Dolomiti Extreme Trail 2023

Dolomiti Extreme Trail (skrátene DXT) mal svoju premiéru v roku 2013 a odvtedy prešiel dlhú cestu. Vďaka skvelej organizácii, pohostinnosti a pekným trasám sa stal jedným z najpopulárnejších pretekov tohto druhu v Taliansku. A my sme radi, že máme možnosť rozvíjať spoluprácu s ďalším pre ultratrailových bežcov veľmi atraktívnym podujatím v tejto krajine, ktoré sa bude najbližšie konať 9.-11. júna 2023.

V súčasnosti ponúka podujatie Dolomiti Extreme Trail šesticu pretekov. Od tých najdlších - 103 km - ktoré umožnia spoznať hory obkolesujúce Val di Zoldo, cez kratšie ultra trasy s dĺžkou 72 km a 55 km až po rýchle traily na 22 km a 11 km, či detský beh Mini DXT.

Val di Zoldo, ktoré bolo ušetrené masového turizmu a zachovalo si svoju divokosť a krásu starobylých chodníkov, ponúka možnosť behu neporušenými lesmi, okolo nezvyčajných skalných formácii, cez suťoviská, po chodníkoch, ktoré vás budú viesť cez strmé svahy ale aj malé potoky, a to všetko pod dohľadom majestátnych štítov Dolomitov.

Atmosféra dediny Forno, ktorá je centrom pretekov, miestom štartu aj cieľa, vám dá okúsiť komunitného ducha ľudí, ktorí sa starajú na pretekoch o bežcov. Vďaka pomoci viac ako troch stoviek lokálnych dobrovoľníkov je možné uskutočniť medzinárodné preteky tohto rozsahu. Preteky majú medzi svojimi cieľmi udržateľnosť a ústretový postoj k hendikepovaným športovcom. Preteky Dolomiti Extreme Trail sú viac, ako len súťažením s časom. Je to cesta do seba.

Poďme sa teraz bližšie pozrieť na jednotlivé ultra trasy, ktoré sú v ponuke Dolomiti Extreme Trail 2023.

DXT 103K

Trasa s dĺžkou 103 kilometrov a celkovým stúpaním 7150 metrov. 5 ITRA bodov a 29-hodinový limit. To sú čísla, no preteky sú predovšetkým o neopakovateľných zážitkoch a emóciách. Trasa sleduje v mnohých úsekoch "Anello Zoldano", slávnu vysokohorskú trasu, ktorá umožňuje spoznať štíty obkolesujúce údolie Val di Zoldo. 

Štartuje sa 9. júna 2023 o 22.00 hod. z obce Forno di Zoldo (838 m n.m.). Na trase DXT 103K je niekoľko časových limitov (30., 54., 66., 81. a samozrejme aj 103. kilometer), o ktorých informuje webstránka pretekov (kliknite na nadpis s názvom trasy vyššie). Na trase sa dostanete až do nadmorskej výšky 2360 metrov (Busa del Zuiton). Občerstviť sa na nej bude možné na deviatich občerstvovačkách s jedlom a nápojmi a na ďalších ponúkajúcich iba nápoje. 

DXT 72K

Druhá najdlhšia trasa podujatia má parametre 72 km / +5500 metrov. Ide o najmladšiu z trojice ultra trás DXT a prepojením medzi stovkou a päťdesiatkou. Už čísla napovedajú, že ide o poriadnu výzvu, na ktorej rovnako dobre, ako na stovke, spoznáte mieste hory s ich rozmermi a divokosťou - niekedy do takej miery, že ďalšou zastávkou vo Val di Zoldo je už štart stovky. :-)

Trasa DXT 72K štartuje 10. júna 2023 o polnoci. Časový limit vymedzený na jej zdolanie je 20 hodín, okrem neho sú na trase čiastkové limity na 30. a 54. kilometri. Päť občerstvovacích staníc s jedlom a nápojmi a ďalšie s nápojmi vám pomôže doplniť nevyhnutnú energiu a tekutiny na trase. Najvyšší bod trasy je zhodný s trasou 103 km, rovnako aj miesto štartu a cieľa.

DXT 55K

Do tretice ultra na DXT, tentoraz na populárnej vzdialenosti okolo 50 km. Presnejšie ide o 55 km s celkovým stúpaním 3800 metrov, trasu ohodnotenú za 3 ITRA body. Je to najnavštevovanejšia z dlhých trás podujatia, prispieva k tomu aj časový limit 13 a pol hodiny. Zároveň ide o trasu, ktorá je súčasťou podujatia od jehoi prvého ročníka v roku 2013. Ponúka nezabudnuteľnudnuteľnú "jazdu" hore a dole, medzi skalami a s krásnou scenériou. Zároveň ide pre mnohých bežcov o odrazový mostík k dlhším ultra vzdialenostiam.

Štartuje sa 10. júna 2023 o 05.00 hod. z obce Forno di Zoldo. Na trase je okrem cieľového limitu aj časová brána na 37. kilometri. Rovnako ako aj dlhšie trasy, aj 55-ka šplhá do maxmálnej nadmorskej výšky 2360 metrov. Stretnete na nej päť občerstvovačiek s jedlom a nápojmi. 

KRATŠIE TRASY

Na pretekoch Dolomiti Extreme Trail si prijdú na svoje aj priaznivci kratších behov. Je to vďaka DXT 22K - behu, ktorý vás vtvedie na Forcella Valbarance (1688 m) a s týmto výstupom na 22 kilometroch naberiete úctyhodných 1300 metrov do kopca. Na zdolanie DXT 22K je vymedzený čas 4  hodiny, štartuje sa 11. júna 2023 o 08.30 ráno. 

Polovičnú vzdialenosť a rovanký časový limit má DXT 11K - trasa s celkovým stúpaním 700 metrov. Na trase sa prebehnete po starých chodníkoch v okolí dediny Forno, cez husté lesy, no a výškové metre naberiete hlavne v stúpaní na vrch Colcerver (1221 m). Beh štartuje 11. júna 2023 o 08.30 hod. ráno.

Tak, ako to na veľkých trailových podujatiach býva obvyklé, organizátori pripravujú aj beh pre deti - približne 2 apol kilometra po chodníkoch v okolí dediny spestrených prírodnými prekážkami.

SLOVAK ULTRA TRAIL TEAM NA DXT 2023

V roku 2023 bude mať SLOVAK ULTRA TRAIL TEAM zastúpenie na 103 km dlhej trase DXT103. Na štart stovky sa postavia Majka Kubová a Janka Žuffová. Obom držíme palce!

SLUŽBY

  • možnosť odvozu z letísk v Benátkach a Trevisu na ubytovanie a po pretekoch aj na letisko
  • shuttle bus spájajúci dedinu Forno di Zoldo s okolitými obcami v údolí
  • babysitting (pre bežcov na trase 55 km, 22 km a 11 km)
  • DXT Shop - počas pretekov bude k dispozícii predaj oblečenia a iných upomienkových predmetov DXT
  • Fotosportnew service s prepojením cez mobilnú aplikáciu

Webstránka podujatia: https://dolomitiextremetrail.com/index.html

Registrácia: https://dolomitiextremetrail.com/registration.html

Facebook stránka: https://www.facebook.com/Dolomiti.Extreme.Trail

Instagram: https://www.instagram.com/dolomiti_extreme_trail

Naši mediálni partneri: