ECOTRAIL WICKLOW 2020

O pretekoch EcoTrail sme už na našich webových stránkach písali neraz. Prinášame vám aktuálne informácie z Wicklow Mountains v Írsku, kde je na sobotu 26. septembra naplánovanovaný druhý ročník EcoTrail Wicklow.

Preteky EcoTrail majú už nejaký ten rok za sebou. Všetko sa to začalo pred viac ako desiatimi rokmi na predmestiach Paríža, kde skupinka priaznivcov trailového behu hľadala tréningové trasy v prostredí, ktoré sa pre tento druh behu nezdalo až tak veľmi vhodné. Prvý takýto beh sa v  Paríži zrealizoval v marci 2008 a vykročil na cestu udržateľného rozvoja a pridržiavania sa hodnôt, s ktorými vznikol. Postupne pribudli ďalšie mestá - Brusel, Funchal na Madeire, Oslo, Štokholm, Madrid, Reykjavik, v minulom roku aj Ženeva a Florencia. Organizátori okrem iných pozitív zistili, že aj toto môže byť cesta k zviditeľneniu ich regiónu. Preto každým rokom pribúdajú nové mestá, kde EcoTrail nachádza svoj domov. V minulom roku pribudli behy v Putrajaya v Malajzii, Chiang Mai v Thajsku a EcoTrail sa po prvý raz predstavil aj v Írsku aj s účasťou slovenských bežcov!

Koncepcia EcoTrail vyšiel zo snahy o vytvorenie ekologicky zodpovedných a s prírodou prepojených a bežeckých pretekov vo významných mestách. Tieto eventy smerujú k zviditeľneniu prírodného prostredia a kultúrneho bohatstva regiónu, zdôrazňujú dôležitosť rešpektu k prírode (to sa prejavuje aj v praktických veciach ako je využitie trvanlivých vecí, redukovanie a triedenie odpadu, preferovanie skupinovej dopravy, lokálnych produktoch v strave atd.) a zároveň zviditeľňujú trailový beh v mestách.

S už existujúcimi pretekmi v rôznych európskych mestách sa organizátori snažia ukázať, že organizovanie veľkých pretekov môže byť spojené s ekologickou zodpovednosťou a že aj mesto môže byť prostredím, kde sa dá behať na trasách, ktoré sú v úzkom prepojení s prírodou. Každá destinácia ponúka svoje vlastné preteky na dlhé aj kratšie vzdialenosti, ale napríklad aj turistické či nordic walking akcie. 

A poďme na EcoTrail Wicklow. V minulom roku to bola pre EcoTrail premiéra na pôde Írska. Po veľkých mestách, ako sú Paríž, Madrid, Brusel či Štokholm sa centrom pretekov stalo menšie 30-tisícové mestečko na pobreží Írskeho mora. V sobotu 26. septembra sa oblasť národného parku Wicklow privíta poriaznivcov nielen horského behu. Na akcii, ktorá má svoj štart a cieľ na nábreží mesta Bray (iba 20 km juhovýchodne od Dublinu), si budú môcť vybrať zo štyroch rôznych trás, ktoré ich zavedú z pobrežia Írskeho mora do hôr Wicklow. Ponuka trás - 18 km, 29 km, 45 km alebo 80 km - umožňuje skúseným ultrabežcom, ale aj nováčikom vo svete trailového behu vybať si pretek, ktorý im bude vyhovovať.

Registrácia prebieha na webstránke https://wicklow.runforyou.fr/ s aktuálnymi cenami štartovného vo výške 90 EUR (80 km), 70 EUR (45 km), 55 EUR (29 km) a 45 EUR (18 km).

Trasy ukážu bežcom množstvo zaujímavých scenérii a miest - Bray Head (vrchol nad morom), Killruddery House a priľahlé záhrady, kopce Little a Great Sugar Loaf, vodopád Powerscourt, chodník Wicklow Way, vyhliadka Lough Tay (The Guiness Lake) a ďalšie, ktoré budú pre bežcov zo zahraničia určite zaujímavým zážitkom. "Záhrada Írska" je známa svojimi pobrežnými útesmi a piesočnými plážami, vlniacimi sa horami a skrytými jazerami a rašeliniskami. Wicklow je zároveň historickou oblasťou, miestom s najväčším národným parkom Írska a poprednou destináciou pre vyznávačov outdoorových športov v Írsku.

V našom článku sa bližšie pozrieme na dve trasy s ultra parametrami, ktoré EcoTrail Wicklow 2020 ponúka.

Trasa 80 km

Pre ultrabežcov je určite najzaujímavejšia najdlhšia trasa celého podujatia, ako inak :-) Na zdolanie 80 kilometrov s celkovým stúpaním 2660 metrov je vymedzený čas 13 hodín. Trasa, z ktorej 93 percent vedie prírodným prostredím, je certifikovaná ITRA (3 ITRA body). Počet účastníkov je limitovaný na 200.

Trasa zavedie bežcov z pobrežného mesta Bray do národného parku Wicklow Mountains. Po štarte z nábrežnej promenády (o 07:30 hod.) čaká bežcov krátke strmé stúpanie ku krížu na prvom kopci Bray Head s výhľadom na Írske more. Tu sa trasa stočí do vnútrozemia a do hôr. V úvode dominujú skalnaté traily a dva vrcholky - Little a Great Sugarloaf Mountain. Na ceste na Wicklow Way prejdete aj okolo malebného sídla Killruddery. Stredná pasáž trasy ponúka veľmi rôznorodé typy povrchu s množstvom klesaní a stúpaní. Na ceste k okruhu okolo Roundwood Reservoir, ktorý signalizuje návrat smerom k Bray, prejdete okolo viacerých zaujímavých miest národného parku. Organizátori očakávajú dobeh väčšiny účastníkov medzi 9 a 12 hodinami po štarte, takže ich bude vítať súmrak nad zátokou Dublin Bay a svetlá Bray a Dublinu. Limit je o 20:30 hod.

Trasa 45 km

O kúsok viac, ako maratón, si zabehnú účastníci na druhej najdlhšej trase EcoTrail Wicklow, pričom prekonajú celkové stúpanie 1660 metrov. Časový limit na dokončenie trasy certifikovanej ITRA (2 body) je 7 hodín. Na 45 km môže štartovať maximálne 350 bežcov.

Miesto štartu je rovnaké - nábrežná promenáda v Bray (štart o 10:30 hod.), odkiaľ nasleduje zahrievacie stúpanie ku krížu na Bray Head. Tu sa rozlúčite s morom a vydáte sa do hôr. Trasa má pdobný priebeh ako 80 km (Little a Great Sugarloaf Mountain, Killruddery, Wick,ow Way), stáča sa však už pri vodopáde Powerscourt Waterfall, odkiaľ mieri späť smerom k Bray. Na záver vás čakajú výhľady na zátoku Dublin Bay a srdečné privítanie v cieli.

V ponuke organizátorov sú aj trasy 29 km / +1120 m  (štart o 11:30 hod., limit 6 hodín - táto trasa je už takmer vypredaná) a 18 km / +700 m (štart o 12:30 hod., limit 5 hodín). Je tu teda aj príležiosť na príjemnú prechádzku po kopcoch a vidieku :-)

Facebook fanpage: https://www.facebook.com/EcoTrailWicklow

Facebook event 2020: https://www.facebook.com/events/544648773057233/

Reportáž od Vandy Hošekovej (trasa 80 km): https://www.slovakultratrail.sk/news/ecotrail-wicklow/

Reportáž od Petra Knížata (trasa 80 km): https://www.slovakultratrail.sk/news/ecotrail-wicklow-20191/

Foto: EcoTrail Wicklow

Naši mediálni partneri: