Ultra FATRA

Ultra Fatra patrí k extrémnym bežeckým podujatiam na Slovensku v kategórii ultra trail. Exponovaná trasa preteku vedie cez najvyššie vrcholy, horské lúky, skalnaté bradlá a prírodné rezervácie Národného parku Veľká Fatra a zaručene okúsite nezabudnuteľný návrat do divočiny. Organizátorom behu, ktorý sa najbližšie bude konať 27. júla 2024, je o.z. SLOVAK ULTRA TRAIL. 

S parametrami trasy 55 km / +3700 m patrí Ultra Fatra k tým najnáročnejším päťdesiatkam na Slovensku. Jej trasa začína v Dolnom Harmanci, odkiaľ stúpa po zelenej značke hrebeňom Japeňa na jeho vrchol a následne schádza na Staré Hory. Ďalej pokračuje po modrej značke cez Majerovu skalu na vrchol Krížnej. Tu sa napája na červenú značku a krásnou veľkofatranskou hrebeňovkou pokračuje cez Ostredok na Chyžky, kde odbáča doľava na modrú značku k chate pod Borišovom. Ďalej sa pokračuje po červenej značke cez vrchol Ploskej do Sedla Ploskej. Tu trasa prechádza na zelenú značku a cez Rakytov, Smrekovicu a Nižné Šiprúnske sedlo a ďalej Vyšné Šiprúnske sedlo (červená značka) vedie do Sedla pod Vtáčnikom. Odtiaľto trasa krátko stúpa na Malinné a po zjazdovke schádza na Malinô Brdo. Posledná zmena farby značky - červená značka strmo stúpa na Sidorovo a následne cez Veľkú skalu už schádza do Ružomberka, kde sa nachádza cieľ behu.

Na trase sa nachádzajú štyri občerstvovačky - v obci Staré Hory, na horskej Chate pod Borišovom, na Smrekovici a posledná na Malinô Brde. Organizátor podujatia okrem plného zabezpečenia na trati pretekov zabezpečuje možnosť nocľahu v telocvični Gymnázia sv. Andreja v Ružomberku, prevoz pretekárov z tohto miesta na miesto štartu v Dolnom Harmanci, prevoz batožiny z miesta štartu do cieľa a občerstvenie v cieli. 

Ultra Fatra 2024 je súčasťou 10. ročníka Slovenskej Ultratrailovej Ligy. Trasa Ultra Fatry je certifikovamá u ITRA (3 body) a je zaradená medzi preteky ITRA National League.

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE
Druh podujatia   Horský ultramaratón
Organizátor          O.z. SLOVAK ULTRA TRAIL
Ročník 9.
Termín 27. júl 2024
Pohorie Veľká Fatra
Parametre trasy 55 km / +3700 m
Miesto štartu Dolný Harmanec, parkovisko pred budovou Mestské lesy
Čas štartu 07.00 hod.
Trasa Informácie o trase nájdete na webstránke podujatia
Občerstvovačky 4
Cieľ Ružomberok, Námestie Andreja Hlinku, pred budovou Gymnázia sv. Andreja
Časový limit 13 hodín 
Web www.ultrafatra.sk
Facebook Link
Instagram Link
E-mail ultrafatra@gmail.com

 

Naši mediálni partneri: