ECOTRAIL FLORENCE

Zo slovinských hôr sa presunieme do susednej krajiny - Talianska. Nebudú to však Dolomity, Alpy či ich predhorie. Dnes sa pozrieme na preteky, ktoré spájajú mesto a prírodu. A tým mestom je Florencia. Vitajte na EcoTrail Florence. Na konci článku nájdete aj súťaž o voľnú registráciu na tieto preteky.

Preteky EcoTrail majú už nejaký ten rok za sebou. Všetko sa to začalo pred viac ako desiatimi rokmi na predmestiach Paríža, kde skupinka priaznivcov trailového behu hľadala tréningové trasy v prostredí, ktoré sa pre tento druh behu nezdalo až tak veľmi vhodné. Prvý takýto beh sa v  Paríži zrealizoval v marci 2008 a vykročil na cestu udržateľného rozvoja a pridržiavania sa hodnôt, s ktorými vznikol. V Paríži sa tento rok bude odohrávať už 12. edícia EcoTrail. Postupne pribudli ďalšie mestá - Brusel, Funchal na Madeire, Oslo, Štokholm, Madrid, Reykjavik, a nakoniec Ženeva a Florencia. Organizátori okrem iných pozitív zistili, že aj toto môže byť cesta k zviditeľneniu ich regiónu.

Koncepcia EcoTrail vyšiel zo snahy o vytvorenie ekologicky zodpovedných a s prírodou prepojených a bežeckých pretekov vo významných mestách. Tieto eventy smerujú k zviditeľneniu prírodného prostredia a kultúrneho bbohatstva regiónu, zdôrazňujú dôležitosť rešpektu k prírode (to sa prejavuje aj v praktických veciach ako je využitie trvanlivých vecí, redukovanie a triedenie odpadu, preferovanie skupinovej dopravy, lokálnych produktoch v strave atd.) a zároveň zviditeľňujú trailový beh v mestách.

S už existujúcimi pretekmi v rôznych európskych mestách sa organizátori snažia ukázať, že organizovanie veľkých pretekov môže byť spojené s ekologickou zodpovednosťou a že aj mesto môže byť prostredím, kde sa dá behať na trasách, ktoré sú v úzkom prepojení s prírodou. Každá destinácia ponúka svoje vlastné preteky na dlhé aj kratšie vzdialenosti, ale napríklad aj turistické či nordic walking akcie. 

A poďme do Florencie. V budúcom roku sa preteky EcoTrail v tomto známom talianskom meste v centre Toskánska nebudú bežať po prvý raz. Premiéru tu mali v marci tohoto roku, kedy sa bežala maratónska trať. Trasa bola certifikované ITRA a zaradené do okruhu kvalifikačných pretekov. Beh pritom nadviazal na tradíciu Firenze Urban Trail, behu, ktorý sa v tomto meste konal v predošlých rokoch. A ako to na EcoTrail Florence 2018 vyzeralo?

30. marca sa teda bude konať druhý ročník, pričom na výber budú dve vzdialenosti - 80 km a 43 km. Obidve spájajú samotné mesto s jeho pamätihodnosťami a prírodu v ňom aj v jeho okolí. Registráciu plánujú organizátori spustiť počas októbra 2018.

80 km dlhá trasa vám umožním spoznať nielen samotné mesto, ale aj okolité kopce a obdivovať krásy Florencie z jej ulíc, ale aj pri pohľade zhora. Jej súčasťou sú rôzne malebné zákutia, aleje či mestské parky. Trasa má celkové stúpanie 2400 metrov a vybieha sa na ňu o siedmej hodine ráno. Limit počtu bežcov je stanovený na 400. Profil a priebeh 80 km dlhej trasy môžete nájsť pod týmto odkazom.

43 km dlhá trasa je s 1100 metrami stúpania prepojením medzi mestským a terénnym maratónom. Štartuje sa z Piazzale Michelangelo o 08.30 hod. a trasa postupne prevedie bežcov cez San Miniato al Monte, park Albereta, po briehu rieky Arno bank a potom hore strmým stúpaním na Settignano. Lesný single track A single track ku Castel di Poggio a potom mestečko Fiesole, ale aj trail na vrch Monte Ceceri a zbeh dole k rieke a do ulíc mesta, to všetko vás čaká na tejto trati. Najlepší čas v tomto roku dosiahli talianski bežci Andrea Macchi a Stefano Rinaldi - 03:15:42. Profil a priebeh 43 km dlhej trasy môžete nájsť pod týmto odkazom.

Web:  https://florence.ecotrail.com/ 

Facebook fanpage: https://www.facebook.com/ecotrailflorence/

SÚŤAŽ S ECOTRAIL FLORENCE

V spolupráci s organizátormi pretekov EcoTrail Florence vám okrem informácii o pretekoch môžeme slovenskej bežeckej komunite priniesť súťaž o voľnú registráciu na tieto preteky (trasa podľa vlastného výberu). Odpovedzte správne na súťažné otázky, ktoré nájdete vo formulári, a budete zaradení do žrebovania o možnosť štartovať zadarmo na marcových pretekoch EcoTrail Florence.

::: SÚŤAŽNÝ FORMULÁR :::

Súťažný formulár bude otvorený do štvrtka 4. októbra 2018 do 18:00 hod., kedy vyžrebujeme zo správnych odpovedí výhercu voľnej registrácie. Štartovné je neprenosné, v prípade, že výherca ohlási, že o štartovné nemá záujem, nasleduje žrebovanie ďalšieho čísla.

Naši mediálni partneri: