Strečnianska mašľa

Malá Fatra obklopuje Strečno od nepamäti a preto sa organizátori z klubu KST UHLÍK Strečno rozhodli spojiť tieto nerozlučné dvojičky. Pripravili pre všetkých milovníkov horských ultramaratónov a diaľkových pochod toto podujatie - Strečniansku mašľu - 50 km okolo Strečna s takmer 3000 nastúpanými metrami. A prečo mašľa? Veď pozrite na mapu.

Strečnianska mašľa je beh turistický prechod okolo Strečna. Trasa prechádza po turisticky značených chodníkoch. Okruh krivánskou Malou Fatrou vedie chránenými územiami Národného parku Malá Fatra, kde poprosíme o dodržiavanie pohybu po označenom chodníku.
 

Strečnianska mašľa je horský ultrabeh a turistický diaľkový pochod okolo Strečna. Po prvý raz sa konala v roku 2018, kedy štartovala necelá tridsiatka bežcov na dlhej trati a tri desiatky účastníkov na 25 km. O rok neskôr sa už počet účastníkov na 50-ke blížil k štyridsiatim, pričom víťazstvo a traťový rekord zaznamenal Patrik Milata (05:33, v roku 2021 už to bolo 05:21, čo je aj aktuálny rekord pre verziu trasy, ktorá platí na rok 2024). Spomedzi žien doposiaľ trasu päťdesiatky prebehla najrýchlejšie Ivana Líšková (06:35 v roku 2022).

Preteky ponúkajú trasy "50 km mašľa" a "25 km slučka" (tá tvorí druhú polovicu z dlhšej trasy). Obidve trasy podujatia majú svoj štart aj cieľ v Strečne v areáli futbalového ihriska Radinové, kde prebieha aj prezentácia a po pretekoch je tu k dispozícii občerstvenie pre účastníkov podujatia Strečnianska mašľa (a možnosť prespania buď v budove šatní ihriska, alebo vo vlastných stanoch).

Jeho 51 km dlhá trasa prechádza po turisticky značených chodníkoch Krivánskej a Lúčanskej Malej Fatry, pričom okruh Krivánskou Malou Fatrou vedie chránenými územiami Národného parku Malá Fatra. Po prechode po moste cez Váh trasa sleduje z Nezbudskej Lúčky žltú turistickú značku popod Jedľovinu až pod ústie doliny Kúr. Nasleduje predlhé stúpanie až do sedla Priehyb do 1462 metrov nad morom. Tu sa trasa napojí na známu fatranskú hrebeňovku a cez Stratenec a Biele skaly sa cez viaceré technicky náročnejšie úseky dostane na Suchý (1468 m). Padák do Príslopu pod Suchým preverí silu v stehenných svaloch, po krátkom intermezze nasleduje ďalšie strmé klesanie k Chate pod Suchým. A aby toho nebolo málo, treba ešte zbehnúť hlboko dole do Starohradskej doliny a k Váhu. Opäť cez most a po tretej občerstvovačke nasleduje Lúčanská Malá Fatra. Čisla sú nekompromisné - z necelých 400 metrov sa treba dostať až do 1364 metrov nad morom na vrchol Minčola. Odtiaľ nasleduje úsek po modrej značke až nad Višňové, ktoré je o 900 metrov nižšie! Ponad Višňové a cez obec Stráňavy sa miernym terénom dostanete pod záverečnú skúšku - stojku ku Kojšovskému budzogáňu. Zaujímavými singláčikmi popod Kojšovú prebehnete k rozhľadni na Špicáku, odkiaľ to ide strmhlav dole ponad Strečniansky hrad až k Váhu. Cieľová rovinka cez obec Strečno už je za odmenu.

Na trase 51 km sa nachádza päť občerstvovacích staníc - v doline Kúr ešte pred vstupom na modrú turistickú značku, na Chate pod Suchým, v Strečne, v sedle Javorina a napokon nad obcou Višňové. Okrem týchto bodov sa na trase nachádzajú ďalšie dve kontrolné stanovištia s vodou na dvoch najvyšších vrcholoch oboch polovíc trasy - na Suchom a na Minčole a tiež na Špicáku pred záverečným finišom.

Strečnianska mašľa (trasa 51 km) je súčasťou 10. ročníka Slovenskej Ultratrailovej Ligy. Trasa Strečnianskej mašle je certifikovaná ITRA (3 body) a je zaradená medzi preteky ITRA National League.

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE
Druh podujatia   Horský ultramaratón a diaľkový pochod
Organizátor          KST UHLÍK Strečno
Ročník 6.
Termín 8. jún 2024
Pohorie Malá Fatra
Parametre trás 51 km / +2810 m a 25 km / +1700 m
Miesto štartu Strečno, Futbalové ihrisko Radinové
Časy štartu 06.00 hod. (50 km) a 08.30 (25 km)
Trasy Informácie o trasách nájdete na webstránke podujatia
Občerstvovačky 5 (50 km) 2 (25 km)
Cieľ Strečno, Futbalové ihrisko Radinové
Časové limity 12 hodín (50 km) a 8 hodín (25 km)
Web https://masla.strecno.eu
Facebook Link
E-mail dusan@durco.eu

Naši mediálni partneri: