Nízkotatranská stíhačka 2018

Nízkotatranská stíhačka, bezpochyby už kultová akcia slovenského ultratrailu, završuje v tomto roku desaťročie svojej existencie. Počas tých desiatich rokov prešla mnohými zmenami. Z turistického pochodu (nultý ročník) sa stali ultratrailové preteky, k výrazným zmenám došlo v oblasti zázemí, služieb pre bežcov či zdieľania výsledkov. A tento rok NTS prichádza určite s najvýraznejšou zmenou od svojho vzniku. Prinášame vám rozhovor s Ľubom Mäkkým, ktorý v organizačnom tíme NTS pôsobí od samotného počiatku.

Nízkotatranská stíhačka bola prvým 100 km ultratrailovým pretekom na Slovensku. Ako vnímaš jej postavenie v súčasnosti, keď je ponuka behov s takýmito alebo ešte “horšími” parametrami na Slovensku neporovnateľne vyššia, ako v roku 2009?

Parametre sa snažíme príliš neriešiť. Dôležitá je pre nás skôr logika trasy. Nízke Tatry ponúkajú svojou dĺžkou hrebeňa unikátnu možnosť neriešiť, kade by sme to trasovali, aby to malo bujné parametre. Iste dalo by sa vymyslieť, no nám sa páči práve možnost absolvovania celého hrebeňa priamo.



Červeno značená trasa z Telgártu na Donovaly (okrem odbočenia na občerstvovačku na Ďurkovej) má svoju logiku, vďaka kalamite však pred niekoľkými rokmi došlo k úprave spojenej s návštevou Šumiaca. Posledný rok potom priniesol značne diskutovaný variant trasy s výstupom na Kráľovu hoľu po účelovej komunikácii. Ktorú možnosť hodnotíš ako najlepšiu?

Účelová komunikácia sa mi nepáči podobne, ako sa nepáči ani pretekárom. Takto nám to určila v povolení Správa NAPANTu, čo nás po dlhodobej spolupráci s nimi – na Stíhačke aj iných aktivitách HIKING.SK – zaskočilo. Obrátili sme sa preto na úrady opätovne so žiadosťou o zmenu povolenia, aby sa vypustila účelová komunikácia a vrátili sa preteky buď na červenú priamo z Telgártu alebo sa šlo cez Šumiac a hore na Kráľovu hoľu cez Predné sedlo po značke. Či a ktorý variant nám bude povolený, to je aktuálne mimo náš vplyv, no pevne veríme, že to bude pre všetkých pozitívna správa.

K osobnému hodnoteniu by som povedal, že každá trasa má niečo do seba. Jedna je logická (bez naháňania extra kilometrov) a ide o návrat k pôvodnej trase. Druhá je zas skvelou možnosťou na rozbeh s miernejším profilom a návštevou ďalšej rázovitej horehronskej obce. Takže ktorákoľvek je super, lebo nebude treba šliapať asfalt.



V úvode článku bola zmienka o výraznej zmene v pretekoch. Môžeš nám ju priblížiť?

Rozhodli sme sa, že od tohto ročníka bude Stíhačka pre jednotlivcov, nie pre dvojice ako doposiaľ.

Je to spontánne rozhodnutie, alebo k tomu viedli nejaké okolnosti?

Je to rozhodnutie, ktoré je logické z hľadiska aktuálneho vývoja na našej ultrabežeckej scéne. Zrelo v nás už dlhšie a tak sme si povedali, že ročník 2018 je ten správny čas skúsiť niečo nové.



Nízkotatranská stíhačka je spolu s Malofatranskou stovkou asi najexponovanejším podujatím s ohľadom na počasie. Poveternostné podmienky ovplynili preteky už v roku 2015, v roku 2016 dokonca viedlo počasie k ich zrušeniu. Minulý rok príroda Stíhačke priala, aj keď podmienky v druhej časti trasy a v noci neboli nijako ľahké. Do akej miery vnímaš špecifické postavenie NTS ako slovenského 100 km ultra trailu s najvyššie položenou trasou s ohľadom na jej atraktivitu a návštevnosť?

Počasie je fenomén, s ktorým musíme počítať ako s nevypočítateľným. Jednotlivé ročníky sa od seba v náročnosti môžu veľmi líšiť práve kvôli počasiu. Aj preto sme dlho fungovali na koncepte dvojíc. Na druhej strane, urobili sme veľký pokrok za takmer desaťročie v zabezpečení pretekov, v počte dobrovoľníkov, či stanovíšť. Taktiež máme jednoznačný krízový manuál, ktorý presne stanovuje, kedy a prečo sa preteky musia prerušiť, na ako dlho a kedy sa rušia celkovo. Manuál sme zaviedli v roku 2016 a hneď sa aj uplatnil. Bolo to síce pre nás nepríjemné, no jednoznačne dobré rozhodnutie, ktoré sme aj organizačne zvládli. V tomto smere treba vyzdvihnúť profesionalitu našich dobrovoľníkov na Kráľovej holi, ktorí urobili všetko tak, ako bolo naplánové pre takýto prípad.

Vieme, že niektorí ľudia to poriadne ofrflali, no boli to najmä tí, čo na pretekoch neboli. Pretekári neprotestovali, hoci sa našli takí, ktorým podmienky neprekážali, priam vyhovovali.

Čo ma však trochu trápi je, že veľa ultrabežcov podcenilo už na štarte svoje oblečenie, hoci bolo jasné, že podmienky budú zlé. Apelujem preto na to, aby NTSku nepodceňovali a neposudzovali podľa parametrov, ale vzali do úvahy dĺžku trasy, ktorá ide vo vysokohorskom prostredí. Súvisí to aj s kontrolami povinného výstroja, ktoré budú príbúdať.



Od nie veľmi príjemných spomienok z roku 2016 poďme k určite pozitívnejšej téme. Prvá vlna (skupina) registrácie na NTS priniesla doposiaľ 109 záujemcov o tento náročný ultratrail, takže účasť bude v každom prípade rekordná. Aké kroky v registrácii účastníkov na NTS 2018 nasledujú?

Síce nám Správa NAPANTu trochu zavarila v trase, no zároveň sme dostali povolenie pre zvýšenie počtu štartujúcich. Takže preto sa tento rok môže na štart postaviť 150 bežcov a bežkýň, pričom zachovaná je eliminácia na Čertovici, odkiaľ postúpi 100 ľudí.

Sme radi, že už o prvú vlna registrácie bol takýto záujem, čo jednak dáva za pravdu zmene konceptu a jednak sme radi, že ide o ľudí, ktorí majú skúsenosti. Najmä z dôvodu vrtkavosti počasia je dobré, ak budú bežať dobrí bežci. V štartovke sa napríklad medzi ženami objavili všetky tri dámy ocenené v rámci Slovenskej Ultratrailovej Ligy 2017. Medzi mužmi sú napr. obaja minuloroční víťazi NTS a tiež dlhodobí stíhači ako Rišo Pouš, ktorý bol zatiaľ na každej Stíhačke.

Registrácia bude pokračovať od utorka večera (30. január) registráciou v skupine 2, ktorá je otvorená každému bežcovi, ktorí sa na NTSku cíti, no v minulom roku nebol finisher na žiadnych dlhých pretekoch.



Štartovná listina NTS bude tento rok určite poriadne nadupaná. Na čo všetko sa môžu bežci tešiť?

Môžu sa tešiť na krásne horské prostredie Nízkych Tatier s tradične veľmi kvalitným zabezpečením. Stíhačka každoročne láme rekordy aj v počte dobrovoľníkov, vďaka ktorým je priam kráľovsky postarané o každého účastníka. Sme radi, že veľká časť dobrovoľníkov je skúsená a chodí už veľa rokov. Najmä vďaka nim je Stíhačka taká dobrá. Tiež nás teší, že medzi dobrovoľníkmi vidíme aj veľa ľudí z ultratrailovej komunity, či už bežeckej alebo organizátorskej.

NTS bola prvý pretekom na Slovensku, ktorý sa stal kvalifikáciou pre UTMB. Platí možnosť zisku kvalifikačných bodov aj pre tenro rok?

Áno, NTS bola minulý týždeň opäť certifikované v iTRA a jej finisheri získajú 5 iTRA bodov, ktoré môžu použiť aj pre kvalifikáciu na UTMB. V tomto smere chcem poďakovať za support SUT, vďaka ktorému to bola pre nás minimálna starosť.



Ďakujem Ti za rozhovor. Akými slovami by si chcel pozvať bežcov na NTS 2018?

Tešíme sa na stretnutie v Telgárte a urobíme všetko preto, aby bola NTS 2018 jedinečným a silným zážitkom pre každého, kto sa postaví na štart.

Foto: Andrej Žitňan https://www.instagram.com/andrejzitnan/

Rozhovor pripravil: Rado

Naši mediálni partneri: