Salomon Ultra-Trail Hungary

Vendo Bugáň

Je tomu viac ako štyri roky, čo bežeckú skupinu Slovak Ultra Trial Team (SUTT) oslovil Rado Harach s ponukou štartu na Salomon Ultra-Trail Hungary. Na chvíľu som zaváhal a už bolo neskoro, free štarty obsadené a registrácia vypredaná. Manželia Gabika a Martin Plačkovci boli pohotovejší. Ak sa nemýlim, ich štart sa o rok posunul kvôli pandémii, ale zato mohli viac dotrénovať, čo aj premenili na stupne víťazov. Keďže Martin Plačko bol celkový víťaz, okrem zlata a vecných darov dostal aj voľnú registráciu na ďalší ročník. Aj vďaka tomu som sa vmestil do nominácie SUTT, ...ešte, že máme v teame takých borcov.

Čo ma lákalo bežať ultra v neďalekom Maďarsku? V prvom rade zvedavosť, kde sa v tejto rovinatej krajine dá nastúpať 3100m za 84 km. Ďalej  trať situovaná medzi Vyšehradom a Budapešťou a v neposlednom rade blízka vzdialenosť z domu. A keď som sa bližšie zoznámil s miestom registrácie a štartu, mestečkom Szentendre (Svätý Ondrej), nebolo čo viac váhať. Jeho stará časť dýcha umením, pôvodnou architektúrou s množstvom obchodíkov s umením, kaviarničiek a dobrej gastronómie. 

Je nedeľa 28.5.2023, čas 2:00 v noci, či skoro ráno? Zaznieva výstrel a vyrážam na Salomon Szentlászlo Trail (84 km / +3100 m). Vybral som si druhú najdlhšiu trať, ešte bola v ponuke dlhšia (111 km / +4200 m) a dve kratšie (54 km / +1800 m a 30 km / +1054 m0. Na 111 km mal SUTT zastúpenie vďaka Janke Žuffovej (dobehla na krásnom celkovom 2. mieste), Majke Kubovej (celkovo 8. miesto) a Martinovi Plačkovi (celkovo 9. miesto). Na 84 km Gabika Plačková obsadila 12. miesto a ja 7. miesto.

V svetle čeloviek po úvodných mestských kilometroch zbiehame na lesné a lúčne chodníky s dobrým pevným podkladom, čo umožňuje trať zvládnuť aj v polocrossovej bežeckej obuvi. Profil trate je členitý, ako by povedal Winetou ,,ako ústa starej ženy,, - každý druhý zub, zato dosť veľký. Z toho dva veľmi výživné. Na prvom, cca po 27 km, s parametrami 2,5 km / +500 m, je vždy vypísaná nejaká prémia pre najrýchlejšieho bežca. Tento rok sa súťažilo o bežecké paličky Leki Hillclimb. Do tohto súťaženia som sa nezapojil, aj keď prvotné povzbudzovanie davu na štarte prémie ma zrýchlilo. Rýchlo som si to v hlave usporiadal s cieľom svižne bežať aj zvyšnú časť trailu. Trať viackrát zbiehala z kopcov, popri potokoch, krásne sa tiahnúce singletracky, výborný podklad, užíval som si to. Až pokiaľ ma nezačalo olizovať slniečko a teplota rýchlo stúpala na stupnici na hodnoty, ktoré  som vďaka studenému máju nemohol zažiť a aspoň trochu sa aklimatizovať. Výrazne to bolo cítiť v posledných 10 km, a keďže som si aj trochu nadbehol, tak som to precítil dokonale. 

Organizácia pretekov bola výborná, občerstvovačky boli dobre umiestnené, všade ochotní ľudia, záverečný dobeh v meste bol ako z cyklo tour. Turisti tesne predo mnou otvárali koridor, povzbudzovali, super vzpruha, lebo už som šiel na hranu. Po 9 hodinách a 26 minútach míňam cieľ, čo stačilo na 7. miesto. Hľadám tieň, vodu, veľa vody. Usporiadateľ mi ešte dôkladne kontroluje povinnú výbavu a následne už som v opatere manželky a chŕlim zážitky. Stretávam Martina s rodinkou, neskôr sa pridá Gabika a klubová parťáčka Evka Mareková, ktorá na 54 km trati obsadila 3. miesto. 

Organizátor situoval zázemie mimo štartu, v športovej hale, bolo to pohodlné a veľa miesta na zloženie. Zároveň v športovej hale prebiehalo expo prezentácii trailov, medzi inými tu boli aj chalani zo Slovak Ultra Trailu. S chalanmi sa stretávame ešte po dobehnutí, hodnotíme výkony a poberáme sa domov. 

Pre info: V meste  Szentendre je veľa rodinných penziónov s prijateľnou cenou. Medzi Szentendre a Budapešťou je vlakový spoj cca 45 min., vyskúšali sme,  pohodlný výlet do metropoly Maďarska.

Chcem sa poďakovať Radovi Harachovi a o.z. Slovak Ultra Trail za vybavenie a organizátorom za umožnenie štartu na Salamon Ultra-Trail Hungary.

Je tomu  viac ako štyri roky čo bežeckú skupinu Slovak Ultra Trial Team /SUTT / Rado Harach s ponukou štartu na Salamon Hungary Trail. Na chvíľu som zaváhal a už neskoro, free štarty obsadené a registrácia vypredaná. Manželia Gabika a Martin Plačkovci boli pohotovejší. Ak sa nemýlim, ich štart sa o rok posunul kvôli pandémii, ale zato mohli viac dotrénovať, čo aj premenili na stupne víťazov. Keďže Martin Plačko bol celkový víťaz, okrem zlata a vecných darov dostal aj voľnú registráciu na ďalší ročník. Aj vďaka tomu som sa vmestil do nominácie SUTT, ...ešte, že máme v teame takých borcov.
Čo ma lákalo bežať ultra v neďalekom Maďarsku? V prvom rade zvedavosť, kde sa v tejto rovinatej krajine dá nastúpať 3100m za 84 km. Ďalej situovaná trať vsadená medzi Vyšehradom a Budapešťou a v neposlednom rade blízka vzdialenosť z domu. A keď som sa bližšie zoznámil s miestom registrácie a  štartu, mestečko Szentendre /Svätý Ondrej/, nebolo čo viac váhať . Szendendre, jeho stará časť dýcha umením, pôvodnou architektúrou s množstvom obchodíkov s umením, kaviarničiek a dobrej gastronómie. 
Je nedeľa 28.5.2023 čas 2:00 v noci, či skoro ráno? Zaznieva výstrel a vyrážam na Salamon Szentlászlo Trail 84km +3100m. Vybral som druhú najdlhšiu trať, ešte bola v ponuke dlhšia 111 km +4200m a dve kratšie  54km +1800m a 30km +1054m. Na 111 km malo SUTT zastúpenie Janka Žuffová, dobehla na krásnom celkovom 2. mieste, Majka Kubová, celkovo 8. miesto a  Martin Plačko celkovo 9. miesto. Na 84 km Gabika Plačková 12. miesto a ja 7. miesto.
V svetle čeloviek po úvodných mestských kilometroch zbiehame na lesné a lúčne chodníky s dobrým pevným podkladom, čo umožňuje trať zvládnuť aj v polocrosovej bežeckej obuvi. Profil trate je členitý, ako by povedal Winetou ,,ako ústa starej ženy,,  každý druhý zub, zato dosť veľký. Z toho dva veľmi výživné. Na prvom, cca po 27km, s parametrami 2,5km +500m, je vždy vypísaná nejaká prémia pre najrýchlejšieho bežca. Tento rok sa súťažilo o bežecké paličky Leki Hillclimb. Do tohto súťaženia som sa nezapojil, aj keď prvotné povzbudzovanie davu na štarte prémie ma zrýchlilo. Rýchlo som si to v hlave usporiadal s cieľom svižne bežať aj zvyšnú časť trailu. Trať viackrát zbiehala z kopcov, popri potokoch, krásne tiahnúce singletracky, výborný podklad, užíval som si to. Až pokiaľ ma nezačalo olizovať slniečko a teplota rýchlo stúpala na stupnici, na hodnoty, ktoré  som vďaka studenému máju nemohol zažiť a aspoň trochu sa aklimatizovať. Výrazne to bolo cítiť v posledných 10 km, a keďže som si aj trochu nadbehol, tak som to precítil dokonale. 
Organizácia pretekov bola výborná, občerstvovačky boli dobre umiestnené, všade ochotní ľudia, záverečný dobeh v meste bol ako z cyklo tour. Turisti tesne predo mnou otvárali koridor, povzbudzovali, super vzpruha, lebo už som šiel hranu. Po 9. hod. a 26 minútach míňam cieľ, čo stačilo na 7. miesto, hľadám tieň, vodu, veľa vody. Usporiadateľ mi ešte dôkladne kontroluje povinnú výbavu a následne už som v opatere manželky a chŕlim zážitky. Stretávam Martina s rodinkou, neskôr sa pridá Gabika a klubová parťáčka Evka Mareková, ktorá na 54km trati obsadila 3.miesto. 
Organizátor situoval zázemie mimo štartu, v športovej hale, bolo to pohodlné a veľa miesta na zloženie. Zároveň v športovej hale prebiehalo expo prezentácii trailov, medzi inými aj chalani zo Slovak Ultra Trailu. S chalanmi sa stretávame ešte po dobehnutí, hodnotíme výkony a poberáme sa domov. 
Pre info: V meste  Szentendre je veľa rodinných penziónov s prijateľnou cenou. Medzi Szentendre a Budapešťou je vlakový spoj cca 45 min., vyskúšali sme,  pohodlný výlet do metropoly Maďarska.
Chcem sa poďakovať Radovi Harachovi, OZ Slovak Ultra Trail, za vybavenie a organizátorom za umožnenie štartu na Salamon Ultra Trail Hungary.

Naši mediálni partneri: