Severný živloplaz

Za siedmimi horami a siedmimi dolinami, v kraji, kde sa krása liala potokmi a divokosť sypala priehrštiami, nebola ešte žiadna stovka, a to bolo nudné a o ničom. A tak sa to partička ultrabežcov rozhodla zmeniť :-) SEVERNÝ ŽIVLOPLAZ je nový ultratrailový aj kratší horský beh a turistický pochod, ktorého trasa povedie cestami, lúkami a lesmi Ľubovnianskej Vrchoviny, Spišskej Magury a Pienin až na Hrad v Starej Ľubovni. Bude sa konať 26. - 27. mája 2018.

Prinášame vám rozhovor s Julkou a Jurom, ktorí spolu s kamarátmi Severného živloplaza spoločne pripravujú

Prečo ste sa rozhodli pre oblasť, ktorá bola doteraz pre diaľkové pochody a ultra bielym miestom na mape Slovenska?

Julka: Je to kraj, v ktorom som vyrástla, a keď sa Juro „priženil“, tak sme sa boli spoločne niekoľkokrát prebehnúť po okolí Starej Ľubovne a Jurovi to prostredie učarovalo. Až sme si raz spontánne povedali, že tu by bola brutálna stovka :-)

Juro: V Ľubovni žije strašne veľa ľudí, ktorí sú aktívni, veľa a radi športujú, a my by sme im chceli takto predstaviť tento veľmi zaujímavý a náročný šport.

Severný živloplaz je zvučný názov. Ako vznikol?

Julka: Najprv sme mali pracovný názov pre akciu „Ľubovnianska stovka“. Ale nemenovaný člen organizačného tímu ho zhejtoval štýlom, že: „Keď počujem Ľubovňa, predstavím si hladovú dolinu“ :-) Tak sme začali tuho premýšľať, ako by sme mohli našu akciu nazvať tak, aby bola ľahko zapamätateľná a zároveň vyjadrovala charakter prostredia. Názov spája sever Slovenska so živlami, pretože krajina je tu veľmi rozmanitá. A čo je tretia časť názvu, diaľkoplaz, asi netreba nikomu veľmi vysvetľovať.

Termínovo ste sa trafili do mája, kde na Slovensku po ústupe Bánovskej stovky zo scény 100 km akcia chýbala. Bol pre to nejaký špeciálny dôvod?

Julka: Áno, snažili, sme sa nikomu nenabúrať do akcie, ktorá už má tradíciu a zároveň nemať stovku v zimnom období, pretože na jej organizáciu by sme si netrúfli. Proces hľadania termínu bol pomerne náročný, lebo bežeckých akcii je na Slovensku aktuálne naozaj veľa. Takže nakoniec najrozhodujúcejšie boli stovky na slovenskom území. Natesnali sme sa medzi ne.

Juro: Super je to, že jarná príroda je v tejto oblasti veľmi pekná a ak nám vyjde aj počasie, tak trasa bude naozaj krásna. Živloplaz prechádza oblasťou, v ktorej sa stretáva viacero rázovitých kultúr. Niektoré obce sú rusínske, ďalšie spišské alebo goralské a v niektorých dedinách stále prežíva tradičnejší spôsob hospodárenia.

 

A sme pri tom asi najdôležitejšom – pri trase. Môžete niekoľkými vetami zhrnúť, na čo všetko sa bežci a diaľkoplazi (či živloplazi?) môžu tešiť. Alebo čoho sa obávať?

Juro: Trasa je veľmi rôznorodá. Sú na nej dlhšie zvlnené úseky vedúce lúkami alebo poľami, sú tu zalesnené časti so zmiešaným lesom. Chýbať nebudú ani úseky so strmšími stúpaniami a klesaniami, krásny je hraničný hrebeň na poľsko-slovenskej hranici, z ktorého sú pri dobrom počasí výhľady do obidvoch krajín. Čerešničkou na torte je cieľ na stredovekom Ľubovnianskom hrade nad mestom.

Julka: Trasa A má 103 kilometrov a približne 4200 metrov celkového stúpania. Na trase B na bežcov čaká 32 kilometrov a 1100 metrov stúpania.

Juro: Pri návrhu trasy sme sa snažili vyhnúť trendu niektorých akcií tlačiť náročnosť pretekov do čoraz väčších extrémov. Na tomto mieste by sme chceli pozdraviť istého Vojtecha :D

Takže podujatie nie je iba o jednej trase?

Julka: Sprievodnú „Tridsiatku“ sme vymysleli predovšetkým pre ľudí z regiónu, medzi ktorými sú aj staršie ročníky, vášniví turisti a bežkári, pre ktorých by však stokilometrová trasa mohla byť pridlhá. Chceli sme im dať príležitosť stráviť zaujímavý víkend v prírode v blízkosti ich bydliska. Veríme, že sa tak zapojí čo najviac lokálnych priaznivcov behu a turistiky a aspoň trochu pričuchnú k čaru ultratrailu.

Akcie na Slovensku sú rôznorodé nielen prírodou a profilom trás, ale aj úrovňou ich zabezpečenia a servisu pre účastníkov. Akým smerom ste sa rozhodli ísť so Severným živloplazom?

Julka: Ja som sa k ultratrailu dostala od iných športov a prakticky od začiatku som akcie absolvovala aspoň čiastočne bežecky. Preto je mi bližší športovejší prístup. V tomto duchu sa nesie aj časový limit 28 hodín na dlhšiu trasu, ako aj celé zabezpečenie.

Juro: Chceme sa profilovať ako športová akcia. S tým je spojená aj úroveň servisu pre ľudí, ktorí chcú bežať preteky blízko hranice svojich možností.

Julka: Na trase okrem vysoko energetického občerstvenia a nápojov bude aj teplé jedlo a čaj. Pretekárov nenecháme napospas hladu a smädu ani v cieli :-) V cieľovom zázemí bude možnosť nocľahu, budú tu samozrejme aj sprchy.

Juro: ...a tých najrýchlejších čaká v cieli aj obdiv návštevníkov hradu. Sme totiž jedna z tých stoviek, na ktorých má pomerne veľká časť štartovného poľa šancu prísť do cieľa za svetla :-)

Vráťme sa ešte k tímu Severného živloplaza. Kto spolu s vami stojí za týmto počinom?

Julka: Formálne podujatie organizujeme pod hlavičkou združenia Time out – O. Z.

Juro: Hlavná organizátorka je Julka a v tíme organizátorov je okrem mňa Andrej Orogváni. V širšom okruhu spolupracovníkov je Luky Šichta a Janka Lenčuchová. Veľkú podporu máme aj od organizátorov iných slovenských ultra podujatí, rodinných príslušníkov a našich priateľov. Spomenúť treba určite aj tím dobrovoľníkov, ktorý bude pomáhať priamo na akcii.

A na záver tradičná otázka – akými slovami by ste chceli bežcov a diaľkoplazov pozvať na 26. - 27. mája na premiérový ročník Severného živloplaza?

Julka: Ja sa tam tento rok chystám určite :-) A bude tam jedlo. Takže určite sa oplatí každému...

Juro: Miesta, ktorými vedú trasy, sa určite oplatí vidieť. A ak ste v tomto kraji ešte neboli, Severný živloplaz je veľmi dobrá výhovorka navštíviť ho :-)

Ďakujem a prajem veľa šťastia pri príprave aj samotnej akcii.

Webstránka Severného živloplaza

Registrácia

Facebook fanpage

Rozhovor pripravil Rado.

Naši mediálni partneri: