Rozhovor pred Hriňovskou stovkou

Po niekoľkomesačnej odmlke prichádza prvá akcia zo série Slovak Ultra Trail v prezenčnej forme – Hriňovská stovka. Pri tejto príležitosti som sa rozhodla pokecať s dvomi úspešnými absolventmi jej prvého ročníka (2019), ktorí sa na štartovej listine objavili znova – Maťou Hanckovou a Mikim Kérim. K slovu sa, samozrejme, dostanú aj organizátori akcie Rado Harach a Ľubka Fenclová.

Ahoj Miki, v roku 2019 si sa na Hriňovskej 100 nielen zúčastnil, ale medzi mužmi aj zvíťazil. Ako by si charakterizoval trasu z hľadiska behateľnosti, terénu, výškového profilu?

Myslím, že trasa je dosť behateľná, terén bude fajn, ak nebude predtým viac pršať, a výškový profil je asi aj ideálne rozložený.

Čo sú podľa teba najväčšie bežecké výzvy trasy a čo, naopak, jej najväčšie lákadlá?

Lákadlá pre mňa sú určite: pekná príroda, trasa, ešte moc nepoznané končiny (aj keď zodvakrát som tam už bol).

Prečo si sa rozhodol akcie zúčastniť opäť?

Pretože je to pekná trasa, ktorú prejsť jedenkrát mne osobne nestačilo.

Máš nejaké konkrétnejšie ambície, ktoré by si si chcel na H100 2021 splniť?

Nie. Chcem si to tam pobehať.

Myslím, že toto bolo stručné, jasné a výstižné. (úsmev) Vďaka za odpovede a veľa šťastia v Hriňovej!

_ _ _


Čau Maťka, ty si na H100 2019 medzi ženami obsadila krásne štvrté miesto, ale videla som, že si ideš dať tento rok repete.

Čo je podľa teba na H100 pre bežcov ťažšie a čo možno ľahšie, ako na iných akciách?

H100 bola krásna ako všetky ostatné slovenské stovky. Každá stovka je iná a každý bežec preferuje niečo iné, takže pre mňa je ťažké porovnávať.

Trasa sa tento rok jemne zmenila. Vnímaš túto zmenu pozitívne alebo by si bola za zachovanie jej pôvodnej verzie?

Skrátenie na 114 km vnímam veľmi pozitívne. Budúci rok očakávam skrátenie o ďalších 10 km, aby to bola konečne „stovka“ (smiech). Teším sa, že na zmenenej trase uvidím nové kúty okolia Hriňovej.

Prečo si sa rozhodla akcie zúčastniť druhýkrát?

Na prvej H100 bolo super, po trase krásne kvietky, úžasná príroda, na občerstvovačkách perfektní dobrovoľníci, snažiaci sa splniť všetky priania bežcov... Prečo si to nezopakovať, keď je to po dvoch rokoch konečne možné?

Aké tri veci by si poradila účastníkom, ktorí sa na H100 vyberajú tento rok prvýkrát?

Nie som expert, ktorý by mal a mohol radiť iným, iba prajem, aby si účastníci užili H100 k spokojnosti a s úsmevom (úsmev).

Ďakujem za rozhovor a v sobotu 19. júna Ti želám ľahké nohy a jasnú hlavu!

_ _ _

Nuž, a poďme teraz k „páchateľom“, ktorí sa rozhodli túto habaďúru pre bežcov zorganizovať.

Ahojte, Rado, Ľubka, čo vnímate ako najväčšiu organizačnú výzvu tohto ročníka?

V priebehu apríla a mája to bola neistota, kedy a do akej miery dôjde k uvoľneniu opatrení a ako sa to dotkne hromadných športových podujatí. Ku koncu mája sú všetky tri okresy, ktorých sa Hriňovská stovka týka, teda Detva, Poltár a Lučenec, v žltej farbe, čo umožňuje preteky pre až 500 ľudí. Samozrejme, taký počet by sme neplánovali ani za normálnych podmienok. Výzvou však stále ostáva príprava a robenie pretekov mimo obvyklého režimu, ktorý sme poznali pred rokom 2020.
 
Vďaka neuveriteľne ochotným ľuďom sa prakticky počas týždňa podarilo do už takmer finálnej podoby dostať dostatočne silný organizátorsko-dobrovoľnícky tím (všetkým touto cestou veľmi pekne ďakujeme). (úsmev)

Momentálne sa ako najväčšia výzva ukazuje, aby akcia mala dostatočný počet účastníkov pre svoju 114 km dlhú trasu. Niektorých bežcov možno odrádzajú aj tie posledné opatrenia, ktoré musíme dodržiavať, prípadne si už od pretekov odvykli. ;-)

Trasa sa oproti pilotnému ročníku 2019 jemne zmenila. Čo viedlo k tomuto rozhodnutiu a na aké zmeny sa môžu účastníci tešiť?

V roku 2019 mala akcia premiéru s trasou 124 km / +5200 m, ktorá patrila k skupine tých ťažších alebo dokonca najťažších na Slovensku pre stovky. Po prvom ročníku sme si rozobrali pre a proti niektorých úsekov a tiež alternatívne vedenie trasy. Cieľom bolo trasu mierne zjednodušiť, vyhnúť sa menej schodným úsekom či úseku s ťažbou dreva. Vzišla z toho trasa, ktorá platí pre rok 2021, teda 114 km / +4800 m.

Mapový podklad: www.mapy.dennikn.sk

K zmene došlo za rozhľadňou Slopovo – Laz, odkiaľ sa po novom schádza po turistickej značke krátko lúkou a potom dlhšie lesom priamo ku K4 v Kokave nad Rimavicou. K druhej zmene došlo za Šutovou jamou, ktorá je paradoxne na poriadnom kopci (úsmev). Trasa vedie po modrej turistickej značke smerom na Hrnčiarky Krtiny, kde sa stáča a lesnou cestou sa pripája priamo na červenú vedúcu cez Kotmanovú do Dobroče.

A do tretice – zmena v samotnom závere trasy, kde sa po poslednej kontrole K9 Pod Brestinou trasa stáča doľava na cestu vedúcu lesom a po cca kilometri pozvoľného klesania odbáča doprava na lesnú zvážnicu, ktorá vás dovedie priamo na vrchol lyžiarskeho svahu na Košútke. A odtiaľ už uvidíte Hriňovú (nie v diaľke (úsmev)).

Ako sa odrazia epidemické obmedzenia v režime akcie? S akými technickými zmenami treba počítať, ak sa bežec/bežkyňa chcú zúčastniť pretekov?

Opatrenia vychádzajú z aktuálne platnej vyhlášky Úradu Verejného Zdravotníctva a jej bodov, týkajúcich sa hromadných športových akcii a Šport Covid semaforu. Tie určujú aj podmienky účasti na hromadnej akcii (t. j. aký test, kedy, aké očkovanie atď.).

Ako máme uvedené na webstránke, s opatreniami treba počítať, myslíme, že hygiena, dezinfekcia rúk, či ohľaduplnosť pri prezentácii, štarte a na stanovištiach by mali byť vecami, ktoré neprekvapia. Mrzí nás, že vzhľadom na aktuálne opatrenia nie je možné poskytnúť bežcom možnosť nocľahu.

Ďakujem pekne za vyčerpávajúce odpovede, želám veľa síl do organizačného finišu a sama sa teším na bežecké objavovanie neprebádaných zákutí Veporských a Stolických vrchov!

(Rozhovory viedla Julka B.)

Naši mediálni partneri: