High 5

Lukáš Ogi Ogurčák

Päť najvyšších vrcholov Levočakov za jeden beh. Už dávno som sa nad tým zamýšľal, ale nikdy nie príliš reálne, kedže sú trošku ďaleko od seba. Aj dnes som mal v pláne trošku inú trasu, ale nakoniec mi napadlo, prečo neskúiť toto? A tak som skúsil a čakalo ma päť kamošov - Čierna hora (1289 m), Siminy (1287 m), Ihla (1283 m), Kuligura (1250 m) a Repisko (1251 m).

Počasie bolo nádherné, také vyhľadové. Len ten vetrík to trošku špatil, ale ani ten nebol úplne najhorší, čakal som, že to bude horšie. A výhľady veruže boli brutál. Veď uvidieť počas jedneho behu Ľubovňu, Poľsko, Babiu horu (Orava), Vysoké Tatry, Kráľovú hoľu a Nízke Tatry, Poprad, Levoču, Šarišký hrad...to nie je len tak. 

Levoču som videl veruže prvýkrát z Levočákov, takže ma to potešilo. Bolo to od pamätnika SNP, ku ktorému som nemal v pláne ísť, ale vždy keď som na Václaváku videl odbočku k nemu, ma to lákalo, až som sa dnes nechal zlákať a stálo to za to. Zároveň som našiel nový nádherný výhľad, takže paráda. :-)

 

Od Čiernozubca sa začalo stmievať a posledné svetlo som stihol akurát na Kuligure. Odtiaľ sa dalo ísť ešte aj na Siminy bez baterky, lebo z jednej strany bolo ešte vidno svetlo za Tatrami a spoza mňa už svietil mesiac, takže luxusné obojstranné osvetlenie. :-)

Cestou dole zo Simín som si už zapol svetlo, lebo tam to je terénna katastrofa aj za dňa, nieto za tmy. A aj zver nech ma vidí. Už som bol pár kilometrov pred Jakubanmi a zrazu počujem nejaké ryčanie, tak som zastavil. A zrazu mi došlo, že to sú asi diviaky. Započúval som sa lepšie, lebo som nič nevidel a dúfal som, že to sú fakt diviaky a nie nejake medvieďa, to by bol väčší prúser. Pozrel som na mobil no asi sa vybil pri poslednej fotke kvôli zime. Ale veď to je v Levočakoch jedno, aj tak nie je signál a aj keby bol, kto by ma v tom bludisku našiel... A zrazu som ich v diaľke uvidel - len čierne bodky, ako sa hýbu asi 200 m predo mnou. Bolo ich asi desať. A keď oni ryčia na mňa, tak ja som si začaĺ spievať. "Hej šviňo naša tys naša spasa, bude mäso, šoudra, hurky i kobasa" Asi rozumeli o čom spievam, bo utiekli :D Potom som chviľu počkal a pomaly išiel ďalej, lebo išli mojim smerom. Ešte raz som ich uvidel, zaspieval im a už ich nebolo. Tak som si dobehol dole a krásny dník za mnou. :-)

Naši mediálni partneri: