VÍŤAZNÉ DOUBLE NA LA CORSA DELLA BORA

Prvý zahraničný výjazd roku 2019 je za nami. Na pretekoch La Corsa della Bora v Taliansku a Slovinsku, ktoré sa konali 5.-6. januára 2019 sa zišla celkom početná skupinka slovenských ultrabežcov, ktorí dosiahli hneď na úvod roka skvelé výsledky.

Už vo štvrtok sa vybrala do talianskej Sisitiany dvojica Majo Priadka (SLOVAK ULTRA TRAIL TEAM / Trail Runners Trnava) a Jirko Horníček. V duchu hesla "na Tri krále o sto mil dále" si vybrali najdlhšiu trasu S1 ULTRA s parametrami 164 km / +6720, ktorá v podobe okruhu previedla bežcov po horách v okolí Terstského zálivu, ale aj hlbšie v slovinskom vnútrozemí.

Po štarte o siedmej hodine v sobotu ráno (Majo aj Jirko štartovali v rámci druhej vlny) v chladnom počasí nasadili svižné tempo. Majo sa od začiatku držal na predných priečkach, veď prvých 20 km zdolal za hodinu a trištvrte. Preteky s účasťou takmer 150 bežcov, s peknou trasou a prevážne kvalitným značením, no zároveň aj s niektorými zaváhaniami v organizácii, mali na čele veľmi rýchly spád.

Na prvých dvoch občerstvovačkách Majo a taliansky bežec Roberto Viliotti boli tesne za sebou, no na tretej občerstvovačke v slovinskej dedinke Brgod už sa Majo odpútal na 10 minútový rozdiel a svoj náskok neustále zvyšoval až do cieľa. Na najťažšej horskej pasáži medzi občerstvovačkami Golac (85. km) a Podgorje (103. km) Majo ušiel Robertovi už na rozdiel 44 minút a svoje skvelé tempo si udržoval aj na úsekoch vedúcich na pobreží. S obrovským náskokom vyše dvoch hodín Majo svoj beh zakončil v športovom areáli v Sistiane krátko pred treťou hodinnou rannou s celkovým časom 19:46:38 na prvom mieste! Úžasný výkon na prvej stomíľovke!

Jirko Horníček si držal svoje tempo a na občerstvovačku Golac (85 km) prišiel na 28. priečke v rámci skupiny 2. Nie celkom príjemné situácie s občerstvením (vegánsky sortiment tu neoplýval práve pestrosťou) a postupne sa pridávajúce problémy s nohami Jirka v druhej polovici spomalili, bojoval však statočne až do poslednej občerstvovačky Santa Croce, kde prišiel na 31. pozícii. V podvečerných hodinách v nedeľu tu svoju cestu ukončil kvôli zraneniu kolena - správne rozhodnutie, aj keď určite mrzelo necelých 10 km pred cieľom. Jirkov článok o stomíľovke si môžete prečítať na jeho blogu.

V nedeľu bola na programe trasa S1 TRAIL s parametrami 57 km / +2630 m. Organizátori zrejme hlavný dôraz pri zabezpečení kládli práve na túto trasu, ktorá sa čiastočne zhodovala s trasou stomíľovky. Na štarte stáli hneď dvaja zástupcovia SLOVAK ULTRA TRAIL TEAMu - Denisa Kušnierová a Martin Halász. Spolu s nimi sa na štartovú čiaru v Peseku postavilo aj ďalších osem bežcov zo Slovenska, výborná účasť :-)

Martin Halász (SLOVAK ULTRA TRAIL TEAM / RUNNINGPRO & COMPRESSPORT) so skvelým výkonom pri svojej tretej účasti na La Corsa della Bora zaznamenal svoje prvé víťazstvo na týchto pretekoch. Na 57 km to už bolo vpredu oveľa tesnejšie - Martin mal v cieli náskok na domáceho Andreasa Reiterera 32 sekúnd. Maťovu reportáž z pretekov S1 TRAIL nájdete na jeho webstránke.

Denisa Kušnierová (SLOVAK ULTRA TRAIL TEAM / Trail Runners Trnava) dobehla na výbornom  5. mieste medzi ženami s časom 06:34:45. Zo 42. pozície na polmaratónskej vzdialenosti sa Denisa postupne prepracovala až na 28. priečku v celkovom poradí spomedzi 410 finisherov. V kategórii žien zvíťazila Rea Kolbl zo Spojených štátov, ktorá vo svojom úspornom ošatení bola zrejme najfotografovanejšou účastníčkou pretekov.



Aj ďalší slovenskí bežci zdolali trať 57 km s peknými časmi, gratulujeme všetkým :-)

  • Rastislav Kriška 06:27:14 - 21. miesto M
  • Tomáš Dovala 06:54:55 - 33. miesto M
  • Lukáš Toma 06:58:00 - 34. miesto M
  • Ladislav Halász 07:05:48 - 39. miesto M
  • Richard Hrubala 08:01:28 - 91. miesto M
  • Daniel Neštický 08:53:44 - 155. miesto M
  • Zbyněk Bajtek 08:53:46 - 156. miesto (reportáž)
  • Marek Prachár 08:53:47 - 157. miesto M
  • Slavomír Hodul 12:01:01 - 292. miesto M (reportáž)

Celkovo bol úvodný výjazd roku 2019 zaujímavým úvodom do sezóny (aj keď tá sa vraj nikdy nekončí ;-) ) s výbornými výkonmi slovenských ultrabežcov.  Veríme, že ďalšie zahraničné preteky so slovenskou účasťou sa budú niesť v podobnom duchu skvelých výsledkov aj stretnutí s priateľmi počas pretekov aj mimo nich. Držíme všetkým palce!

Foto: Radovan Harach, Michaela Vallová

Krátka videoreportáž z La Corsa della Bora 2019:

Partnerom tímu SLOVAK ULTRA TRAIL TEAM je RunningPro

 

Naši mediálni partneri: