ALANYA ULTRA TRAIL

Turecko si väčšina ultrabežcov spája predovšetkým s pretekmi Cappadocia Ultra-Trail. Tie sa už radia medzi veľké svetové akcie a o kvalite ich organizácie a kráse tunajšej krajiny sa mohli počas dvoch rokov presvedčiť vďaka ústretovosti tureckých organizátorov viacerí slovenskí bežci. Na konci roka nám prišlo z Turecka pozvanie na ďalšiu akciu, ktorú rozbehli v roku 2019. A keďže v rámci pozvania poskytli organizátori voľné registrácie, súčasťou nášho článku o pretekoch Alanya Ultra Trail je aj súťaž.

Alanya sa nachádza na južnom pobreží Turecka. Vzdialená niečo cez 100 km od známej Antalye, kam smerujú priame lety z Európy, je napriek vzdialenosti dobre dostupnou destináciou. Obzvlášť, keď organizátori pretekov poskytujú z oboch tunajších letísk (Antalya Gazipasa a Antalya International) "door to door", teda odvoz do hotela po príchode a odvoz na letisko na konci. Súčasťou ponuky pretekov je ubytovanie v hoteloch viacerých cenových kategórii, a to so špeciálnymi cenami. Informácie nájdete tu. Poďme už ale k samotným pretekom, ktoré sa konajú 28. marca 2020.

Alanya Ultra Trail sú medzinárodné bežecké preteky, ktoré prepájajú minulosť regiónu s budúcnosťou a vďaka ponuke tratí sú vhodné pre široké spektrum trailových bežcov. "On the trail of the Yuruks, to the peak of the Taurus." Prečo takéto spojenie v súvislosti s ultra? Yörüks sú etnickou skupinou v Turecku (no aj v iných krajinách), pričom niektorí si stále zachovali nomádsky spôsob života. Slovo yürü znamená chôdzu. Boli známi ako výborní chodci pri dlhých a rýchlich presunoch, so skromným a slobodným spôsobom života v horských oblastiach - všetko, čo potrebovali, si niesli so sebou. Podobnosť s ultrabežcami tu teda je. A organizátori Alanya Ultra Trail ponúkajú bežcom zážitok z behu po trasách v oblasti pohoria Taurus, po ktorých sa títo nomádi presúvali. Zážitok z prírody, pocitu slobody a zábavy.

Alanya je jedným z výnimočných miest, kde počas jediného dňa môžete zažiť všetky ročné obdobia. Predovšetkým na jar. Počas jedného dňa sa môžete slniť na pláži a lyžovať v blízkych horách. Pri štarte od Kızılkule, teda Červenej veže, ako aj pri záverečných metroch v cieli môžete bežať s pocitom leta, no v strede trate v zimnejšej atmosfére. Zo štyroch trailových trás si určite vyberie každý :-)

Alanya Ultra Trail (76 km / +4300 m)

Najdlhšia trasa pretekov štartuje ráno o 06.30 hod. od Červenej veže, ktorá je symbolom mesta. Okolo hradných múrov, jaskyne Damlataş či banánovníkových plantáží vás zavedie po historických trasách karaván do pohoria Taurus. Najvyššie miesto na trase je v nadmorskej výške 1505 metrov, takže od hladiny mora bežcov čaká celkom slušný výšľap. Na zdolanie tejto ultra trasy je vymedzený čas 15 hodín. Po ceste stretnete 8 kontrolných stanovíšť, z nich na piatich sú aj občerstvovacie stanice.

Taurus Mountain Marathon (48 km / +2690 m)

V rovnakom čase a z rovnakého miesta, ako na najdlhšiu trať, vyrazia aj bežci na trošku dlhší horský maratón. Po prvých 21 kilometroch sa trasa, na ktorej sú štyri občerstvovačky, napojí na historické cesty karaván a dovedie vás až na známu pláž Cleopatra Beach a okolo hradu do cieľa. Časový limit pre Taurus Mountain Marathon je 10 a pol hodiny.

Keykubat Mountain Run (28 km / +1600 m)

Tento trailový okruh sa začína aj konší pri Červenej veži. Po štarte o 09.00 hod. majú bežci až 6 hodín na to, aby si vychutnali krásy okolia Alanye s najvyššie položeným bodom trasy v 800 metroch. Na trase sa nachádzajú dve občerstvovacie stanice.

Alaiye 15K (17 km / +945 m)

Najkratšia trasa (štart v rovnakom čase, ako 28 km) vedie zväčša po pobreží s krátkym okruhom do vnútrozemia. V strede trasy je jedno výrazné stúpanie (cca 400 metrov).

Štartovné, ktoré je na ultra pomery veľmi priaznivé, zahŕňa privítaciu večeru, účastnícke tričko, finisherskú medailu a samozrejme race support (občerstvovačky, časomiera, zdravotnícka pomoc atď). Ako to vyzeralo na prvom ročníku Alanya Ultra Trail ukazuje oficiálne video z roku 2019:

Webstránka pretekov: https://alanyaultra.com/en/home

FB fanpage: https://www.facebook.com/alanyaultratrail

Instagram: https://www.instagram.com/alanyaultratrail/

SÚŤAŽ O ŠTARTOVNÉ NA ALANYA ULTRA TRAIL 2020

V spolupráci s organizátormi pretekov prinášame súťaž o voľné registrácie na Alanya Ultra Trail 2020 (76 km trasa Alanya Ultra Trail alebo 48 km trasa Taurus Mountain Marathon podľa vlastného výberu). Odpovedzte správne na otázky, ktorú nájdete vo formulári, a budete zaradení do žrebovania o možnosť štartovať zadarmo na Alanya Ultra Trail 2020.

::: SÚŤAŽNÝ FORMULÁR :::

Súťaž bude prebiehať do 7. januára 2020 do 12:00 hod., následne vyhodnotíme jej výsledky. Štartovné je neprenosné, v prípade, že výherca ohlási, že o štartovné nemá záujem, nasleduje žrebovanie ďalšieho čísla.

Naši mediálni partneri: