Rusínska 100 a 66

Rusínska 100 a 66 je neskoro letný ultrabeh a diaľkový pochod so štartom aj cieľom v meste Stropkov. Trasy vedú Ondavskou vrchovinou v Zemplínskej župe a pokračujú do susednej Šarišskej župy cez mesto Svidník ležiace v severnej časti Nízkych Beskýd. Prechádzajú regiónom rusínskych obcí a po hranici s Poľskom. Trasa R100 sčasti prechádza chránenou krajinnou oblasťou Východné Karpaty. Organizátorom podujatia je o.z. Klub bežcov Stropkov.

Na nultom ročníku sa R100 a R66 zúčastnil po tri desiatky bežcov. Napriek ťažkému terénu po nepriaznivom počasí, až na pár jednotlivcov, sa podarilo väčšine dostať do cieľa a tak úspešne uzatvoriť podujatie, po ktorom ohlasy zúčastnených presvedčili organizátorov pokračovať v tomto formáte a skvalitňovať ho počas ďalších rokov. Prvý ročník Rusínskej 100 a 66 potvrdil, že ide o akciu, ktorú sa rozhodne oplatí navštíviť. Štartovalo spolu 87 účastníkov, z ktorých viac ako 70 úspešne trasy dokončilo. V roku 2023 sa už počet účastníkov dostal nad číslo 100.

Región je zaujímavý ako prírodne tak aj urbanisticky. Zo zaujímavostí regiónu možno spomenúť historické sakrálne stavby „drevené kostolíky“ pamätníky a hrobové miesta padlých z I. a II. svetovej vojny, prírodné a interiérové expozície vojnovej techniky, vyhliadkové veže, pútnické miesta, množstvo národných kultúrnych pamiatok, historické objekty, objavené artefakty z histórie a iné.

Partnerské podujatie SLOVAK ULTRA TRAIL umožňuje účastníkom Slovenskej Ultratrailovej Ligy spoznať nové miesta na Slovensku a tiež srdečnosť a pohostinnosť organizátorov podujatia a dobrovoľníkov, ktorá sprevádzala v septembri v roku 2021 nultý ročník a po ňom aj prvý a druhý ročník podujatia.

Rusínska 100 a Rusínska 66 sú súčasťou 10. ročníka Slovenskej Ultratrailovej Ligy. Obidve trasy budú certifikovaná u ITRA a budú zaradené medzi preteky ITRA National League.

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE
Druh podujatia   Ultrabeh a diaľkový pochod
Organizátor          O.z. Klub bežcov Stropkov
Ročník 3.
Termín 24.-25. august 2024
Pohorie Nízke Beskydy
Parametre trás 114 km / +4269 m
70 km / +2533 m
Miesto štartu Stropkov, Námestie SNP
Čas štartu 07.00 hod.
Trasy Informácie o trase R100 nájdete TU
Informácie o trase R66 nájdete TU
Občerstvovačky 7 (Rusínska 100) a 5 (Rusínska 66)
Cieľ Stropkov, Základná škola Konštantínova
Časový limit 28 hodín
Web www.stropkovska20.sk/podujatie/rusinsky-ultra-beh
Facebook Link
E-mail organizator@stropkovska20.sk

Naši mediálni partneri: