Náročná, krásna a jediná zimná (krátky rozhovor s Romanom Minarovičom pred Kysuckou stovkou)

Kysucká stovka otvorí sezónu SLOVAK ULTRA TRAIL už v najbližší piatkový večer. Ide o deviaty ročník diaľkového podujatia, ktorého zakladateľom je Roman Minarovič. A práve Romana sme poprosili o pár slov k prvej stovke v roku 2020 na Slovensku.

Roman, Kysucká stovka o niekoľko dní otvorí svoj 9. ročník. Stál si pri jej zrode, nie je tomu inak ani po desaťročí. Čo pre Teba táto akcia znamená?

Kysucká stovka,  to je pre mňa spojenie troch pohorí, ktoré významne ohraničujú KYSUCE, sú to Kysucká vrchovina, Kysucké Beskydy a Javorníky. V r. 2011 bola mierna zima, akcionári CS1000 mali voľno, ale radi by vybehli :-) . Navrhol som, príďte k nám na Kysuce. Prvý ročník KYS100, to bola  komorná akcia, rodinná atmosféra. V podstate je toto už 10. ročník KYS100, v roku 2017 som zo zdravotných dôvodov (zlomený prst na nohe) akciu oficiálne neorganizoval. Napriek tomu skupinka skalných ultrabežcov zo Slovenska a Čiech v marcovom termíne časť trasy KYS100 absolvovala, robil som im len pojazdný bufet. Ďakujem Peťa, Michal, Petr, Martin.

Ak by si mal tromi slovami charakterizovať Kysuckú stovku, ktoré by si zvolil?

Náročná, krásna a jediná zimná stovka na Slovensku. Teraz to vyzerá, že neviem do 3 napočítať :-D

Trasa Kysuckej stovky ostáva nezmenená, bežcov a diaľkoplazov teda čaká 113 km s celkovým stúpaním 4700 metrov. Prinesie víkendová akcia oproti minulému roku nejakú novinku v celkovej organizácií?

KYS100 patrí tento rok medzi akcie organizované SLOVAK ULTRA TRAIL s pomocou Športklubu turistov Kysucké Nové Mesto.

Je dobré známou skutočnosťou, že podmienky na trase hrajú pri Kysuckej stovke významnú rolu. Ako to teda vyzerá aktuálne?

Na trase je na severných stranách miestami 20 cm a viac snehu. A ak nie je sneh, určite je blato. Cesty sú bez snehu :-)

Trasu Kysuckej stovky si v minulých rokoch značieval zväčša sám. Je tomu tak aj v tomto roku?

Áno, trasu KYS100 som v minulosti značil sám. Trasu som zároveň nafotil a z trasy som spísal aj aktuálny initerár. Pár úsekov mi pomáhala značiť Tinka Magová a tento rok to bude Miki Kéri.

Kontrolné stanovišťa sa nachádzajú na už tradičných miestach. Máte pripravenú nejakú novinku, týkajúcu sa občerstvovačke a ich ponuky?

Občerstvenie máme klasické... Chlebík, ovocie, pomazánky, obľúbené oškvarkové pagáčiky, domácu masť a iné dobroty. Myslíme aj na účastníkov s bezlepkovou diétou.

V štartovnej listine je množstvo známych mien, pravidelných návštevníkov akcii SUT. Viac ako tretinu tvoria bežci a diaľkoplazov z Českej republiky, Maďarska a Poľska. V čom vidíš dôvod oproti iným akciám pomerne vysokého podielu hostí z okolitých krajín na slovenskej stovke?

Kysuce sú krásne, trasa a podmienky sú vždy náročné. KYS100 je prvá akcia v roku na Slovensku, možno to bude práve preto. Trasa dostatočne
preverí každého účastníka.

Záverečná otázka - čo by si chcel účastníkom nadchádzajúceho ročníka Tvojej akcie odkázať?

Tešíme sa na vás, veríme, že sa vám trasa na Kysuciach bude páčiť :-)

Ďakujem a držím palce Tebe s Tinou do záveru príprav a počas víkendu!

Foto: Roman Minarovič, 29. február 2020

Naši mediálni partneri: