

INTRO je základným levelom Triady - po prvej 16 km sobotnej etape (Gorce) už nasledujú dve kratšie - večerných 5 km v Pieninách a nedeľných 10 km cez pohorie Beskid Sądecki. Celkovo bežci absolvujú 30 km so stúpaním 1570 m.

Trasy síce nevyzerajú pre ultra borcov odstrašujúco, no treba brať do úvahy, kedy a kde sa preteky konajú. Zima v horách, aj keď tento rok zatiaľ na snehovú nádieľku čakáme, vie urobiť z behu po horských chodníkoch poriadnu výzvu. Trasy môžu zabrať aj dvakrát toľko času, ako v lete a zrazu môžu mať aj skúsení trailoví bežci plné nohy práce (fotka je z roku 2019).

Webstránka pretekov: https://etapowatriada.pl/

Facebook fanpage Etawa Triada: https://www.facebook.com/EtapowaTriada/

Facebook event 2020: https://www.facebook.com/events/2388687691222869/

Srdečne ďakujeme organizátorom Triady Zimowej, ktorí pozvali na svoje preteky bežcov zo SLOVAK ULTRA TRAIL teamu. Na pretekoch držíme palce a prajeme krásny zážitok Gabike Plačkovej a Martinovi Plačkovi.

Ich postup etapami v rámci Triady Zimowej ULTRA budeme sledovať v nasledovných riadkoch.

Gorce - 16 km (sobot a)

  • Martin Plačko: s časom 01:27:00 3. miesto celkovo, 1. miesto v kategórii
  • Gabika Plačková: s časom 01:57:41 8. miesto ženy, 3. miesto v kategórii
 

Pieniny - 11 km (sobota)

  • Martin Plačko: s časom 00:51:11 2. miesto celkovo, 1. miesto v kategórii
  • Gabika Plačková: s časom 01:07:54 5. miesto ženy, 2. miesto v kategórii

Beskid Sądecki - 33 km (nedeľa)

  • Martin Plačko: s časom 03:31:10 2. miesto celkovo, 1. miesto v kategórii
  • Gabika Plačková: s časom 04:45:46 11. miesto ženy, 3. miesto v kategórii
 
 
  • Martin Plačko s celkovým časom 05:49:19 obsadil 2. priečku a je 1. v kategórii M40-49!
  • Gabika Plačková sa s celkovým časom 07:51:21 dostala medzi top 10 žien (8. miesto) a v kategórii je tretia.
Veľká gratulácia!
 

Foto: Ultra Lovers, Etapowa Triada

Naši mediálni partneri: