Rozhovor s Evou Marekovou, víťazkou Ľudovej 50

Prinášame vám krátky rozhovor s Evou Marekovou, víťazkou prvého ročníka pretekov Ľudova 50, ktoré boli zároveň prvým kolom Slovenskej Ultratrailovej Ligy 2023. Eva v sobotu 28. januára 51 km dlhú trasu v Strážovských vrchoch zdolala za 06:39:17!

Ahoj Eva. gratulujem Ti k prvému miestu na prvom ročníku Ľudovej 50. :-) Bola to pre Teba úplne nová trasa, alebo už si s behom cez Rokoš a ďalšími pekné miesta mala skúsenosť?

Ahoj, ďakujem. Na Rokoši som bola druhýkrát – prvý krát presne pred rokom na nultom ročníku. Tieto miesta nemám vôbec pobehané. Mala by som sa sem vrátiť a obzrieť si to tu aj v iných, ako zimných podmienkach.

 Foto: Martina Magová 

Ak porovnáš nultý (skúšobný) a prvý ročník Ľudovej 50, v čom vidíš hlavné rozdiely?

Z nultého ročníka si pamätám len sneh a hrad. :-). Na nultom ročníku bola komornejšia atmosféra, len občas som na trati niekoho stretla. Teraz bol cca 40 km stále niekto predo mnou alebo za mnou. Až posledných 10 km som išla úplne sama. Podmienky na nultom ročníku boli ťažšie, svedčí o tom aj celkový čas, ktorý som mala pred rokom o 2 hodiny dlhší. Tento rok bola trasa behateľnejšia a rýchlejšia. Čo sa týka organizácie, výborná bola už pred rokom. Teraz bol aj bonus - zázemie pred pretekmi a po preteku a priestor na stretnutie bežeckej komunity v teplých priestoroch s výborným občerstvením na záver. Pozdravujem kuchára – mrkvovo-zázvorový krém bol úžasný.

Na štarte sa zišlo 174 účastníkov. Čakala si pri oficiálnej premiére pretekov takúto na slovenské pomery peknú účasť? 

Priznám sa, takýchto pretekov mám ešte málo za sebou a neviem zhodnotiť, čo je veľa a čo málo účastníkov. No určite je číslo 174 krásny počet na naše malé Slovensko a veľký obdiv všetkým, ktorí sa zimy neboja a vydali sa na tento výnimočný zimný pretek.

Poďme k samotným pretekom. Na prvých dvoch občerstvovačkách boli rozostupy na prvých miestach v kategórii žien minimálne, Tvoj náskok narástol až na Kajtárovom na K3. Mala si pred pretekmi stanovenú nejakú taktiku?

Taktika je vždy snažiť sa na začiatku neprepáliť tempo a nenechať sa strhnúť davom. Sledujem si tepy a viem, čo si môžem dovoliť a koľko vydržím. A potom už len sledovať značenie a prísť až do cieľa. :-)

Foto: Peter Mečiar

Čím Ťa trasa Ľudovej 50 oslovila? Máš rada trailový beh v zimných podmienkach?

Trailové behy mám najradšej a 90% mojich behov je v lese. Zvyšných 10% je moja lenivosť, keď sa motám po dedine. :-) Na zimu sa vždy veľmi teším, obľubujem beh v snehu, keď musím zapájať všetky svaly, ktoré celý rok spali.

Bolo niečo, čo Ťa počas pretekov na trase vyslovene prekvapilo? 

Jediné, čo ma na trase prekvapilo, bolo blato kilometer pred cieľom, ktoré sme si všetci vychutnali.

Na trase je niekoľko výraznejších stúpaní. Ktorý jej úsek považiješ za najnáročnejší? 

Najnáročnejší bol pre mňa úsek Štart - Jankov vŕšok. Nohy boli stuhnuté a ťažšie sa mi rozbiehalo do kopcov. Chvíľu mi trvalo, kým som sa dostala do pohodlia.

Ľudova 50 vedie dosť odľahlými miestami a neponúka príliš veľa dobre dostupných miest pre občerstvovačky. Vyhovovalo Ti ich "rozostavenie" a sortiment?

Prvú občerstvovačku som obišla, na druhej som potrebovala doplniť najmä vodu. Rozmiestnenie bolo tak akurát, vyhovovalo mi aj dostupnosťou aj vzdialenosťou medzi sebou. Čo sa týka sortimentu - nie som náročná, chleba s masťou je pre mňa TOP a to nechýbalo ani na K2 a ani na K3. Dobrovoľníci na občerstvovačkách dodávali energiu a dobrú náladu, ktorú sme pred ďalším úsekom potrebovali.

Patrí Ľudova 50 k pretekom, ktoré by si na Slovensku odporučila navštíviť? 

Všetkým, ktorí majú radi zimu a beh v prírode v zimných podmienkach, pretek určite doporučujem.

Foto: Oliver Súkeník / Ľudova 50

Aké sú Tvoje najbližšie ultra plány pre tento rok?

Najbližšie ma čaká Letecká 100vka. Následne v apríli Ultralanovka a Big Bear’s Backyard Ultra, kde som už 2x povedala nikdy viac a predsa som opäť neodolala. Na medzinárodnej scéne ma čaká v júli Eiger Ultra Trail E101, kde mi bolo dopriate šťastie na lotérii. Či si toto budem hovoriť aj počas preteku, ešte neviem. :-)

Ďakujem a prajem Ti veľa úspešných pretekov a pekných zážitkov z behu! :-)

Naši mediálni partneri: