Zo Slovenska na UTMB, alebo kam za kvalifikačnými bodmi v roku 2018?

UTMB, ale aj ďalšie zahraničné akcie, lákajú každoročne tisícky bežcov. A medzi nimi sauž pravidelne objavujú aj mená zo Slovenska. Tento rok je v štartovných listinách trás UTMB (UTMB, TDS, CCC, OCC a PTL) vyše dvadsiatky slovenských ultrabežcov. A nie je to všetko samozrejme iba o UTMB.

Účasť na UTMB okrem šťastia v lotérii vyžaduje v prvom rade dostatočný počet kvalifikačných bodov. Pre hlavnú trasu UTMB pre rok 2019 je potrebný zisk 15 bodov z maximálne 3 pretekov. Pre CCC a TDS je to 8 bodov z najviac 2 pretekov, pre účasť na OCC ich stačí 6. Body majú platnosť pre najbližšie dva ročníky UTMB (napr. body z roku 2017 platia pre UTMB 2018 a 2019). Všetky informácie o kvalifikačných pravidlách vrátane zoznamu pretekov, kde body môžete získať, sú dostupné na webstránke UTMB.

Použiteľnosť získaných bodov nie je však obmedzená iba pre UTMB. Tie isté body sa dajú využiť napr. pre registráciu na Lavaredo Ultra Trail (4 body), ale aj ďalšie krásne preteky v zahraničí. Vyhodnotenie trás kvalifikačných pretekov zabezpečuje ITRA (International Trailrunning Association). O.z. SLOVAK ULTRA TRAIL je členom ITRA od roku 2015.

Po prvý raz sa možnosť získať kvalifikačné body vtedy ešte priamo od UTMB dostala na Slovensko v roku 2010 vďaka Nízkotatranskej stíhačke. Tá ostala jediným takýmto podujatím aj v ďalšom roku, až v roku 2012 sa pridali ďalšie preteky - Ponitrianska stovka a 100 MKMK. A postupne pribúdali ďalšie a ďalšie. Každoročne sa snažíme o certifikáciu našich trás, aby sme okrem zážitkov zo samotného behu umožnili bežcom získať ako bonus aj ITRA body potrebné pre registráciu na UTMB či iné zahraničné preteky, kde sa vyžadujú.

Koľko ich je v roku 2018?

Ku dnešnému dňu (3. apríl) je v zozname kvalifikačných pretekov pre UTMB zapísaných 6 podujatí z našej Slovenskej Ultratrailovej Ligy, ktorých trasy certifikovala ITRA (tento počet pre rok 2018 samozrejme nie je ešte konečný). Ktoré sú to?

Kysucká stovka (2. marec)

Kysucká stovka predstavuje skutočnú výzvu pre priaznivcov diaľkových pochodov a horského ultrabehu. Parametre trasy a predovšetkým zimné podmienky Kysuckých Beskýd a Javorníkov (ak príroda spolupracuje) robia z nej jedno z najextrémnejších podujatí tohoto druhu na Slovensku. Trasa Kysuckej stovky má dĺžku 113 km s celkovým stúpaním 4700 metrov a vedie značenými turistickými chodníkmi Kysuckej vrchoviny, Kysuckých Beskýd a Javorníkov (na niektorých miestach úsekmi s vlastným značením). Úspešné absolvovanie Kysuckej stovky v rámci časového limitu 32 hpdín znamená zisk 5 kvalifikačných bodov. Podujatie organizované ŠKT Kysucké Nové Mesto je začlenené do SUT ako partnerské podujatie.

www.kysuckastovka.wbl.sk

Nízkotatranská stíhačka (14. júl)

Najstaršie ultratrailové preteky na Slovensku uskutočnia tento rok svoj už 9. ročník. Oproti minulým rokom došlo k výraznej zmene - NTS je v roku 2018 pretekmi jednotlivcov. Tiež sa zvýšil počet miest pre štartujúcich bežcov zo 100 na 150, pričom z eliminačnej kontroly z Čertovice ich má možnosť pokračovať dvojnásobok oproti minulým rokom - 100. Mierna zmena v úvode trasy predĺžila jej trasu na 105 km, čo spolu s 5740 m celkového stúpania a celkovým charakterom podujatia vytvára náročnú výzvu. Časový limit je 27 hodín, pričom úspešné absolvovanie NTS bude znamenať zisk 5 bodov. Organizátorom NTS je STS HIKING, o.z., pričom NTS je začlenená do SUT ako partnerské podujatie.

www.stihacka.hiking.sk

100MKMK - The Shadow Warrior (17. august)

Šesť bodov, čiže maximum. Toľko ITRA pridelila po certifikácii najdlhšej ultratrailovým pretekom na Slovensku. Augustových 208 km v Malých Karpatoch s celkovým stúpaním 7500 metrov je súčasťou podujatia 100 Míľ Krajom Malých Karpát, podujatia, ktoré je previerkou fyzickej aj psychickej odolnosti bežcov aj diaľkoplazov. Ide stále o jediný slovenský ultratrail s dĺžkou trasy nad 200 kilometrov.

www.100mkmk.wbl.sk

Rýchlik Zoška - Bratislava (1. september)

Obľúbený beh a diaľkový pochod Malýmin Karpatmi s dĺžkou trasy 50 km a s väčšinou veľmi behavým terénom každý rok láka množstvo priaznivcov, v neposlednom rade aj svojou rodinnou atmosférou. Či už do cieľa dobehnete ako raketa so štvorhodinovým časom, alebo si trasu užijete so všetkými jej krásami v pohodovom tempe, na konci Vás okrem príjemného cieľového areálu čakajú aj 3 kvalifikačné body.

 https://rychlikzoskabratislava.sk/ 

Ponitrianska stovka (15. september)

Pomaly už tiež klasika slovenského ultra - horský ultramaratón a diaľkový pochod pohoriami Vtáčnik a Tribeč - láka každý rok množstvo ultrabežcov zo Slovenska aj zahraničia a každým rokom sa zlešujú aj rekordné časy. Ten aktuálny má hodnotu 10 hodín a 35 minút! Trasa 105 km / +3920 m je dostatočnou výzvou pre každého, kto sa postaví na jej štart v Handlovej. Podujatie organizované o.z. SLOVAK ULTRA TRAIL umožňuje zisk 5 bodov pri dokončení jeho trasy do 24 hodín.

Ponitrianska stovka je zároveň kvalifikačnými pretekmi pre Western States Endurance Run - najstaršiu stomíľovku na svete. Podmienkou na zisk lístka do lotérie WSER je dokončenie trasy Ponitrianskej stovky do 24 hodín.

www.p100.sk

Javornícka stovka (13. október)

Ani v októbri slovenské ultra nespí. Top akciou v tomto mesiaci je Javornícka stovka, horský ultramaratón a diaľkový pochod z Čadce do Lysej Makyty. Medzi týmito dvoma miestami na vás čaká 105 kilometrov s poriadnou porciou stúpania. Nádherná príroda, roztratené lazy, námaha aj zábava, a v neposlednom rade aj výborná atmosféra a kvalitné zabezpečenie pod taktovkou členov o.z. SLOVAK ULTRA TRAIL. A v cieli pri dokončení trasy do 24 hodín aj 5 bodov.

www.javornicka100.wbl.sk

Veríme, že aj takýmto spôsobom pomáhame zrealizovať aspoň niektorým z vás sny, ktoré sa nekončia v slovenských horách. Prajeme všetkým, ktorí sa vydajú v tomto roku na zahraničné preteky, veľa šťastia.

(pozn.: okrem horeuvedených pretekov sa 2 ITRA body dajú získať na júnovom SKY&CLOUDS RUN)

Mišo Stehlík a Majo Kamendy v cieli UTMB 2017

Naši mediálni partneri: