ALS Kozí kameň

ALS charitatívny beh je bežecký pretek zameraný na pomoc osobám trpiacim ALS t.j. druh svalovej atrofie, pri ktorej ide o stratu buniek centrálnej nervovej sústavy (mozgových a miechových motoneurónov), ktoré ovládajú vôľou ovplyvniteľné svalové pohyby. Pacient tak nedokáže ovládať svoje pohyby a postupne mu odumierajú všetky svaly v tele. Mozog však neustále pracuje a pri plnom vedomí psychických a mentálnych schopností, zostáva nakoniec pacient paralyzovaný. Človek s týmto neľútostným ochorením väčšinou zomiera v dôsledku respiračného zlyhania – udusením sa.

Po jednej vynechanej a jednej virtuálnej edícii sa 4. ročník uskutoční cez víkend 11. – 12. júna 2022 na trasách 77 km a 33 km. Trasa A Severného živloplaza 2022 je súčasťou 8. ročníka Slovenskej Ultratrailovej Ligy, má certifikáciu ITRA a je zaradená medzi kvalifikačné preteky UTMB.
Severný živloplaz zaujal miesto na mape slovenských ultrapretekov v roku 2018. Debutoval hlavnou trasou A dlhou 103 km, ktorá viedla vlastným územím Pieninského národného parku a končila priamo na historickom nádvorí Ľubovnianskeho hradu. Organizátori pre záujemcov pripravili aj sprievodnú trasu B s dĺžkou 33 km. V roku 2019 bola hlavná trasa zmenená a skrátená na 77 km, drobné zmeny nastali aj na doplnkovej trase.
Na 77 km trase spoznáte unikátny Jarabinský prielom, ako aj malebnú Čertovu skalu pod Čierťažami, vybehnete k rozhľadni na najvyššom vrchu Ľubovnianskej vrchoviny Eliášovke a po hraničnom slovensko-poľskom hrebeni sa popri miestnych samotách dostanete do obce Mníšek nad Popradom. Ďalej vás trasa povodí po otvorených lúkach a bohatých mestských lesoch, až kým sa pred vami nerozprestrie panoráma Ľubovnianskeho hradu. Za ním vás osvieži stupáčik, ktorý sa napojí na ďalší lúčny hrebeň. Popri Skalkách pri Údole postupne klesnete do Plavnice, prekročíte rieku Poprad a ocitnete sa v poslednej časti trasy. Miniete Ľubovnianske kúpele a Novú Ľubovňu a úzkym lesným chodníkom sa prehupnete späť do Starej Ľubovne. Cieľovou bránou prebehnete po tartanovej dráhe pri ZŠ Komenského na sídlisku Západ. Trasa 33 km čiastočne kopíruje svoju veľkú sestru, oproti ktorej je obohatená najmä o pôvabnú dedinku Matysová s charakteristickým bielym kostolíkom s výraznou červenou strechou. 
 

Bežecké podujatie, ktorého súčasťou je aj beh ALS Smolník s dĺžkou 21 km (aj s kategóriou so psíkmi), štafetový beh, nordic walking a detské behy, malo svoju premiéru so 185 štartujúcimi bežcami v roku 2017. Po virtuálnom ročníku 2020 sa po prvý raz na podujatí predstavili aj ultrabežci, a to na trati ALS Kozí kameň, ktorá rozšírila ponuku vzdialeností charitatívneho podujatia. Od roku 2022 sa podujatie so svojou ultra trasou zaradilo medzi partnerské akcie SLOVAK ULTRA TRAIL, vďaka čomu sa môžu účastníci Slovenskej Ultratrailovej Ligy pozrieť na ďalšie veľmi pekné preteky a rovnako pekné miesta v horách. Registrácia na 8. ročník sa začína 3. decembra 2023 o 12.00 hod. Bežci sa tento rok zídu na štarte v Svite v sobotu 23. marca.

Najdlhšia trasa podujatia so štartom v meste Svit (areál penziónu Koliba Svit) vedie pohorím Kozie chrbty, ktoré sa nachádza južne od mesta. Na 44 kilometroch naberiete 1900 metrov stúpania, pričom väčšina trasy vedie lesmi a časť aj lúkami. Najvyššie položený bod trasy jej dal aj názov - je to vrch Kozí kameň s 1255 metrami. Na trase sa budú nachádzať 3 miesta s občerstvením pre bežcov. Cieľ sa nachádza v meste Svit (Koliba).

ALS BEH Kozí kameň 2024 je súčasťou 10. ročníka Slovenskej Ultratrailovej Ligy. Trasa dlhá 44 km bola certifikovaná ITRA (2 body) a je zaradená medzi preteky ITRA National League.

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE
Druh podujatia   Horský ultramaratón
Organizátor          Športuj srdcom, o.z.
Ročník 8. (4. ročník s ultra traťou)
Termín 23. marec 2024
Pohorie Kozie chrbty
Parametre trasy 44 km / +1900 m
Miesto štartu Svit (Koliba)
Čas štartu 07.00 hod.
Trasa Informácie o trase nájdete TU
Občerstvovačky 3
Cieľ Svit (Koliba)
Časový limit 7 hodín
Web www.terminovka.sk
Facebook Link
Instagram Link
E-mail info@sportujsrdcom.sk

Naši mediálni partneri: