STUBAI ULTRATRAIL - URBAN2GLACIER

29. júna 2019 sa po tretí raz bude konať STUBAI ULTRATRAIL, ktorý tak nadviaže na úspešné ročníky z uplynulých dvoch rokov. Ponúka štyri trasy, z ktorých tá najdlhšia so štartom v centre Innsbrucku a cieľom v 3150 m n.m. na Stubaiskom ľadovci, si už vyslúžila reputáciu veľkej bežeckej výzvy v srdci Álp.

Trasa ULTRATRAIL je zosobnením svojho motta “urban2glacier”. Začína sa v v samom centre olympijskeho mesta Innsbruck (Landestheater Vorplatz) a vedie 65 km cez Stubaiské údolie, pričom na ceste k Stubaiskému ľadovcu nazbiera až 6027 metrov stúpania a 3464 metrov v klesaniach. Po štarte sa bežci po asfaltových cestách popri rieke Sill vedúcich smerom ku skokanským mostíkom na Bergiseli dostanú k ústiu Stubaiského údolia, kde vstúpia do sveta hôr.

Lesným chodníkom Stollensteig prechádza pozdĺž potoka Ruetzbach do obce Telfes. Tu sa začína náročné stúpanie na chatu Starkenburger Hütte (2237 m n.m.), kde sa otvárajú skvelé výhľady na okolité hory a pri dobrom počasí sa tu dá zažiť očarujúci východ slnka. Na 14 kilometrov dlhom úseku bežci nastúpajú 1250 metrov. Po výstupe na Forchachhof nasleduje prvé veľké klesanie (zostup 1300 metrov), ktoré končí v mieste s názvom Milders.

Po zostupe je čas nabrať stratené výškové metre. Cez Milderaunalm (1675 m n.m.) trasa vedie hore na Neue Regensburgerhütte (2286 m n.m.). Tento úsek ponúka všetko, čo je súčasťou tohto trailového behu - náročné chodníky cez lesy s prekážkami v podobe koreňov stromov, skaly, výhľady na Stubaiské údolie... Z chaty nasleduje ďalší výrazný 1000-metrový zostup cez Falbesoner Ochsenalm ku Waldcafe na dne údolia. 

Trasa dá bežcom priestor na krátke vydýchnutie, kým ich privíta chodník WildeWasserWeg. Cez impozantnú roklinu Ruetz Katarakt sa chodník prediera až k burácajúcemu vodopádu Grawa-Wasserfall, najširšiemu vodopádu Východných Álp. Odtiaľto je to už iba kúsok k miestu s názvom Mutterberg, kde sa začína posledná - kľúčová - etapa trasy. Tá prechádza do kráľovstva snehu a je nekompromisnou skúškou, koľko síl bežcom ešte ostalo na záver pretekov.

Od údolnej stanice Stubaiskej lanovky vedú strmé serpentíny cez kamenné a snehové polia a ľad okolo chaty Dresdner Hütte smerom k vytúženému cieľu pri horskej reštaurácii Jochdohle. Okrem finisherského trička tu čakajú dychberúce výhľady na okolité trojticísové vrcholy Stubaiských Álp.

Možno braný ako "menší brat" ultra trasy, ale o nič menej spektakulárnejší je STUBAI 35K. Tento trailový beh štartuje v dedine Neustift v Stubaiskom údolí a tiež končí na Stubaiskom ľadovci v nadmorskej výške 3150 m. Bežci si počas 35 km naložia vyše 3800 vertikálnych metrov. Trasa sa pripája k najdlhšej trase v mieste Milderaunalm.

Novinkou pre sezónu 2019 je trasa STUBAI 19K. Začína sa v mieste s názvom Klaus Äuele, onedlho sa pripája k hlavnej trase a po takmer 2000 metroch stúpania sa končí na ľadovci v 3150 metroch.

Trasa STUBAI 8K, ktorá bola zaradená do programu minulý rok, je jeho súčasťou aj v roku 2019. Ide o 8 km so stúpaním krutých 1394 vertikálnych metrov, čiže zábava na vertikálnu nôtu. Je rozhodne tou správnou voľbou pre bežcov, ktorý majú radi ťažké, krátke a strmé traily. Pre tých, ktorí najradšej idú iba hore :-) Táto výzva sa začína o 12.00 pri údolnej stanici lanovky v stredisku Mutterberg a vedie sériou serpentín okolo chaty Dresdner Hütte do sveta večného snehu a ľadu vo výške 3150 metrov, kde tých, ktorí vydržali, očakáva cieľ pri horskej reštaurácii Jochdohle a odmena v podobe dychvyrážajúcich výhľadov na Stubaiský ľadovec a okololežiace alpské trojtisícovky.

Celú túto parádu má na svedomí PLAN B, spoločnosť, ktorá je podpísaná pod viacerými veľkolepými alpskými bežeckými eventmi.

Web: https://www.stubai.at/en/ultratrail/

Registrácia: https://www.stubai.at/en/ultratrail/registration/

Facebook fanpage: https://www.facebook.com/stubaiultratrail/

Minulý rok sa akcie zúčastnili aj bežci zo Slovenska. Michaela Šoltýsová trasu úspešne zdolala a do cieľa na ľadovci prišla na výbornom 11. mieste v kategórii. Jej reportáž zo STUBAI ULTRATRAIL 2018 si môžete prečítať na našej webstránke.

Oficiálne video z roku 2018:

SÚŤAŽ SO STUBAI ULTRATRAIL

Práve vďaka PLAN B vám okrem informácii o pretekoch môžeme priniesť súťaž o voľnú registráciu na 65 km dlhú trasu ULTRATRAIL. Odpovedzte správne na súťažné otázky, ktoré nájdete vo formulári, a budete zaradení do žrebovania o možnosť štartovať zadarmo na tomto júnovom rakúskom ultra podujatí.

::: SÚŤAŽNÝ FORMULÁR :::

Súťažný formulár bude otvorený do 24. januára 2019 do 12.00 hod. Zo správnych odpovedí následne vyžrebujeme výhercu (štartovné je neprenosné, v prípade, že výherca ohlási, že o štartovné nemá záujem, nasleduje žrebovanie ďalšieho čísla).

Foto: Andi Frank, Wisthaler, STUBAI ULTRATRAIL

Naši mediálni partneri: