PIRIN ULTRA

Krajinou, ktorú na našich ultratrailových potulkách svetom navštívime po prvý raz, je Bulharsko. Krajina bohatá na hory, z ktorých najvyššie sú v pohoriach Rila a Pirin, je domovom ultratrailových pretekov, ktorých trasa svojou náročnosťou môže smelo súperiť s alpskými akciami. Vitajte v srdci národného parku Pirin, na Pirin Ultra.

Prostredie národného parku Pirin je súčasťou svetového dedičstva UNESCO a ponúka vynikajúce terény pre skyrunning a horský ultrabeh. Tradícia ultra pretekov tu vznikla pomerne nedávno - v septembri roku 2016 sa konal prvý ročník Pirin Ultra. No už o tri roky neskôr sa 66 kilometrov dlhá trasa stala súčasťou svetovej skyrunningovej série Migu Run Skyrunner® World Series v disciplíne Sky Extra! To pritiahlo do Bulharska skyrunningovú elitu, aby si zmerala sily v krásnom prostredí tohto pohoria, ktorého najvyšší vrchol - Vihren - sa vypína do nadmorskej výšky 2914 metrov.

Súčasťou svetovej skyrunningovej série sú aj ďalšie dva ročníky Pirin Ultra, o silnú zostavu v štartovnej listine teda bude postarané aj v roku 2019, kedy sa Pirin Ultra (4. ročník) bude konať 20.-23. septembra. A to, že Pirin Ultra nie je iba o skyrunningu, sa dočítate v ďalšom texte. Najprv však poďme k minulému roku.

Na štarte trasy B (66 km) zaradenej do svetovej skyrunningovej série sa zišlo 294 bežcov z 25 krajín. Mesto Bansko, ktoré je miestom štartu aj cieľa, privítalo bežcov otváracím ceremoniálom 5. októbra. Technicky náročná trasa s celkovým stúpaním 4400 metrov bola zároveň záverom celej skyrunningovej série a určila aj jej víťaza.

Nové traťové rekordy boli len prirodzeným vyústením silného poľa bežcov. O rekord trate sa postaral španielsky bežec Pere Aurell Bove s časom 07:44:40. Z pohľadu domácich tieto preteky priniesli vynikajúci výsledok v kategórii žien - Antoniya Grigorova sa umiestnila na tretej priečke, čo je historický úspech pre bulharských bežcov v svetovej sérii. Rekord v kategórii žien neušiel americkej bežkyni Brittany Peterson, ktorá stanovila nový najlepší čas - 09:01:59. Celkový čas vymedzený na dokončenie tejto trasy je 16 hodín.

Pirin Ultra organizovaný klubom XCoClub” Extreme Sports Club, to však nie je iba skyrunningový ošiaľ, ale aj druhá a podstatne dlhšia trasa s parametrami ultra. Stomíľovka, teda trasa A s dĺžkou 160 km a celkovým stúpaním 11000 metrov a s najvyššie položeným bodom v 2665 metroch nad morom, je veľkou výzvou pre skúsených ultrabežcov, ktorí na jej zdolanie majú 50 hodín.

V minulom roku sa tieto preteky postarali o silné emócie aj u bežcov aj u divákov - víťazstvo vybojoval s časom 29:33:22 Bojidar Antonov. Medzi ženami bola najrýchlejšia macedónska ultrabežkyňa Meri Mircheska, ktorá trasu zvládla za necelých 43 hodín. Podmienkou na účasť na 160 km dlhej trase je dokončenie pretekov certifikovaných ITRA minimálne za 4 body v rokoch 2017, 2018 alebo 2019.

Treťou a najkratšou trasou v ponuke bulharských organizátorov je 38 km dlhá trasa C. S 2700 metrami stúpania a s 12-hodinovým limitom je to ľahšia, ale nie ľahká alternatíva k hore spomínaným ultra trasám.

Registrácia prebieha na https://www.en.pirinultra.com/registration už od októbra a troch vlnách (samozrejme so zvyšujúcou sa cenou štartovného) potrvá do 10. deptembra.

Web: https://www.en.pirinultra.com/

Facebook: https://www.facebook.com/pirinultra

SÚŤAŽ S PIRIN ULTRA

V spolupráci s organizátormi Pirin Ultra vám okrem informácii o týchto pretekoch prinášame aj súťaž o voľnú registráciu na trasu 160 km alebo 66 km podľa vlastného výberu. Odpovedzte správne na súťažné otázky, ktoré nájdete vo formulári, a budete zaradení do žrebovania o možnosť štartovať zadarmo na tomto septembrovom bulharskom ultra podujatí.

::: SÚŤAŽNÝ FORMULÁR :::

Súťažný formulár bude otvorený do 6. februára 2019 do 12.00 hod. Zo správnych odpovedí následne vyžrebujeme výhercu (štartovné je neprenosné, v prípade, že výherca ohlási, že o štartovné nemá záujem, nasleduje žrebovanie ďalšieho čísla). Pri 160 km trati treba brať do úvahy podmienku pre registráciu - dokončenie pretekov certifikovaných ITRA minimálne za 4 body v rokoch 2017, 2018 alebo 2019.

Foto: Kameliya Atanasova, Al. Alchev, Martin Angelov

 

Naši mediálni partneri: