Tajchy v okolí Banskej Štiavnice alebo vlastivedných 73 km

Miroslav Halaj

Ubehlo niekoľko týždňov od môjho posledného výletu a bolo na čase zrealizovať nejaký nový nápad, kam si vybehnúť. Po krátkej úvahe mi napadlo, že by vzhľadom na začiatok júla a nastupujúcich teplôt bolo osviežujúce navštíviť okolie Banskej Štiavnice a jej tajchy.

Predpoveď počasia hlásila dosť teplo, preto som si stanovil štart o 5:30. Smer trasy som si naplánoval z Počúvadla cez Richňavské tajchy na Kopanice.

Výhľady cestou k Veľkému Richňavskému tajchu

Veľký Richňavský tajch

Malý Richňavský tajch

Ranné výhľady cestou na Kopanice

Pri Kopanickom tajchu som sa dlho nezdržoval, však bufet bol ešte zatvorený a ďaľšie občerstvenie bolo až na Červenej studni.

Kopanický (Moderštôlňansky) tajch

Z Kopaníc trasa viedla do sedla Pleso, kde som sa na chvíľu pristavil pri obnovenom tajchu Pleso, aj keď ako tajch to ani veľmi nevyzerá.

Pokus o revitalizáciu tajchu Pleso

Salaš pod Kanderkou

Výhľady spod Kanderky smerom k majestátnemu Sitnu

Z Plesa som sa okolo salaša pod Kanderkou dostal k Hodrušským tajchom. Nad Hotelom Salamandra je pozostatok starého tajchu, kde na jeho mieste je dnes skautský tábor. Dolnohodrušský tajch je ešte stále v rekonštrukcii. Už niekoľko rokov, čo je škoda.

Bývalý tajch nad hotelom Salamandra

Horný Hodruššský tajch

Dolný Hodruššský tajch

Ďalší tajch v poradí bol Brennerský tajch. Tento tajch je už v zániku, ale údajne zhruba pred 40 rokmi bol ešte funkčný.

Brennerský tajch

Od tohto tajchu som vyšiel na Rumplovskú, na Hrôbkoch som si vychutnal výhľad na hrad Markus a cez Hadovú som sa dostal na Bančiansky tajch.

Výhľady z hrebeňa medzi Rumplovskou a Hadovou

Tu sa už začal hlásiť smäd. Vodu som si doplnil v prameni hneď vedľa cesty. Aj keď domáci ma upozornili, že by voda mohla mať nežiadúce účinky "črevného charakteru", našťastie sa tieto účinky nepotvrdili :D. Pre istotu to bola ale posledná takáto voda, ktorú som toho dňa vypil.

Bančiansky tajch

Z Baniek som sa dostal na Rozgrund a odtiaľ na dlho očakávanú občerstvovačku na Červenej studni.

Rozgrundský tajch

Rastú :-)

Červená studňa je výborný východiskový bod na turistiku a cyklotúru okolo Banskej Štiavnice. A v okolí v smere na Banskú Štiavnicu sa nachádza hneď päť tajchov: tajch Červená studňa, Ottergrund, Malá a Veľká Vodárenská, no a pod Glanzenbergom Michalštôlniansky tajch, ktorý je už tiež v zániku.

Ottergrund

Výhľad na Banskú Štiavnicu cestou od tajchu Ottergrund

Tajch Červená studňa

Malá Vodárenská

Veľká Vodárenská

Pohľad z Glanzenbergu na Paradajs

Michalštôlniansky tajch

Odtiaľto je to po Beliansky tajch naozaj kúsok. Asfalt však zo mňa vysal posledné zbytky radlera, takže prestávka v bufete bola neodkladná. Ďalší radler ma totiž čakal až na Banskom Studenci. Však na Halčianskom tajchu "nič nie je".

Beliansky tajch

Halčiansky tajch (Halčianske jazero)

Cestou z Halče som sa dostal na Barborskú cestu. Ako sa ukázalo, aj po ceste cez súkromný pozemok. Tá ma priviedla ku Kolpašským tajchom.

Veľký Kolpašský tajch (Veľké Studenské jazero)

Malý Kolpašský tajch (Malé Studenské jazero)

Ku Komorským tajchom som sa dostal cez Sv. Anton. Ďalší asfalt a teplo... Od Komorských tajchov som si naplánoval cestu priamo na Klinger. Ale ako sa časom zasa ukázalo, nie všetko je cesta, čo je na mape nakreslené. Vlastne ani chodník to nebol :D. Na Klingeri bolo nutné už aj niečo zjesť, lebo ma ešte čakalo päť tajchov.

Horný (Malý) Komorský tajch

Dolný (Veľký) Komorský tajch

Klinger

Z Klingera som išiel najkratšou cestou na Hornú Roveň a okolo Farárovej hôrky som sa dostal k tajchu Krechsengrund. Domáci ho volajú Tajšok.

Krechsengrund

Odtiaľ je to len na skok k tajchu Bakomi, hneď pod ním je Vindšachta a tajch Evička.

Tajch Bakomi

Veľká Vindšachta

 

Tajch Evička

Tu mi ostalo vrátiť sa už len k Počúvadlu. Perfektný vlastivedný výlet som tu zakončil v osviežujúcich vodách Počúvadla s myšlienkou, čo vymyslieť nabudúce. Veď leto len začalo.

Počúvadlianske jazero

Miro Halaj navštívil počas jediného dňa 26 tajchov v okolí Banskej Štiavnice. Pod niektorými jeho fotkami nájdete odkazy na vynikajúce webstránky Bajkom k tajchom a Virtuálna Banská Štiavnica, kde sa dozviete mnoho o pamiatkach a prírode tohto kraja.

Trasa, ktorú Miro prešiel, má dĺžku 73 km. Nájdete ju na: https://mapy.hiking.sk/?trasa=4OScZ

Naši mediálni partneri: