Pavol Porubčan na Eiger Ultra Trail by UTMB

V sobotu 16. júla Pavol Porubčan bežal veľmi známe švajčiarske preteky Eiger Ultra Trail, ktoré tento rok majú prívlastok by UTMB. Ako sa mu v Alpách darilo?

Štart už o 4:00 s čelovkami. V stmej časti asi po štyroch kilometroch vznikla malá zápcha, ale zásadne nespomaľovala. Myslel som si, že v speedhikingu do kopca som naozaj dobrý. Tu som zistil, že som priemer. A treba dotrénovať aj 1000-metrové zbehy. Pri nich som bol v prvej poloivičke predbiehaný.  

Neskutočné boli výhľady na kopce okolo, a to nie len na Eiger a Jungfrau. Terén bol často technicky veľmi náročný a exponovaný. Niektoré úseky sa museli aj dole ísť krokom. Od Faulhornu (35. km) začalo byť veľmi teplo. Chladil som sa v kravských napájadlách a kde sa dalo. 

Najťažší výšľap je 1000-metrová stojka z Wengenu. Tu ma totálne prehrialo, a rovnako aj ľudí okolo mňa. Od 35. km až po 80. km som veľmi trpel. Musel som sa moc premáhať do behu. Nešlo mi to, bol som uvarený. 

Na 80. kilometri som sa záhadne naštartoval, začal som predbiehať a switchol som sa na pretekový mód. Posledné kilometre som bol ako v ohni. Posúval som sa z 80. na 29. miesto. Vo vekovej kategórii to žiaľ na bedňu nevyšlo. Organizácia bola švajčiarsky dokonalá. Ťažko hľadať, čo by som zmenil. Trať bola asi najkrajšia z toho, čo som dotetaz bežal. Myslím si, že prekonala aj CCC.

Paľo obsadil s výsledným časom 15:09.51 celkovo 31. pozíciu. Medzi mužmi bol 29. a vo svojej vekovej kategórii Senioren II na štvrtom mieste. Gratulujeme!

Krátke video z pretekov od usporiadateľov si môžete pozrieť tu:

Naši mediálni partneri: