BEH NA HORY A MESTO 2021

Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto sa uskutoční 19.-23. mája 2021. Ponúka bohatý program filmov aj prednášok. Či už ide o sekcie Skala, Vysoké hory, Sneh, Zem, sekcie venované bajkom v horách, behu, horskej kultúre, enviro témam, horských chatám, počasiu na horách - na svoje si príde každý.

Nás veľmi teší, že v programe aj tento rok nájdeme obľúbenú sekciu BEH. V piatok 21. mája od 20.00 hod. sa začne témou Najrýchlejšia žena na Ceste hrdinov SNP, teda rozprávaním Julky Batmendijnovej o jej úspešnom prebehu najdlhšej turistickej magistrály na Slovensku s FKT v kategórii žien.

Film Behom za novými príbehmi zachytáva rozhodnutie Rosie Watson a Mike Elma prebehnúť a prebicyklovať zo Spojeného kráľovstva do Mongolska a prerozprávať príbehy ľudí, ktorých ovplyvňuje klimatická kríza, a zmeny, ktoré musíme vo svojom živote urobiť, aby sme začali písať nový príbeh o našom mieste v prírode.

Ďalší bežecký film, Štefánik v karanténe od Vila Bendíka, zachytáva dobrodružstvo jeho syna Juraja, ktorý sa po zrušení pretekov STEFANIK TRAIL v roku 2020 postavil na štart 144 km trasy spolu so zakladateľom tohto podujatia Martinom. Film je autorovým poďakovaním všetkým, ktorí v náročnom roku 2020 bojovali, a najmä organizátorom, dobrovoľníkom a bežcom, ktorí sa počas rokov pretekov zúčastnili.

Aj film Nájdem odvahu nás zavedie na Cestu hrdinov SNP. Lenka Vacvalová ju úspešne absolvovala v roku 2019. Na Ceste hrdinov SNP však nájde oveľa odvážnejšie ženy ako je ona sama. Ženy, ktoré stáli tvárou v tvár smrti počas Slovenského národného povstania a museli hľadať odvahu v situáciách, ktoré si dnes nevieme ani len predstaviť. Nakoniec zažije uprostred nádherných slovenských hôr to najcennejšie – ľudskú dobrotu a spolupatričnosť.

Do pozornosti dávame aj film Spoveď jedného bežca v rámci sekcie filmov BEST ODF VIMFF (sobota 22. máj o 20.00 hod.). Patrick Vaughan sa s nami podelí o to, ako mu beh pomohol dostať sa z toho najhoršieho, a zároveň sa s ním vydáme na 470 km dlhý horský prechod zo Sýrie až k izraelským hraniciam.

Vstupenky na online premietania sú v predaji na https://cinepass.sk/ham/sk/tickets.

Foto: Júlia Batmendijnová, Rosie Watson - New Story Run, BENDIK FILMS, Scott Rokis

Naši mediálni partneri: